Március 24-ig lehet jelentkezni a negyedik alkalommal meghirdetett Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramra. A pályázat zsűrijének tagjai egy-egy rövid videóban mondták el, mi minden miatt jó lehetőség 3-3 millió forinttal járó támogatás.

A kultúrában az idő és a szabadság a legfontosabb értékek közé tartoznak, ezért 2021-ben a Mastercard - Alkotótárs programjában olyan rendhagyó alkotói ösztöndíjat indított el, amellyel ezeket szeretné biztosítani fiatal, magyar írók számára. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíj az elmúlt három évben rendkívül sikeresnek bizonyult: a programra eddig összesen 176 fiatal szerző pályázott.

A Mastercard® - Alkotótárs program eddigi nyertesei és idei zsűrije

2021-ben André Ferenc és Czakó Zsófia voltak a Mastercard® - Alkotótárs program kitüntetettjei, és azóta a Kepler horoszkópírás közben letér pályájáról című verses-, valamint 2022-ben Vajna Ádám és Vonnák Diána kapták az elismerést, 2023-ban pedig Kerber Balázs és Zilahi Anna voltak a Mastercard® - Alkotótárs program kitüntetettjei. Előbbinek hamarosan a könyvesboltokba kerül az ösztöndíj segítségével megírt, Számtan a holdas estékre című kötete.a Szívhang című prózakötet is elkészült

2022-ben Vajna Ádám és Vonnák Diána kapták az elismerést, 2023-ban pedig Kerber Balázs és Zilahi Anna voltak a Mastercard® - Alkotótárs program kitüntetettjei. Előbbinek hamarosan a könyvesboltokba kerül az ösztöndíj segítségével megírt, Számtan a holdas estékre című kötete.

2024-ben Háy JánosKrusovszky Dénes, Mácsai Pál, Nagy Gabriella és Turi Tímea bírálják majd el a beérkezett pályázatokat. A zsűri tagjai egy-egy videóban beszéltek az ösztöndíjakkal kapcsolatos saját tapasztalataikról, valamint a programterv alapú munka fontosságáról....


Turi Tímea rokonszenvesnek tartja a munkaalapú projekteket, és szerinte már a pályázás maga is megéri, hiszen rákényszerít a programterv megírására, ami legalább annyit segít, mint az ösztöndíj maga.