2019. február 25., hétfő

elakadásaim

felmenőim kutatom, kutatnám, de elakadok dédapai, (újonnan ükapai magasságokban...
sajnos a zsidó (hivatalosan"izraelita" anyakönyvek nagyon hiányosan vannak meg...)

apai ágon dédapáig jutottam  ő Carl Gutmann névre hallgatott még , s Sátoraljaújhelyen élt (de oda valószínű feljebbről (Kárpátalja)  jött)

felesége Rottenberg Máli (csak így az Amália.. nagyapa születési anyakönyvében... ő túlélte dédapámat, mert fia házassági anyakönyvében úgy szerepel, 1904-ben)

apai nagyanyám apja: Barber Samu , ő lehet, hogy Rákoskereszturon született (legalább is ott van eltemetve, egy újság gyászhíre szerint) (apja: Barber Mózes, anyja Fischer Sarolta)

felesége már 55 évesen meghalt:  Morgenstern Julia (rokona (nagybátyja?) Morgenstern Lajos  nagymama házassági tanúja, nagykállói , jut eszembe nagyapa tanúja Gutmann Henrik meg nyiregyházi)

anyai dédszüleim... anyai ágon Bárány Sámuel, felesége Ungár Irén, ők tősgyökeres szegedieknek tűnnek, nem b s bonyhádi

apai ágon dédapa: Löwinger Sámuel szegedi, de Bácsmartonosról jöttek... illetve (most találtam meg szintén egy korabeli lapban) Szabadkán volt az esküvőjük

Rosenfeld Jozefával...(Ő Bajára ment meghalni 89 évesen

akinek édesapja (első ükapa!) ? Rosenfeld Lajos még jelen volt 92 évesen lánya  szegedi aranylakodalmán.. 1903-ban


és itt elakadtam

azt hiszem Szabadkán, ill. Sátoraljaújhelyen kéne tovább kutatnom

(hát  jól összetalálkoztunk, hogy én lehessek, a z ország(már nem is az) két legtávolabbi pontjából elindulva.... (mint ama híres orosz viccben? hogy születhettem meg én, ha te apa moszvai  , anya leningrádi?)

anyai (apai ágú) dédszülőkről (Löwingerek) vannak fotóim ( olajfestmények is), de a többiekről semmi..., (már nem)



azt se tudom, hogy nézhettek ki ők....!

s akiknek még a nevét se tudom....

ködbe vesznek.






8 megjegyzés:

  1. Ezen a képen a középen ülő dédnagymamád és dédnagyapád a főszereplő. Ha jól gondolom, akkor valamelyik kisfiú lehet a nagyapád, édesanyád apukája.
    (Ha így van, melyik fiú a nagyapád?)
    A képet jó sokáig nézegettem kinagyítva. Érdekesek a részletek, tetszik, hogy a gyermekek feneke alá párna kerül, és ahogy a fotós kialakította a felnőttek - nők mögé a férfiak - képbe állításával a szimmetriát.
    (Megállapítottam magamban, hogy a vélhetően száz évesnél régebbi kép mennyivel közelebb áll hozzám, mintha a mai nagycsaládok fényképét látnám a mindenféle színes öltözetükkel. Pedig én amúgy imádom a színkavalkádot. Ezen a képen mégis nagyon megfogott a sötét ruhák ünnepélyessége.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem jól gondolod, felnőtt férfi a felső sorban a nagyapám (szembe jobbról a második)

      Törlés
  2. bővült ma délután az ismert ősök (neveinek) köre!
    a Bárány dédapám halálozási adatai ismeretében (egy nekrológ alapján) elkértük a szegedi levéltárból az anyakönyvet s abból kiderült, hogy ("végelgyengülésben" halt meg), hog apja neve: Bárány MÓZES (aminek külön örülök), anyja neve meg: GUTTMANN ELEONÓRA (a Eleonóra meglep, a Guttmann meg azért mert azonos nagyapám magyarpsitása előtt a MI nevünkkel :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Julika! Már csak arra lennék kíváncsi, hogy lehet-e tudni, melyik évben készült ez a fénykép? És hogy édesanyád gyermekként rajta van-e a képen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem tudom, mikor készült, anyu még jóval meg se született ekkor, egy féltestvére van rajta a képen (a félig álló kislány), nagyapa első feleségétól, (aki betegségben meghalt), aztán házasodogtt másodszor is nagyapám, és jöttek sorra a gyerekei, anyu a 3., s még utána is kettő :)

      Törlés
    2. az időt a század legelejére saccolom (persze a múlt-)

      Törlés
  4. újabb b(név)bővülés: Morgenstern Julia dédanyám édesapja (ükapám) neve: Morgenstern ÁBRAHÁM! :) (anyja rogzália, vezetékneves sajnos nem maradt fenn)

    VálaszTörlés