2021. március 25., csütörtök

kóserság és genetika

 az jutott eszembe, hogy az én őseim minden bizonnyal hivő és vallásos zsidókként (hiszen másképp nem is maradhattunk volna meg azoknak) kóserek voltak (olyannyira hogy a szegedi rabbi ősöm felesége (Hindel asszony) sirkövén még szerepel ez is a szó, mint elismerő jelző...

nos , mi már nyilván nem voltunk kóserek...

de honnan az undorom, mindentől a mi nem kóser (azaz tréfli)

sőt általában utálom a nem összetartozó (illő) dolgok keverését... (a monokronia az én terepem)

a génjeim tudják??!!!!

11 megjegyzés:

  1. Á. P.
    Érdekes és ellentmondó is, amit írsz.

    VálaszTörlés
  2. P.G.Az, hogy mi tréfli, az állandóan ott volt előtted, már attól kezdve, hogy az anyád hordozott. Nem voltatok kitértek, de ettetek sonkát, kolbászt, és minden mást, ami tréfli. A génjeidben kétlem, hogy az utálatot hordoztad.

    VálaszTörlés
  3. É.B.J. Létezik ősemlékezet... én legalábbis igy hivom a számomra ismeretlen mélységből előbukkanó érzéseket, gondolatokat, amiket nem tudok hova tenni... bár egész más vonatkozásban, de tapasztaltam

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ugye! jó ez a szó! Hogy ne lenne, mikor bennünk vannak! "Ők én vagyok már"

      Törlés
    2. É.B.J. Bizony, ez igy van

      Törlés
    3. Á.P. Igen, Juli, ilyesmire gondolok. Az utálat is ott van benned, (de) őseid mély vallásossága is egyben. Ez volt, ami bizonyos ellentmondás érzését keltette. De ez mégsem az, nem ellentmondás, hisz mindent viszünk magunkkal tovább, és talán ettől lehetünk jobbak is. Az is bizonyos "keveredés" , ha jól emlékszem a szóra, az talán valami pluszt is ad, erőt, hitet.

      Törlés
    4. Ági, bocs, de azt hiszem, nem tudod a kóserság lényegét.. az épp a "keveredés" elkerülése, elválasztása. pl, nem enni együtt húst és tejest, viselni lent és gyapjút. Egy példa: ha parizert kaptam valahol reggelire, forgott a gyomrom ("szédült a hasam":)

      Törlés
    5. P.Á. Igazad van, nagyon hiányos a tudásom. Igaziból elsősorban azt próbáltam eldadogni,(mert a szavak nálam ritkán fejezik ki a gondolatokat), hogy hordozzuk az őseink vérét. akarva akaratlanul. Ez nagyon fontos, az általad emlitett példa is ezt bizonyitja . Nekem van hitem, de de igazán a vallást nem gyakorlom , de nagyra értékelem, aki meg is éli. De nem kell elitélni önmagunkat azért, mert nem követjük mindenben eleink hitét,életét, tettét. Igy gondoltam a keveredés pozitiv voltára. Talán az életet is könnyebbé teszi, hisz te is megeszed az étterem étkészletéből az ételt és ettől még nem árulod elaz igaz hitedet, ősidet és önmagad. És igen, ott vannak benned ők, bizonyitja az egyszerű példád, amit emlitettél. Még ha butaság is amit irok, akkor is jól esik beszélgetni, ritkán nyilik erre alkalom. Tudod, nekem az Ember a fontos, és az érték, amit képvisel. Te is ide tartozol.

      Törlés