2024. március 16., szombat

Protokoll1839 - és ősapám lakásviszosnyai

 találtam egy PDF irást (Ábrahám Verától, 2018-ból, a szegedi hitközség 1839-es Protokollját, azaz Jegyzőkönnyvét

PROTOCOLLIM 1839   - jegyzőkönyv, fél év eseményei

közreadja Ábrahám Vera



1839-es, de 2018 a magyarra  forditás

az eredeti cimlap:



nagyon érdekes, tallózgattam benne, azaz fél év jelentősebb eseményei között, csemegékre lehet bukkani - bár csak kivonatokban

pl rabbi Bak Hirsch Zwi ősöm lakásviszonyait illetően (miközben lebontották a templomukat, és e Zöldkoszorú éttermet fogják  bérelni egy évre,  és készülőben van az új azaz mai nevén régi zsinagóga, ám még a terve sincs igazán meg (végül 1843-ban épül fel, ősöm korábban de abban az évben hal meg !) tudom, hogy eleinte a saját lakásában tartotta az istentiszteleteket (nem csoda, hogy tönkre ment, renoválásra szorult idővel?)

(érdekességként szerepel benne a rabbi úr(!)(Bak Hirsch Zwi házának és aktuális renoválásának témája itt a 46. pontban:

 Nr. 46. A rabbi úr lakását, a fürdőt és a templom udvarán lévő beomlott WC-t, mivel a szükség megkívánja, meg kell javítani. Az egyházatyák intézzék. 

A Zöld koszorúhoz* bérléséről korábban:

Nr. 23. Johann Hensz úr „Zöld Koszorú” néven ismert házát az összes helyiségével 1839. György naptól 1841 György napig évi 700 forintért mint ideiglenes templomot és községházát bérbe kell venni, mivel a régi templomot lebontják. A bérleti díjat negyed évente kell fizetni. Hensz úr saját költségén megcsináltatja a kerítést, a WC-t, stb.

Egyébként korábban tetőjavitásról is szó van a rabbi lakásában ... (nem mondom!) - remélem nem nagyon áztak be!

itt tartották zsinagóga (s még a templom?) hiján az istentiszteleteket ( ez Ábrahám Vera  szóbeli közlése, meg is lepett)

Ja, és még a rabbilakással , de a közösséggel is kapcsolatban:

Nr. 75. A rabbi úr kéri, hogy egy éléskamrát csináltassanak a lakásához, melynek egy részét a község üléseihez használja. – Igen, a templomatyák intézkedjenek!

*arcanum adalék a ZÖLD koszorúhoz

 



hm..

ki kell nyomoznom, mi az a régi templom, amit lebontottak?!!!

A Löw-Kulinyi könyvben (A szegedi zsidók)  részletesen benne van, miért kellett lebontani a régi templomot, az új épitésásbe Bak Hirsch rabbi "elaggása" miatt már nem tudott belefolyni (95 évesen)
 
de nagyon szépen,, elismerően ir róla: (a Bakokról)


Rabbi Zwi Bak Hirsch sírfelirata:



***

Majd folytatom a jegyzőkönyvi tallőzást is még...izgalmas közdolgokról, egyenjogúság (hiányáról)? Széchenyi meglepően kellemetlen, elutasitó  viselkedéséről stb)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése