2022. március 23., szerda

EGYENSÚLY A SZINTÉZISBEN2009 márc 23

 

a mostani hétvégén a Szintézis Szabadegyetemen a tudati és testi folyamatok összefüggéséről volt szó, a szokásos természetgyógyászati, asztrológiai, antropozófiai, (transzperszonális) pszichológiai megközelítésekben

valójában arról, hogy testi egészségünk/betegségünk lelki(tudati) meghatározottságú -

amit pesze eddig is tudtam/tudtunk, hogy minden testi betegségnek gyökéroka a lélekben van, a lélek a test nyelvén tud megszólalni, úgy tudja elmondani, ha valami fáj "neki" - és elsődlegesen neki fáj!

Az egész/ség titka a lelki egyensúly! - érzelem-, akarat-, gondolatvilágunk egyensúlya, ha bármelyik túlsúlyba kerül vagy alul-, felborul a harmónia, és beáll egy betegség.

ezért is fontos, hogy egyáltalán urai legyünk belső, lelki világunknak. (És persze a külső világban is, és épp a belsővel is egyensúlyban... )

a betegség első jelzője a stresszhatás  - külső zavaró események stresszelő hatása ránk ; a stressz időben legyűrhető, vagy akár -átmenetileg- alkalmazkodhatunk hozzá, de tartósan megbetegít...

 - de rajtunk is múlik, hogy hagyjuk-e "megbetegíteni magunkat" a külső eseményektől. Hiszen valójában a mi értelmezésünk (ami szelektív és szubjektív!) dönt! Ne másoktól függjek! még szóhasználatban is legyünk óvatosak: ne azt mondjam , hogy "megsértett" (valaki), hanem "megsértődtem"! Én! Mert valójában így is van! Rajtam múlik, megsértődök-e, (inkább ne!, mint Ady is mondja: "nem ér fel hozzám szitkozódás, piszok" ; én vagyok a felelős, ne hárítsunk másra semmit. Fel kell vállalni magunkért a felelősséget. - S egyre a szabadságunkban kell növekedni!

és ne fojtsunk el (a lélekben) semmit, mert épp az (megoldatlan konfliktusaink, feloldatlan félelmeink) szomatizálódik, azaz jelenik meg testi betegségként , fokozatonként, s legvégül abba hal(hat)unk bele. (L. J. A. : "Éltem, és ebbe más is belehalt már")

Fontos a test és tudat egyensúlya is! egyik se uralja a másikat! és legyen meg a kapcsolat köztük! És legyen egyensúlyban a külső és belső világ is.



---


 



1 megjegyzés:


  1. Eszter Heléna Görbe
    Azért szegény Adyhoz "felért" a syphilis. Én szakmámnál fogva, márcsak ellenségnek tekintem a betegséget, elismerve a lelki tényezőketet a betegségek anamnézisében.
    Válasz4 é.
    Gonda Julia
    Később mondta és olyan ertelemben nem ellenseg a betegseg, mert figyelmeztet...

    Eszter Heléna Görbe
    Értettem tanár néni kérem.

    Gonda Julia
    🙂

    VálaszTörlés