2020. február 20., csütörtök

egy nagy film kisgyerekszemmel

ódzkodtam egy kicsit ettől a filmtől

a plakátja nem tetszett, s a cime se...:)



de aztán...minden együtt volt, az első perctől, hogy beültem rá (hatodmagammal), a mozigépész is most látta először, hetediknek)

féltem attól, hogy egy ilyen komoly téma vigjátéknak van feldolgozva, vajon hogy fog elsülni???

..egyáltalán nagyon sokféle, összetett volt a film, sokrétű.... formailag s tartalmilag is...

hát voltak benne muris jelenetek (különösen az elején), de vigátéknak nem mondanám, legalább annyira dráma.....

de ha őszinték vagyunk, hát ezek a háborús események nem adnak meg minden okot a szatirára is?, abszurditásra, sőt paródiára? (bőven rászolgáltak képtelenségeikkel)((Ahogy pl a zsidó kislány eleinte hülyére veszi a "náci" kisfiút és épületes marhaságokat ad be neki a zsidókról,ki jobb hiján, könyvet akar irni róluk, a zsidókról- ami nem is állt olyan távol a róluk szóló abszurd mendemondáktól)

plusz egy 10 éves kisfiú szemszögéből láttuk végig a háborút, a nácizmust, az ő fejlődését, tragikus sorsát követhettük, megérését, emberségét... talán nem használunk nagy szót ha azt irjuk hőssé válását.....

hogy lesz kis náciból ( s Hitlert képzelve barátjának...) egy zsidómentő fiú, (aki Hitlert  is kiebrudalja végül... a képzeletéből)

remek volt a Hitlert játszó (s egyben kifigurázó) rendezó.(Taika Waititi)  a kisfiú anyját játszó világsztár ,(Scarlett Johannson) és a buújtatott zsidó kislányt játszó lány  is, node legfőképp a kisfiú

és én azt se tudtam sirjak vagy nevessek, közelitve a vége felé már  inkább sirtam, de a legvégén én is nevettem, amikor végre a szabadban, rádöbbenve, hogy amerikai zászlók futkosnak, a lány mint ahogy igérte, ha szabad lesz, mit fog csinálni,  táncolni kezdett....... a kisfiúval (előbb persze a lány felpofozza, mert becsapta, maga mellett akarva megőrizni, de hát végül is felnőtt, s még a lány cipőjét is be tudta fűzni végre).....

öltözve felnéztem a vetitő ablakára, hogy tetszett? kérdezte a fiú, nagyon..intettem..könnyeim közt, .örült neki, (remélem ő is végignézte, s most nem jött ki tizpercenkét )


sajnos ez a treler is félrevezető, ezt a filmet meg kell nézni, egészében

4 megjegyzés:

  1. ZS. M SZ. Nagyon szeretem Tanárnő posztjait olvasni! Végre egy hely, ahol a kultúráról kulturáltan jelennek meg írások. Persze a versek, egyéb történések is nagyon tetszenek. Köszönöm Tanárnő! :)

    VálaszTörlés
  2. O.K. A lányom is megnézte az osztálytársaival (első közös, spontán mozizásuk!), és nagyon tettszett nekik! Az előzetes alapján persze ők is vígjátékra számítottak, de végül örültek, hogy egy olyan "sztorinak" látták az emberi oldalát, aminek a tényeit nemrég tanulták történelemből.

    VálaszTörlés
  3. P.G.K. Én is láttam.Remek film.

    VálaszTörlés