2016. január 14., csütörtök

"szentföldön"

...igen, ma ott jártam....

bár nem kellett hozzá kilométereket zarándokolnom

elég volt Budapesten lennem, és ott elmenni a Szépművészeti Múzeum jeruzsálemi kiállítására, majd a Zsidó Múzeumba, Capa izraeli fotókiállítására, este meg a Dohány utcai zsinagógába, a Zsidófesztiválra, Palya Bea szefárd koncertjére

de beszéljenek a képek:

a Szépművészeti Múzeum látványa önmagában is élmény, kilépve a földalattiból, s egyre közelebbről látni



innen már jól látható "A SZENTFÖLD ÖRÖKSÉGE - KINCSEK A JERUZSALEMI IZRAEL MÚZEUMBÓL"  kiállítás plakátja is , ahova igyekszem:


 bent már tilos a fotózás , időszaki kiállításokon, de kijövet tudok venni képeslapokat, amik segítenek felidézni a hermetikusan elzárt termekben látható "kincseket":


 Templom-tekercs, Qumran


 A ruzsini rabbi imakönyve



 A torinoi lepel

 Chagall imádkozó rabbija
 -----
Zsidó Múzeumban 3-kor nyilt Capa fotókiállításra már csak fél órával zárás előtt értünk be, de azért meg tudtuk nézni.... izraeli felvételeket láthattunk a 48-s és utáni időkből, harcos, és bevándorló (aliázó) képeket (akkoriban lelkesitettek be engem is még óvodásként a Mizrahiban úgy, hogy követeltem anyukámtól a hátizsákot, mert én is menni akartam Erec-be... , hát most látom a képeken, ott se várt volna könnyű sors...)

(a fotókon ott a gépem vakujának nyoma ,  de nem tudom nem feltenni - nekem így is sokatmondók):








kb.ilyen idős voltam én is 1949-ben..., mint ez(ek) a kisgyerek(ek) itt...

-----
......
Dohány utcai zsinagógába jóval a 7 órai koncertkezdés előtt bementünk, beültünk...
de legalább külön is tudtam gyönyörködni a zsinagóga szépségében és ezúttal fotózni is ; először oda néztem, a karzatra, ahol valaha - '45-ben! nagymamámmal, voltam.... ez személyes emléktöredékem a legkorábbi visszaidézhető időmből - és nem elmesélés alapján tudom; évekkel ezelőtt kislányomat is oda vittem fel, ugyanarra a helyre ültünk, ahol én a  nagyanyámmal:


jó felnézni a mennyezetre is:




előttünk, lent meg már folynak az előkészületek a közeledő koncertre:




ami remek volt. Palya Bea szefárd (zsidó) dalokat énekelt, meg törököket, bolgárokat, magyarokat - és mind szinte ugyanazt az ősi elementáris erőt és élniakarást - és -tudást sugározta... Minden dala az életszentségről szól...

2009. szept. 2.

(fotok aug 28)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése