2019. március 5., kedd

Radnótiék a Radnóti gimi előtt

igen, igen, számolom a métereket, hogy ne kelljen megtennem egy fölösleges lépést se... prózában is.Már célirányosan megyek csak arra az egy helyre, ahova, ha Szegedre megyek pl. most az Ifjúsági Házba Grecsó könyvbemutatójára, s csak azért kicsit előbb hogy biztos legyen jegyem, minthogy nem lehet félretetetni(mint kiderült digitális "lepedő", nyomtatva)

De így maradt kis időm, és a Radnóti gimi pár lépés csak az IH-tól, máskor Szegednek nem ezen a környékén vagyok, így átbattyogtam, hogy végre megtekintsem Radnótiékat, mármint a szobrukat, a gimi előtt (fotókat már sokat is láttam a szoborról)

de azért így megdöbbentőbb volt a maga hirtelen valóságában, ahogy előbukkantak a gimi szinte közvetlen bejáratánál




közelebb megyek



valami zavar ebben a szoborban, az üzenete, a kettőjük kapcsolatáról szóló, valami disszonáns....




most azt hagyjuk, hogy nem is hasonlít rájuk, de a kapcsolatuk se ilyen jellegű volt


Fanni ragaszkodó odabújása mégcsak hagyján, hiteles, node Radnóti szinte  elutasítón hátatforditó gesztusa, arcán a máshova (költészetére becsvággyal) gondoló önelégültség? nem tudok mit kezdeni ezzel


inkább hátulról nézem   őket, ott a kabátjaik legalább egyesülnek...




és Radnóti is félkarral átöleli Fannit

***

https://hirmagazin.sulinet.hu/hu/hirek/radnoti-es-fanni-szobra-szegeden

5 megjegyzés:

  1. Megírhatom a véleményem? Nem tetszik. Radnóti jobbat, eredetibbet érdemelne. Beleillik azonban a mostanában divatos köztéri szobrok garmadájába, melyeknek művészi értéke nem időtálló (azaz többnyire semmi). Végigpásztáztam az Interneten őket. Jobban tetszett pl. Ady és Léda szobra Dunaújvárosban. De ez csak egy vélemény a sok közül, csak az enyém, de én ragaszkodom hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de hát én se dicsértem a szobrot

      épp futólag látva lányom is tegnap mondta rá, hogy giccs, mint mostanában a köztéri szobrok -igy én


      Ady - Léda szobrot nem ismerek

      Törlés
    2. megnéztem, hasonló beállitás,, mintha nem is élnének ("a halottak élén"...de hát szobrok, akkor is, illetve akkor se....ez se tetszik igazán

      Törlés
  2. Tudom, hogy te se dicsérted s ez némiképp megnyugtatott. A véleményem különben mindketttökével: teljesen elàrasztottàk a köztereket a giccses szobrok!

    VálaszTörlés