2021. július 26., hétfő

A GONDOLAT EREJÉRŐL 2010

 

Popper Péter még mindig - mintha élne- a legkülönbözőbb aktuális kiadványokban jelen van bölcs, nyugtató gondolataival. Most egy patikai kiadvány juliusi számában olvashattam gondolatait a gondolat teremtő erejéről.

bár fizikai értelemben nem hisz benne...  ( u. n. materializálásokban én sem)

de lelki értelemben igen

és kiemeli, hogy a mai - a nyugati világra jellemző - negativitás, sulykolása, mennyire káros és veszélyes ... (én a magam részéről küzdök is ellene, szinte kinosan kerülöm a negativ szavak használatát is - annak ellenére , hogy eléggé pesszimista - sajnos- a beállitódásom, és ha másoktól hallom e negativ szavakat - olykor még pozitiv szavak modalitásaként is, hogy pl - most a példa kedvéért leirom, hogy : rettentő , iszonyúborzasztó jó - mint oximoron... brrrr, kiráz a hideg) -hát még ha valaki csak a negativ tulajdonságokat veszi észre a másik emberben és szaftosan szinte élvezettel prezentálja mindezt..., szinte fizikailag (nem csak "lelkileg"! ) - fáj..., és elegem van az újságirók szenzációhajhász, negativumokra kihegyezett cikkeiből, lefelé torzitó, manipuláló "hireiből" is)

a pozitiv gondoLkodás kivánalma mára közhely lett

a gyakorlatban nehéz megoldani, úgy hogy ne hazudjuk csak magunknak, és ne legyen formális ez a felszini pozitivitás. hiába kerülöm én a negativ szavak használatát, ha belül mégsem szemlélem pozitivan, optimistán az életet. Ha minden jóban a rosszat is látom, pláne ha a rossz elnyomja a jót... ha az élet keserédes izéből a keserűt érzem jobban.

belülről kell szemléletet, attitüdöt változtatni! s nem formálisan, és "technikákkal"....

én pl.  -kicsattanó- 20 éves koromban mélyen pesszimista voltam, és a haláltól féltem, minden ok nélkül, csak úgy, általában és elvontan, "filozofikusan",de nagyon, "irtóztatón" - (de Kosztolányi pl. már "szegény kisgyermekkorában"...) az öregkori depresszió meg  szinte törvényszerű... (és tán érthető is) Popper is korai éveitől depressziv reakcióban szenvedett - mint irja, és az aktivitást "irta fel" neki analitikusa egyetlen, depresszió elleni gyógyszereként... Hát ő ezt be is tartotta.

azt hiszem, ez a megoldás: aktivnak lenni, amig csak tudunk (persze öreg korban ez is szüksésgképpen csökken... de Poppernak is sikerült "mindhalálig" aktivnak lenni, utolsó levelében, levelével is... )

és milyen bölcs és nyugodt ember volt...

a buddhizmusból (is) merithette ezt az alapállást, mint ahogy ezt a mostani (posthumus irását is egy buddhista gondolattal zárja:

"Ami jön fogadjátok, ami megy engedjétek."

(Mennyire egybevág ez az ugyancsak bölcs Weöres Sándor e - jól ismert- soraival:

"Ne kívánd senki szeretetét. Ne utasitsd el senki szeretetét.")

Könnyű belátni. Nehéz - de kell - megvalósitani!


aliz2. :: 2010. júl. 26. 23:49 :: 4 komment 
Kategóriák: 
vélemény :: Címkék: elmelkedesfilozofiapszichológiaversWEÖRES




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése