2018. november 17., szombat

kié a dicsőség

Kurtágnak bemutatták egyetlen operáját a Milanoi Scalaban, csütörtökön



Nagy esemény, a Bartók rádió  közvetítette is, máig nem értem, hogy nem hallottam, mikor állandóan a Bartók megy, éjjel-nappal, vagy esetleg hallottam is, csak nem figyeltem fel rá?

Nem igazán vagyok Kurtág rajongó, sőt a mai u.n kortárs zenét se szeretem, legfeljebb elviselem, de ez mégis egy világjelenség volt!

Kurtág, 92 évesen (ugyan 7 évig) megírja egyetlen operáját, Beckett a Játszma vége s abszurd drámájából, amit még 1957-ben lát Párisban nem sokkal a bemutató után, s ez a darab egész életére hatással van... és íme most született meg ennek a hatásnak a lenyomata (Kár, hogy Beckett nem érhette meg. vajon mit szólt volna hozzá?)Bár állitólag az unokaöccse jelen volt? Kurtág nem, 92 évesen, sőt a próbák egy része is Budapesten zajlott, ahova Párisból nemrégiben visszaköltöztek

ahogy a hírek és a fb suttogások mondják Orbán Viktor is jelen volt az eseményen, nem mintha opera rajongó lenne, de learatni a "magyar nemzeti" babérokat

szerintem nem is kéne ezzel annyit foglalkozni, mert azzal is csak növeljük a népszerűségét, ha fordított is az elképzelésünk (volt is ezzel kapcsolatban egy félreétetésem a fb-on, már sajnálom hogy szóvá tettem, viszont ott találtam egy telitalálat verset erről a jelenségről, a, művészek maradandó  halhatatlanságáról s az uralkodók jövés-menéséről ezalatt:


Peter Hacks: Lessing korában (Zu Lessings Zeit) Lessing korában bizonyos Frigyes Főporoszkált. Metternich magas rangú, Byron-időkbeli politikus volt. S Molière napjaiban egy Lajos Királyt zengtek - tizennyolc egyikét! Polyvaszám Lajosok, s egy Molière. S ki érti, hogy egy Katalin nevű Hivatalnoknő hivatalnoka Az isteni Radiscsevnek parancsolt? Württemberg Jenő némi hírnevet Schillert és Schubartot üldözve szerzett. Angliai Erzsébet szűzies Élete inkább kül-szín, mint valóság, De így vagy úgy, nevét egy szinte’ angol Drámaíró-társulás hagyta ránk. 13 kancellárt nyűtt el Brecht. (Tandori Dezső fordítása)


Maradjunk annyiban hát, hogy ez az opera , ha dicsőség, Kurtág dicsősége, senki másé!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése