2020. február 23., vasárnap

egy régi interjú

hallgatom ezt a régi, vagy 25 éves, interjút. Mélykúti beszél Beck Judittal Radnótitól s forog a gyomrom. Eleve ennek a Becknek olyan ellenszenves a dikciója, minden harmadik szava "intenziv" (persze ez a kapcsolatukra is vonatkoztatva), és a tény hogy végül is úgy hagyta el Radnótit, hogy megrémült attól a levéltől, melyben a munkatáborból Radnóti azt irta, hogy tőle búcsúzott el igazán, nem is Fannitól, ellenben Fanni azt monta Radnótinak, hogy az új férj (Major)  miatt került sor a szakitásra, hagyta el a a "múzsa", mit ő mármint Fanni nem is vett jó néven (hiszi a piszi), (Becknek meg kellett mindig egy férj, hogy eltartsa,. ő mondta!) viszont Radnóti könnyen fogadta az "elhagyást", hiszen emlékezzünk csak " Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt".....(Judit nevét meg le se irta egy versében sem)



aztán meghallgattam Ungvári kifakadását, Fanni halála után, hogy miért is nem tekinti az egész nemzet a halottjának (minthogy az EMMI cáfolta azt a balahirt miszerint saját halottjának tekinti:( ezt a 103 éves asszonyt, ezt a hallgatásában is hőst, fel volt háborodva, szobrot érdemelne- mondta Szerintem is....

1 megjegyzés:

  1. A.SZ. Évekig közel laktunk egymáshoz, Fanni (nem írom, hogy neni, mert az óriási korkülönbség ellenére akkor se volt nénis és tegezòdtünk) a Pozsonyi úton, én a Szent István parkban. Mindketten a Színművészetin tanítottunk, gyakran vittem, hoztam, nem szeretett kocsival menni a városban. Sokszor látogattuk egymást, imádott kis tacskóját megkergette a macskám...Nagyon szerényen élt, nagyon szerényen viselkedett. Láthatóan semmi pluszt nem kapott, nem is hiszem, hogy elfogadott volna, nem barátkozott a hatalommal, pedig Radnóti Aczél nagy kedvence volt. Több évtizedes gyűjtögetés után vett egy kis leányfalui házat, ez volt minden luxusa. Nagyon békés, kedves, harmonikus lelek volt. Akárhogy is történt, Fanni békét talált.

    VálaszTörlés