2019. december 28., szombat

emlékforgácsok Aniról II .... két levélből (1964)

(Emlékforgácsok Aniról, folyt 2. rész)

Ani később úgy vélte, hogy mindezt a szekrényteteji bölcsességünket, később felcseréltük fiukról szóló sekélyességre (de hát 20 évesen...az is kellett)

(...felhagytunk a fejgörcsöt okozó fél 3 -ig tartó beszélgetésekkel, és választottuk a másodikat, G, és Sz  ügyeket, s ezzel egyben  észrevétlenül felégettük  ami barátságunk igazi alapját képezte, csupán szellemi lustaságból és megalkuvásból,.pedig hatodszor is elsődlegesen ez volt  az igazi terület, ami a barátságunk alapját képezte, nem a gyakorlati pletykák, itt nekünk  már sokkal kevesebb közünk van egymáshoz, pedig hogy Thomas Mann plagizátor legyek, a két terület közül a nehezebb és veszélyesebb a gyötrelmeket hozó az emberibb. erre én élő megtagadásként élem napjaimat, és ez a tagadás nyilvánult meg a barátságunkon keresztül is..."

nos úgy néz ki, mintha máris temetné Ani a barátságunkat....(:)de a 8 a  oldalas levele záradéka (a Zürichbe küldött, hol rokonoknál nyaraltam( igy hangzott"

"ismeretlenül is üdvözlöm a rokonaidat, és egy kicsit irigylem őket,most hogy veled vannak. mindig akkor szeretnék beszélni és együtt lenni veled, amikor elmentél."

 igaz ,nagynéném erre kajánul megjegyezte , lehet, hogy mi is igy  igy leszünk veled? :)


később 64 októberében Moszkvából irt már a koleszba, nagyon jól érezte magát kinn, talán még otthon sem annyira "otthon", maradt volna még akár egy évig, ha lehet, Moszkvában minden lenyűgözte , a többiekkel szemben (tán Tolsztoj s Dosztojevszkij miatt?)


gy ézrem magma, mintja  mndig itt éltem volna, és itt kellett volna élnem, talán sehol sem lett volna Nekem annyira jó, mint itt, talán otthon sem éreztem magam annyira "otthon"...nagyon nagyon szeretnék még itt maradni akár egy évig, s ha vágyom egyáltalán haza, akkor sem a szegedi környezetbe, hanem Tolnára, a hugomhoz és az Anyámhoz



- lehet, hogy  az is közrejátszik, hogy Dosztojevszkij és Tolsztolj alapján  én agyonmisztifikáltam ezt a népet, de nekem itt minden lenyűgöző, annak ellenére, hogy a többiek nem túlságosan igyekeznek osztani a véleményemet. Moszkva szédületesen nagy, és mindennek ellenére nem nagyvárosias, egy monumentális provincia, ahol az ember elveszik, maga van és mégis otthon. Én itt nem győzök elég levegőt szívni és eléggé örülni, hogy itt vagyok, Szeged nekem olyan lesz Moszkva után, mint mikor egy halat partra dobnak és fulladozik, próbál nagyokat lélegezni, tátogat, de ezt a levegőt amit beszív, nem az ő tüdejéhez méretezték, aztán megfullad. Én most érzem csak azt hogy külföldön vagyok...."


két nap múlva folytatja , s már nem áradozva...

"...a közbejött események hatására arra kényszerülök, hogy totálisan meghazudtoljam azt, amit két nappal ezelőtt írtam..ma reggel meghallottam, hogy Hruscsov lemondott, az emberek örült tömegben állnak az újságárusoksoknál, de mindenki hallgat. A közérzetem és az előérzetem borzalmas. Ha Hruscsov a hetven éve ellenére nem egy erőtől duzzadó és szívós politikai-szervező munkát végzú ember, akkor belenyugszom, hogy előrehaladott kora miatt mondott le. De így kényszerülök az események mögé képzelni valami megfejthetetlent.Amíg még Hruscsov és Kennedy álltak az élen, az embernek volt valami biztonságérzete, és bizonyos értelemben ez a két fő egy kicsit szimbolikus hátteret nyert..Kennedyt eltették láb  alól,..Hruscsov lemondása végeredményben ugyanazt jelenti..."..teljes pszichikai és egyéb pánikba estem..."

"ma lefestett egy moszkvai festő, szörnyen tetszik a kép" ...


.A legdöbbenetesebb élményem ezidáig a Tretyakov képtár volt...2



stb...stb... egy másik élet....egy régi.... 8 oldalakon át...







4 megjegyzés:

  1. P.G. Az igazsag az, hogy nem tudom hol kezdjem, vagy egyaltalan kezdjem-e. Az atalakulasa 61 es 64-65 kozott tokeletesen megdobbento. Talan nem megdobbento, de teljesen magaban all.
    Nem tudom hova kotni.
    Aztan, amint vegiggondolom eppen itt van a lelektani magyarazat, a kameleon, a tehetseg, ahol mindenkihez az volt amit a helyzet kovetelt. Egyre sokoldalubban alakitotta magat es simult bele az uj szerepbe

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de miért baj ez, mindenki változik....pláne abban a képlékeny korban (értsd kétértelműen akár 🙂

      Törlés
    2. P.G. Paloczi Gabi
      Valahol volt egy mondatod, valahogy ugy ment, hogy tudta mindenkinek mit mondjon, vagy igy. Meg fogom keresni, mert az egy tokeletes leirasa volt ennek

      Törlés
    3. hát igen, már nem emlékszem, de azért nem volt kameleon, ha válogatott is....néha mintha megszünt volna az ember a számára

      Törlés