2021. július 24., szombat

EMLÉKTÁBLÁK 2008

 

"Ne nevezzenek el rólam teret! Színházat meg aztán végképp ne! Mi vagyok én, hogy utcanév legyek? Vagy pláne tér... Egy ostoba villamosmegálló..."

Menszátor Hérész Attila szájából hangoztak (harsogtak) el e mondatok Jászai Mariként, pontosabban Jászai Mari emléktáblájának féldomborműveként... a régi Hungáriában. Borzongatóan nagyszerű volt az előadás. Újraéltette bennem egykori lobogó (de mára már csak parázsló) színházrajongásom. (de úgy látszik, amíg van parázs, abból újra lehet tűz - ha van, ami-aki fellohasztja) Ha olyan mondatok és úgy hangzanak el, elevenednek meg a színpadon, amik fontosak, erősek, túlmutatnak mindenfajta esetlegességen, de mégis érzékletesek - nem elvontak - lényegüknél fogva. A Jászai Mari naplójából, leveleiből írt, s bravúrosan- remekül előadott monodráma ilyen volt. Egy élő, megszólaló emléktábla. Múlt-jelen. Élet-örökkévalóság. Emberi-szinészi sors, akkor és most. Nő-férfi. (Nincs sok különbség az ellentétpárok közt. Egységet alkottak.)


Láttam ma egy másik emléktáblát is. Ezt csak holnap avatják. De nem borította lepel. (Mint a Jászai Mariét az előadás elején még, bár az a lepel akár szemfödélnek is tűnhetett, vagy Izisz (Maya) fátylának, mely az előadás idejére lehullt - hogy tisztábban lássunk, mi őt, s ő minket - egymást - tükörben, szemtől-szemben - de nem tükör által, homályosan. Hiszen minden igazi alkotás önvizsgálat eredménye, s arra is késztető.) Ezt a fiatalon elhunyt, Baka István költő tiszteletére avatják majd, annak a háznak a falán, ahol évekig szerkesztette aKincskereső irodalmi folyóiratot, gyerekeknek. Az emléktáblán ott a domborműve. Én nem ismertem Baka Istvánt személyesen (akkoriban kezdett ugyanarra az egyetemre járni, amikor én elvégeztem azt), de a fotói, sőt a művei alapján úgy érzem, ez a dombormű  - nem ő. De hogy is lenne, lehetne az?! És még csak meg se szólalhat, nem tiltakozhat... (mint a másik...-egy kis színészi-írói furfanggal ugyan - a színpadon )

Borzasztó lehet emléktáblává válni!

Annál csak emléktelenül, nyomtalanul eltűnni borzasztóbb...


aliz2. :: 2008. júl. 24. 23:57 :: még nincsenek kommentek :: Címkék: emlekezesirodalomszineszekszinhaz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése