2016. január 14., csütörtök

...emlék és varázslat

A Holokauszt emlékközpont különös, ünnepi hangulatú és magasztos belső terében  - csütörtök este - megidéződött Radnóti Miklós alakja, szelleme egy Radnótival elkötelezett színész (Bálint András) és négy - Radnótit tanító - tanár személyében. (Az estet Vári György az emlékközpont munkatársa vezette le - akinek Radnótiról szóló emlékírása épp aznap jelent meg )

Bálint András szinte végig - mint Radnóti hű és ihletett tolmácsolója  volt jelen, saját reflexióit, személyét most - az épp ezt is firtató kérdések ellenére - háttérbe szorította -annál inkább  jelenvalóvá és élővé tette Radnóti emlékét (másnap tűnt fel az MTA könyvtár Radnóti kiállításának egyik kinagyított Radnóti portréját nézve, hogy mennyire emlékeztet ez a kép kifejezésében az őt meg-megidéző , Radnótivá-lényegülő színészére... mint ahogy említette is, hogy amikor valamelyik költőről előadóesteket, esteket tart azokká  is lesz, így lett ArannyáKosztolányivá, Máraivá, és most (már nem először) - és most úgy tűnik tartósan: "Radnótivá" - hiszen az se lehet véletlen , hogy épp e Radnóti műsora lehetett "ürügy" arra is, hogy elmondhassa, megvallhassa a saját -zsidóság(á)hoz fűződő "nehéz" - a költőével sok szempontból analóg -viszonyát is... hát hogyne kezdene hasonlítani rá!!! mint ahogy valamennyiünkre  is mennyire hat Radnóti! (Csak legfeljebb nem az arcunkon hagyva nyomot, bár a belső arculatunkon - biztosan!)

S bár az elhangzó nyitó vers a "Sem emlék, sem varázslat" volt -  mégis, itt, a Holokauszt Emlékközpont kertjében,  (új falak tövében ), elmerengve e gazdag életen - volt emlék is varázslat is,... s talán még  az "az angyal is, a karddal" visszatért... a fölöttünk most is (?) "baljós menny" alatt , mire beesteledett:




















VAGY INKÁBB EGY MÁSIK ANGYAL,  akinek a versei már minket is védenek....


"Nagy szárnyadat borítsd ránk..."

2009 május 23 (21)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése