2016. január 13., szerda

a zsinagóga előtt

haladok el a szegedi zsinagóga előtt, a díszteremből jövet engesztelőnapi istentiszteletről, - olyanok ezek a kinaiak is, mint a zsidók, akik idepottyantak, és máris építettek egy zsinagógát...." egy jól megtermett lány mondja egy fiúnak, az csak hallgatja, miközben a súlyos lány kényelmesen elhelyezkedik a zsinagóga előtti pad támláján, lábait otthonosan a pad ülőkéjére pakolva...
most szünet van - miközben megüti a fülem ez a szövegtöredék:"

megállok háttal nekik, a zsinagóga bejárata előtt,  gyönyörködöm mindig a zsinagógában, mindenféle nézetből, most is azért jöttem erre, hogy legalább kívülről lássam - ma a turisták előtt is zárva, az ünnepek miatt, ki is van írva a kerítés mögötti hirdetőtáblára...  (úgy hallottam, este a Kol Nidré a zsinagógában volt megtartva, akkor kellett volna jönnöm!..)

további beszédet nem hallok a hátam mögött, témát váltottak, vagy halkabbra vehették, nem tudom, mondanék nekik valamit, de ugyan mit...

az biztos, hogy most ugyanaz a bajuk a kínaiakkal, mint a zsidókkal - bizonyára "idegenek"nek tartják őket, az össze előítélettel együtt... (bár azt nem tudom, vajon mit építenek a kínaiak...)
de azért azt meg lehetne tőlük kérdezni, hogy mi bajuk ezzel a gyönyörű épülettel, itt, előttük, talán nem tetszik nekik? talán nem szebb ettől is Szeged? - (zsidókkal már nem sok bajuk lehet, mert alig vannak, lám még ünnepkor sem elegen a tágas zsinagógához - bár azt mondják, az antiszemitizmushoz nincs is szükség zsidóra, vagy egy is -bőven- elég hozzá(?))

2009. szept 30


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése