2020. május 17., vasárnap

autofikció

találtam egy kateóriát, ami bár a 70-es évek vége felé élő, de én csak most bukkantam rá, és bár fából vaskarikának tűnik, mégis a reveláció erejével hatott rám, és bizonyos értelemben fel is szabadtott.

ugyanis én eddig azt hittem, hogy valami vagy auto- tehát önáletrajz vagy fikció, tehátkitaláció, és bár gyakorlatilag láttam ennek keveredését, de nem is tartottam etikusnak, vagy-vagy alapon

és most kiderült hogy jogos, a dokumentumok képzelettel keverése,tán épp a művésziség érdekében

el kellne kezdenem végre "hazudni"? :)

20 megjegyzés:

  1. M.S. A művészi képzelet nem hazugság.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. lehet, de én sajnos röghözkötöttebb vagyok úgy látszik...ez baj! 🙁 (Pedig már Arany is megmondta...)Költő hazudj, csak rajt ne fogjanak! 🙂

      Törlés
    2. M-S.Ez nem Vojtina ars poétikája?

      Törlés
    3. de!!!! meg nem a való, hanem annak égi mása lesz, mitől függ az ének varázsa (nade Vojtina szájába adta! 🙂

      Törlés
    4. M.S. Köszi.Nem tudtam,hogy van Aranynak olyan verse,amely szó szerint idézi Vojtinát.Most megkerestem,nem volt nehéz,mert a vers címe is az.

      Törlés
    5. nem tudom, hogy szó szerint --e (nem hiszem!!!:)vagy csak egy költői fogás (ez is:) én csak átvitt értelemben irtam hogy szájába adta... ugratsz?

      Törlés
    6. Vojtina ars poeticaja nem akarta magáénak feltüntetni, de rá gondolunk

      Törlés
    7. M.S. Miért ugratnálak?Az Arany vers címe:Vojtina ars poéticája,de gondolom ez neked nem újság,csak nekem volt az.Aztán kezdtem emlékezni,hogy gimiben szó volt róla,de ezt a hosszú verset nem tanultuk.

      Törlés
    8. de hát te irtad a cimet előbb! nem tanultuk? én úgy emlékeztem, hogy igen..(de lehet, hogy csak tanitottam 🙂

      Törlés
    9. M.S. Én akkor nem a címet írtam,csak az eredetire utaltam.Most kerestem meg a kötetben és jöttem rá,hogy ez a vers címe is.

      Törlés
    10. oké...azért elgondolkodtató, mert állitólag ez aVojtina egy fűzfapoéta volt 🙂

      Törlés
    11. M.S. Julikám,az ARANY kötetben találtam!

      Törlés
    12. hol máshol? szabályos, hires verse!

      Törlés
    13. M.S. Az az érzésem,hogy elbeszélünk egymás mellett,majd ha találkozunk megbeszéljük.

      Törlés
    14. én is azt hiszem oké:) (persze , hogy Arany írta, de létezett egy ilyen "költő" , s nem is nagyon értem miért bújt mögé! ?), mikor ezek a gondolatok teljesen "szalonképesek" )

      Törlés
    15. M.S. Gondolom frappánsnak érezte.Oké,most már egyenesben vagyunk.

      Törlés
  2. E.N. A Rabszolgaság könyvet én eleve "fél-dokumentum" kategóriába soroltam, mert valós alapokra épülő fikció

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindug tudtam h van ilyen.en nem szeretem.keverni a dolgokat. Nem kóser! 🙂

      Törlés
    2. E.N. A témát, amit feszegetek aligha lehet másként, vagy az olyan óriási munka- (stáb???) és anyagi igénnyel járna, ami kivül áll a lehetőségeimen. Tegnap jó néhány dokumentum filmet néztem meg a téma egyik szegmenséből. Azok is "dramaturgizálva" vannak. Ott a részleges fikció, mert úgy eladhatóbb... De a fikcióval vegyítés egyik eleme, szerintem, az is, amikor egy téma egy részét felnagyítva a többit kihagyva nyúlnak hozzá. Egyféle "szerkesztői" munka, amit szinte mindenki használ... Később egy lassan 7 éves Galamb József interjúsorozatról készített nyersfordításomon dolgoztam. Az sem mehet úgy a kötetbe, szerintem. Nyelvileg erősen át kell fésülni, választékosabbá tenni, stb. Mert Józsi bácsi nagyon szeretett bizonyos szavakat, amik nem lehetnek egy mondtaban 3-4-szer, egy oldalon meg több tucatszor. Akkor pedig a dokumentumság aspektus már megint csorbul, akármennyire vigyázok is...

      Törlés
    3. hát igen valószínűleg ezért is nem publikálok igazánból nagyobb lélegzetű művet), mert dokumentumokat irok, vagy mondjuk krónikákat.

      Törlés