2016. január 15., péntek

Andy Warho(lok) Szegeden

Lányom még 2005-ben írt egy meghökkentő (parabolikus) tárcát a SzegediEgyetemben: Andy Warhol Szegeden címmel, minek az elején taglalta, hogy mindenféle "hétköznapi" témajavaslat ellenére csak erről írhat:.. 

 (...)Mert mégse beszélhetek egy újságban arról, hogy szét van esve a világ hétköznapokra. Ehelyett össze kell illesztenem a darabokat, vagy megtalálni a megfelelő egyet. -És ekkor az történik, hogy meglátom Andy Warholt Szegeden.Komolyan.Fényes nappal van, mikor egy kisbusz bekanyarodik előttem a zebrán, és meglátom benne Warholt, aki nem vesz észre. Rágógumit rág, innen tudom, hogy jól látok, és nem tévedek. Fakír, fehér arccal figyeli az utat, na ez is rávall, nem énekelné, hogy "de jó" (mint Cseh Tamás ...), bár úgy sejtem, nem is tud magyarul* Mindezen csak az a, hm, fogalmazzunk így: tény változtat csöppet, hogy éppen Szegeden ül a volánnál. Ám mit keres itt?  Mi okozhat szellemi felüdülést a szabványosított mindennapok ellentmondásos művészének? A Dóm? A Színház? Melyik? A Régi Zsinagóga? Netán Chagall? Esetleg a sétálóutca parfümériájába igyekszik, hogy a saját nevével fémjelzett, természetesen női parfűmöt vegye meg, esetleg lopja el?Egy tejivóba törekszik, hogy beletörje fogát a rakott krumpliba? A kulturális fesztivál programjaira igyekszik? Földbevájt szegedi kocsmába? Beiratkozni az egyetemre? Vagy tanítani benne? - Az úton nem a téma hever, hanem az Andy Warhol vezette kocsi halad. - Végigmegy a városon, hogy összefogja a hétköznapokat. (...) Egyébként pedig a TIK felé kanyarodott... 
nos, most, a (jós)tárca megírása után 4 évvel, tényleg Szegeden van  Andy Warhol, csak nem a TIK , hanem (az időközben modern összművészeti kultúrközponttá újjáalakított)   REÖK palota felé tart, és nem piros kisbuszon, - amiben tárcaíró lányom látni vélte -, hanem a pirosló plakátok tanúsága szerint,   lovon:

 A plakátba már a makói buszról lelépve belebotlok. Lányommal mobilin még a buszon megbeszéltük, hogy - kihasználva az időt - a REÖKBEN találkozunk, a kiállításon - egy barátnői beszélgetés és egyetemi órái között - , annál is inkább , mert egy másik régi kedvencnek efZámbónak is kiállítása van ott - (róla meg épp az aktuális számba írt tárcát, egy képlopási fura eset kapcsán)

Maga a kiállítás - csalódás. Illetve nem jelent többletet, hiába látom "eredetiben" a képeket, hiszen már ismerem, már láttam, (már unom?) - a szitanyomatok nem mondhatnak újat "eredetiben" sem...

azaz a konzervek közelebbről - kiderül (milyen warholi reklámfogás? nem Campbell leveskonzervek tornyozódnak a Monroe képek előtt, hanem..., közelebbről, látható: REÖK SZEGED.
(szerénytelenség? hivalkodás? vagy "csak "szellemes" jó tanítványisága a képek vendéglátóinak. S még ha önreklám , akkor is megbocsátható, hiszen maga Warhol is reklámszakemberként kezdte, s valahol az is maradt. A képei tulajdonképpen "csak" a képek képe...

Nem tudom, szabályos-e , de én meg a képek képeiről készítek képeket; teremőrt nem is látok (pedig nemrégiben emelték le -ideiglenesen- az első szinten levő egyik efZámbó képet) - igaz, az kisméretű volt, ezek a Warholok nem lennének könnyen elrejthetők; viccesen bele is mondom a telefonba - lányom a barátnőjénél van még, a barátnője babát vár; egy indián képet kérne, mondom, épp az előbb fotóztam le egy indián nőt a babájával, majd elküldöm a fotót, neki ajánlva... 
  







lányom Monroet "rendel", őt is már le  fotóztam, tele van vele a kiállítás, a sorozatával - de az egyik kis teremben, az egyik magányosan árválkodó képét kapom lencsevégre, s lám, milyen jótékony s izgalmas, új variáció jött létre a vaku segítségével, Monroe megértően kacsint vissza...  (illik hozzá ez a változat valahogy... - mintha fényt kacsintana (?) 
Meg Warholhoz is illik ... 

nem kell olyan komolyan venni őt!

azt se , hogy némi csalódottságot okoznak a képei ( a képek képei - hát persze hogy, miért is ne, talán eleve ezt akarja mondani velük!)

meg a hírnévről is, hogy bárki... 15 percre... Órámra nézek, 15 perc se telt el, s máris a végére értem a "nagy" kiállításnak (még a 4 monitorról bejátszott - tudatosan unalmas - filmjeire is maradt benne idő)

Ugyan minek is a hírnév?

Ki, mire ment vele?!

(mintha egy pillanatra elszomorodott volna Monroe arca is...)

*(állítólag félig tudott, szlovák-magyar keverék nyelvet beszélt)
most, e poszt írása közben talált -  cikk szerint meg, -egy most előkerült filmfelvétel alapján - valószínűsíthető, hogy 56-ban tényleg járt Szegeden Warhol?, s ráadásul - az egyik fotón- egy autót fest,s épp pirosra(?!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése