2018. november 11., vasárnap

löwrabbi

ha igaz a családi legenda, (és miért is ne lenne az!) ,hogy a prágai, gólemkészitő Löw rabbi (a Maharal) leszármazottja vagyok, én is (mint annyian...), akkor kezdhetném magamban előásni ,a génekből azt a törtrészt, ami ő  (vagyok)...

nagyon kicsi tört rész lehet de mégis ott van, megsemmisithetetlenül...

él molé rachamim


A fonetikus szöveg: ÉL MÓLÉ RÁCHÁMIM SAJCHÉN BÁMRAJMIM, HÁMCÉ MÖNÚCHÓ NÖCHAJNÓ TÁCHÁSZ KÁNFÉ HÁSÖCHINÓ BÖMÁÁLAJSZ KÖDAJSIM UTÖHAJRIM, SOM TÖHÍ MÖNÁSZ UMÖXCHICÁSZ HÁNEFES HÁTAJV (itt mondjuk be az elhunyt héber nevét) SEHÓLÁCH LÖAJLÓMAJ, BÁÁVUR SEÁNI NAJDÉR CÖDÓKÓ BÁÁVUR NISMÓSZAJ, BÖGÁM ÉDEN TÖHÉ MÖNICHÓSZAJ, ÁDAJNOJ HÚ NÁCHÁLÓSZAJ, VÖJONÚÁCH BÖSÓLAJM ÁL-MISKÓVAJ, VÖNAJMÁR OMÉN.
Magyar fordítása: Irgalmas Isten, ki a végtelenben lakozik!, Adj méltó nyugalmat dicsoséged oltalmában, az igazak és tisztalelkuek sorában, akik fénylo égboltként ragyognak felettünk, szeretett hozzátartozóm lelkének, aki eltávozott az öröklét honába. Rejtsd el ott oltalmad árnyékában! Lelke legyen egybefuzve az örökké élok kötelékével.Az Éden kertjében találjon végso nyugalmat, hiszen Te vagy az Örökkévaló, az o osztályrésze. Nyugodjon békében végso lakhelyén, és mondjuk együtt, úgy legyen.

(Raj Tamás)

csak úgy eszembe ötlött az Él molé rachamim...,de ez neki minimum dukál!

ezután jöhet a többi netán... 




ja és igen, ez a mondat - amit mindig mondunk valaki halálakor (ami nincs is?talán...): -magáért beszél:,,

"Lelke legyen egybefűzve az örökké élők kötelékével"


7 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. legalább valami javitott változatot a törlés helyére beirhattál volna, ( ha sértő is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat, ostobaságot írtam: olyat, hogy a Nagyikám imakönyvében ilyen régies és tartalmilag hasonló imák vannak. Lehet, hogy sértő, bár szerintem minden hívő megérdemli a hite elfogadását egy másik ember részéről.

      Törlés
    2. nem tudhattam mit töröltél ki, de hozzá vagyok szokva vallási kérdésekben (a sértésekhez:), egyébként tudtommal a keresztény vallás a zsidóból nőtt ki, nincs semmi csodálni való nagyanyéd imakönyvével kapcsolatban :)

      Törlés
    3. Így tudom én is, ezért teremt rokonszenves otthoni légkört néhány nyilvánvaló egyezés. Csak nem tudhattam, mit szólsz hozzá, vagy mit szólnak a barátaid, ezért töröltem.

      Törlés
  3. kiderült az anyai ág, 12. déd

    VálaszTörlés