2019. december 27., péntek

ábrándjaink sorsa

milyen jó is addig,  míg az ember (gyerek) választhat annyi lehetőségből  legalábbis elvileg. Legyen balett táncos, hegedművész, grafikus,  színész, esetleg  hangmérnök.... ?

s a végén egy valami lesz, jobb híján, pont az, ami nem is akart....annak is csak a fele, külső kényszerből, s minden egyébről simán lemond  tulajdonképpen az emberi teljességről, s él csonkán, töredékesen, szellemileg megnyomorítva  mert az a töredék is teljes embert kiván

nyugdíjas korában elkezd kapkodni, próbálja újrakezdeni ifjúkori abbahagyott ábrándjait, de ez már csak öreges (gyerekes) kétségbeesett s hasztalan  próbálkozás (nem engedelmeskedik a vonó, a ceruza...másról ne is beszéljünk!)


11 megjegyzés:

  1. Mennyire igazad van! Az utolsó bekezdésedet én is írhattam volna, kifejezetten saját idei tapasztalataim (kudarcaim) nyomán.

    VálaszTörlés
  2. A.Á. Igen így van ez már a korral jár.

    VálaszTörlés
  3. Paloczi Gabi
    A fiatal, aki valaszthat, az nem veszi figyelembe adottsagait, tehetseget kitartasat, anyagi helyzetet, es minden mast ami azzal jar, hogy beteljesitse az almait.
    Hogy aztan mi lesz a foglalkozasa, az szinten fugg belso es kulso tenyezoktol.
    Az oregkori megvalositas is hasonlokeppen alakul. Ha 50 evesen nyugdijba mehetsz, akkor vononak meg semmi baja. Manapsag az 50 eves kor meg nem oreg, es rengeteg ideje van az embernek valasztani.
    Van aki bekesen nevelgeti az unokait, van aki tovabb dolgozik, vagy tovabb tanul.
    Mindegyikre kapasbol latok peldat.
    A hetvenot utan meg mindig lehet uj dolgokat tanulni, de ugyanugy ahogy a palyavalasztasnal mindenhez kell akarat, es kitartas.
    Nem pedig elmelazas, hogyan nem sikerul valakinek semmi.
    Miutan par nappal vagyok oregebb nalad pontosan tudom mikor mit lehet vagy lehetett csinalni😂😂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. lméletben én is 🙂 (és aránrylag csinálom is:), csak arról nem irok verset (mert nem is lehet)...de miért ne venné figyelembe dolgait a fiatal, ahogy az öreg is, amikor már még is csak korlátozottabbak a lehetőségek, te a természet ellen mész

      Törlés
    2. P.G. szerintem azert mert nincs az idorendben lerakodott “bolcsesseg”. A fiatal nem is erti amikor egy oregebb tanacsot ad p, meg ha erti vagy elfogadja is tudat alatt megfurja valamivel, es ime bizonyitott.

      Törlés
    3. ez biztos (de nem is lehet, jó tanácsot adni, mindenki egyedi)

      Törlés
    4. P.G. En azert nem adok tanacsot, mert szemmel lattam, amikor tudat alatt csak azer se neked legyen igazad elrontjak a tanacsot

      Törlés
    5. én nem is vállalnám a felelősséget, másrészt valóban nem újrahasznositható semmi tanács, mert mindenki esete más, legfeljebb irányokat lehet mutatni

      Törlés