2021. július 22., csütörtök

REJTÉLYES VÉLETLENEK 2010

 

rejtélyes véletlenek(??)

Károly körúton kerestem egy Telenort, és utána, a sarkon "véletlenül" tárult elém a Dohány utcai zsinagóga ill. legalábbis váratlanul, hiszen eddig mindig máshonnan közelítettem meg

már ott voltak a zsidó fesztivál plakátjai , de jegyet még korai lenne venni az augusztusi programokra - a zsidó múzeumban aktuális szőnyeg kiállitás pedig nem érdekelt annyira.... a zsinagógába se mentem be, nem csatlakoztam a turistákhioz, de az épület csodás látványa lenyűgözött, kintről is;

jó volt látni az ég alatt:





 visszafelé, a sarkon meg ez a plakát állított meg, a Belvárosi színház előtt:




azért fotóztam le, hogy majd a fotó fölött elgondokodhassak a duplaság okain (először azt hittem dupla a szereposztás - de nem... inkább  azt jelzi, hogy tulajképpen felcserélhetők vagyunk.... senkinek se lehet oka többnek tartani magát mint a másikat (még ha az autista - "esőember" is)  - jé, az üvegajtón a fotós (én) is megduplázódtam...:)

--------------------------------------------------------------------------------------------

aztán egy könyv került a kezembe (ez nem teljesen véletlenül): Kántor Péter Megtanulni élni (versek 1976-2009), de egész véletlenül itt nyilt ki:

"A Pozsonyi úton jön nyárra tél..., jön szembe Fanni, a haja fehér, jön a versbe zárt  örökre mozdulatlan , jön a hitves a mozgó zűrzavarban, téli sapkát visel és téli kesztyűt..."

Nemrég jártunk mi is a Pozsonyi úton, de nekünk nem volt szerencsénk Fannit látni.... a vers 1998-ban íródott még...hommage a Radnóti Fanni.... Tényleg,... mi lehet Fannival (Fifi nénivel!), nemrégben olvashattuk, kórházban van, s méltatlan körülmények között.... (?)

De az a Fanni, nem versek Fannija... a legenda s a valóság ... kettő. "A költő özvegyének tetszik lenni? Nem játszotta el azt a szerepet! Maradjon az a Fanni legenda, nem valóság...")

És az örökérvényű sorok (Fanniktól függetlenül is:

"A valóságban aki elmegy - elment -, /nem tér vissza többé ugyanoda./ S megy az is , aki nem megy sehova..."

és -megint véletlen? (szinkronicizmus?- Réz Pál napokban lesz 80 éves. ebből az alkalomból feltették egy jegyzetét, s abban e kedvenc (mindig aktuális, fentiekkel egybecsengő sorokat olvasom:

Mind elmegyünk, a ringató fák alól, mind elmegyünk, a párás ég alatt mind indulunk a pusztaságon át, a száraz ég alá, ahányan így együtt vagyunk.

vagy Domokos Mátyás kedvenc weöreseimert ami egyszer végbement, azon nem másít semmi rend, se Isten, se az ördögök, múlónak látszik és örök.


aliz2. :: 2010. júl. 22. 23:43 :: 3 komment 
Kategóriák: 
kultúrafotó :: Címkék: irodalomszínhazversWEÖRES








2 megjegyzés:

  1. nem, NINCSENEK VÉLETLENEK, TEGNAP MENT EL KÁNTOR PÉTER...
    ms már Fifi néni (Fanni ) is el... meg Réz Pál is... meg...
    "mind elmegyünk..."

    VálaszTörlés
  2. Brauswetter Eva
    Ezek a
    Vers idézetek az elmúlásról szívbe markolóan szépek. Köszönöm
    Válasz4 é.

    VálaszTörlés