2019. március 2., szombat

dédszüleim szabadkai esküvője nyomán

a dolgok összeérnek (a múlt és a jelen is)

szinte naponta kutatok a levéltárban, és érdekes dolgokra bukkanok,sokszor egész véletlenül, de összeállnak a mozaikok végül is tudom...

Szeged és Vidéke  1903. kedd junius 23.



kiderült hogy dédszüleim (Rosenfeld Jozefa  és Löwinger Salamon.. anyukám apukájának szülei Szabadkán esküdtek, s ez egész  új ismereteimben, mert eddig csak arról tudtam, hogy Bácsmartonoson éltek , mielótt Szegedre költöztek volna..de Szabadkán esküdtek, oda már olyan rég el akarok menni, ez az adat adott egy lökést sőt két napja szabadkai menetrenddel foglalkoztam már   (hiszen ép mostanra újitották fel a zsinagógát is, azt amelyikben esküdtek, (nomeg Kosztolányi...)

és mi történik, elmentem ma honismereti körre mert úgy volt hogy Adyról lesz szó, és ráadásul egy kedvenc előadom Bogoli szájából, csakhogy nem jött el (helyette Mátyás királyról hallgattunk érdekes előadást, pontosabban arról, hogy mennyire hamisitanak a történetirók, mennyire propagandának használták már akkor a történetirást)....

node aztán az éves program megbeszélésére került sor, és abban - igaz kérdőjellel. de szerepel Szabadka. Hát én majd gondoskodok róla, hogy abból a?-ből felkiáltójel legyen!:)

....

http://hu.josu.rs/szabadkai-zsido-hitkozseg/tortenelem/

furcsa: 53.ban esküdhettek és 52-ben betiltották a héber anyakönyvezést?

és nemrégiben teles szépségében állitották helyre a zsinagógát remélem megnézzük...



9 megjegyzés:

  1. E.N.F. A jövő héten már remélem kifuladnak a virusaim és szeretettel várlak csak jelezzed az összehangolódas miatt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ó köszönöm, de csak hónapok múlva lesz aktuális!

      Törlés
    2. Edit Nemes Fekete
      Jó lenne májusba vagy júniusba .
      Válasz4 é.
      Gonda Julia
      junius lesz vagy szeptember, nem tudom pontosan még....
      Válasz4 é.


      Gonda Julia
      és igy is lett!

      Törlés
  2. Szabadka épületei gyönyörűek. Amíg Szegeden laktunk, gyakran jártunk át főleg Palicsra.
    *
    (A mi esküvőnk is ugyanazon a napon volt, mint a nagyszüleinké. Más dátumokat is családi fordulókként tartottunk meg. Lehet, hogy délvidéki szokás?)

    VálaszTörlés
  3. Aranylakodalommal egybekötve? Délvidéken Bàcskàt érted vagy Szegedet is bele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem sajnos, akkor már nem éltek. Csak a dátummal emlékeztünk meg róluk, lehetett volna az esküvő más napon is abban az évben.
      Valami titkos elhatározás lehetett ebben a választásban, mert 56 éve tartunk ki egymás mellett. Milyen szokás, a jó ég tudja. Helyi vagy családi, esetleg egyéni, esetleg öröklött.

      Törlés
  4. Sutóval mentetek? Mert olyan nehezkes a hivatalos közlekedés....

    VálaszTörlés
  5. Tamas Konig
    A szabadkai és a szegedi is gyönyörű. (Mindkettőt mostanában újították fel.)
    Válasz2 é.
    Gonda Julia
    a szabadkait még nem láttam , a szegedit rengetegszer , a dédszülök aranylakodalma mÁr SZEGEDIBEN VOLT, NAGYSZÜLEIM ESKÜVŐJÉVEL EGYSZERRE AZ AVATÁS ÉVÉBEN - a szabadkai esküvő most került elő döbbenetemre. a múlt is végtelen... A szegedi belső felújitsa még hátra van
    Válasz2 é.
    Tamas Konig
    Igen, a belsőre még sajnos nincs pénz, de így is látszik, hogy milyen gyönyörű. 🙂 Lőw Emánuel jól megtalálta Baumhorn Lipótot. (Mondjuk, nem volt nehéz. Baumhorn az egész Monarchiát teletervezte zsinagógával.)
    Válasz2 é.
    Gonda Julia
    Tamas Konig a makóit is, 1914-ben (azt meg a nagyapa alapitotta,a szegedit a dédapa (többek közt) örök hála és emlék az öseimnek

    VálaszTörlés