2020. május 20., szerda

Dóra És dr Richard Soma Bak - és a jótékonyságuk

ÉRTESITETT MEGINT A GENI.. EGY NEVEZETT DÓRA BAKRÓL, S MINDJÁRT ÚJSÁGCIKKEKET IS, fotóval, ÉS ANNYIRA SZIMPATIKUS LETT NEKEM EZ A DÓRA, (van egy első unokatestvér Dórám is! :) HOGY RÖGTÖN FELLEKESÜLTEM A RÉGI MÓDON, HA  ROKONRA BUKKANTAM, S GONDOLTAM MEGSZAKITOM AZ EDDIGI SORRENDET  ...(a családfakutatásomban) (a JELLINEKEKET, ugyis abbamaradt ADT hiány ,miatt)

igy is lett, de idő közben rájöttem, hogy nem is vérrokonom, hanem a férje dr Richard Soma  Bak az , , ő az unokaja  rabbi Josef Elieser Baknak , de azért kezdeti lelkesedésem nem vesztettem el  (hányzik már a kutatás!) -- Az ő apja harmad nagybátyám, Pinkász Fülöp Bak (sz: 1854 május 15, h: 1918. március)    , aki fia Rabbi József Eliezer Baknak ....(akinek lánya az ükanyám)

Dóra elsőre izgalmasabb személyiségnek tűnt a férjénél, úgyhogy most megcseréltem a sorrendjüket, bár az is igaz, s erre is csak később jöttem rá - hogy apja volt hegedűművész, (ki a városi zenekarban játszott, a 30-as években N.Y:-ba költözött) sajnos nem ő, ezt is félreláttam, de ez a fotó annyira művészien megtévesztő is:



1914. augusztus 14-én született, Wroclavban (ma Lengyelország), de születésekor Németország volt)

2002. december 13-án halt meg (88 éves korában) Floridában (Palm Beach) , saját otthonában, hosszú betegség után.

Filantróp volt!

Egy életen át adományozott, amit fokozott halála előtt: 1,5 millió dollárt adományozott a West Palm-Beach-i Művészeti Középiskola alapitványának, melyet a tiszteletére át is neveztek BAK MŰVÉSZETI KÖZÉPISKOLÁNAK, pontosabban : „Az egyetlen feltétel az volt, az adományozásnál, hogy az iskolát férje tiszteletére nevezzék át és neki(k) szenteljenek egy táblát. Amikor egyetértettek, további fél millióval járult hozzá az adományhoz." 


1 millió dollárt adományozott a szimfonikus zenekarnak is, 500 000 USD-t a Nemzeti Kerekesszék Sport Alapnak; és 3 millió dollárt a New York Community Trustnak. 

Szenvedélyes volt a zene és művészetek iránti szeretete!

Szerette Velencét, meg a kaviárt és pezsgőt.
Játékosnak mondták, kinek jó volt a humorérzéke, amely végig kitartott mellette. Még a halálos ágyán is azt kérdezte kirándulhatna-e Velencébe, mesélte ügyvédje, de az orvos azt válaszolta, hogy túl beteg az utazáshoz. Dora azt felelte, hogy kikér egy másik véleményt. Erre az orvos azt mondta, hogy a második vélemény valószinű ugyanez lesz. Erre ő: addig megy , amig nem talál egy olyan orvost, aki elengedi"


Más, 30 éve barátnője,  igy emlékezett rá: kivételes szakácsként és jó  barátként, emlékszik egy teázásra Bak asszony otthonában, amikor a vendégek melegen dicsérték házi süteményeit. "Két nappal később a barátom házában volt, süteménytermékekkel, a recepttel és mindennel, amire szüksége volt, hogy olyan tortát készítsen, mint ő."

****
1954-ben ment feleségül dr Richard Soma Bakhoz, " aki egy kiemelkedő bécsi család tagja és világhirű közgazdász". számos kormány tanácsadója, amelyért számos kitüntetést kapott, beleértve a Francia Becsületrendet.


1884-ben, január 14-én , Ausztriában, Bécsben  született Richard Soma Bak,  híres európai közgazdász lett, aki a nemzetközi piacokra, a pénzügyre és a közgazdaságtanra szakosodott. New York-ban alapította az Emile és Zerline Hahnloser-Richard Bak Alapot, Inc., amely az orvosi kutatást és a művészetet támogatta. Meghalt 1973. október 25-én Párizsban.

Özvegye  Palm Beachbe költözött halála előtt kb 15 évvel,.Nem volt gyermekük. (Elég kései volt házasságuk, ő 40 férje meg már 70? éves (ha jól számolok) )

"Bár nem volt gyermeke, neve továbbra is él. .." irták róla, s remélem, egy ici-picit tán én is hozzájárultam (most)



A The New York Times cikke sajna olvashatatlan, de kb ez lehetett benne férje , dr Richard Soma Bak  halálakor:
Bécsben született,a Würtzburgi egyetemen szerzett PHD diplomát.
Az American Geographical Society munkatársa, az Amerikai Választottbírósági Szövetség, valamint az amerikai francia, mexikói és osztrák kereskedelmi kamarák tagja.
A New York -i háborús francia veteránok szövetségének  támogatója volt. Orvosi kutatásokhoz is támogatást nyújtott. A Francia Becsületlégió tiszje volt, Dijon és Orleans tiszteletbeli állampolgára.
Az Egyesült Államok Szabad Francia Szövetségének  alelnöke.Professzionálisan adakozott egész életében.                                  

(U.I...az alapitványban szereplő további nevek lánytestvéréé és annak férjéé)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése