2016. január 14., csütörtök

jávai mesék makón

...jávai mesék főleg, de nem kell Jávára menni értük, idejöttek helyünkbe, Makóra, ahonnan származik megfestőjük édesapja, akinek iskolatársaival, ismerőseivel tele van a városi múzeum kiállítóterme; engem is a hivatalos meghívón kívül is hívtak, először Miamiból kaptam a továbbított meghívót G. Évától, aztán W.S.T. költő is agitált (aki szintén járt Jáván) - de mindenképp eljöttem volna, mert az a pár reprodukció is, amit a meghívón láttam, invitáló erővel bírt, a kiállítóterem képei pedig már egyből elbűvöltek! csupa mesevilág, mese Jávából , mesék Budapestről, mesék Makón, mindenhol, ahol emberek vannak - mesék rólunk, minket figyel a "nagyítójával" ez a nagyon érzékeny nagyon figyelmes festőnő: Kiss Márta
Az öt balga és öt okos szűz c. festménye előtt hosszasan tanakodtunk, kik a balgák, kik az okosak - segített megfejteni (a bibliai példázat segítségével) - de  nagy különbség első ránézésre nincs  "külsőségekben" (minden szűz balga? esetleg okos? esetleg mindnyájan ilyenek vagyunk? - csak a lámpásainkra nem egyformán vigyázunk?..., de épp ez a lényeg! az okos vigyáz rá! és gondoskodik "olajról"! (befelé figyel!)) - a festőnő legalább látja, (nagyítóval a kezében!) és elgondolkodtat:

 legszívesebben ideraknám az összes képét, tessék legalább -megéri!- idelátogatni értük és írásokért: 
 Mindig is úgy hittem, hogy nem csak a látható, anyagi valóság létezik. Rengeteg dimenzió nyílik itt és most, s csupán rajtunk múlik, mit vagyunk képesek felfogni és érzékelni. S ha nem is látjuk ezeket a világokat, kíváncsisággal, nyíltsággal, tudatszintünk megváltoztatásával megnyithatunk ajtókat. "
"
"A festéssel magamon belül is kapukat nyitok, s számomra nem is annyira a kész kép a lényeg, mint inkább az a folyamat, amit alkotás közben megélek.""Hasonló ez a meditációhoz, mintha megszűnne a tér és az idő. Az üres vászon vagy papír olyan számomra, mint egy játszótér, ahol minden megtörténhet."
"Áradni szeretnék a képeken keresztül, örömet szerezni, kapukat nyitni és hozzájárulni ahhoz, hogy az emberek felismerjék saját belső színességüket. Sugallani szeretném, hogy a mindennapi csodák itt vannak bennünk és körülöttünk, amiket akkor láthatunk meg, ha elcsöndesítjük zakatoló elménket és állandó ítélkezésünket. Ha csak pillanatokra is, de sikerül elkapni a létezés élményét, hogy jelen vagyunk, ott abban a pillanatban... akkor egyszer csak felragyognak a színek, és harmonikussá válik a világ"   (Kiss Márta)



Igen , így van!  Köszönjük.

2009 febr 7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése