2019. december 10., kedd

a legnagyobb szobrász, akit valaha láttam

...háromszor,életemben


az ilyen nagy művészekről azt hiszi az ember, hogy már életünkben halhatatlanok, de úgy látszik mégsem, letelt az idő 97 év...gazdag az élete valóban  a művei, azok élnek, s micsoda művek!

először vagy ez volt másodszor?, szóval Makón kétszer láttam, és egyszer Ópusztaszeren...

Makón volt egy kiállítása a múzeumban, ahol a Radnóti szobor makettja is ki volt állítva meg az Erőltetett menet,s rám mély benyomást tett mindkettő , verset is írtam "hozzá", mármint a szoborhoz:






de nem mertem neki odaadni, s még csak beírni se a vendégkönyvbe

elérthetetlen messzeségként állt előttem a kiállitóterem közepén, még csak a közelébe se mertem menni....



aztán a Bartók szobrát avattuk a Szegedi utcai  iskola előtt, zuhogó esőben.... valami KISZ vagy pártfunkcionárius mondott beszédet , s a feje fölé ernyőt pakoltak, ő valamivel távolabb állt tőlük, kucsmában. ázott... senki nem törődött vele (én meg szégyelltem magam, miért hagyják ázni....)


harmadszorra már lányom is nagy volt, Ópusztaszeren, épp előttünk állt, és egy riporter invitálgatta riportra, szerényen és elutasítóan  csak annyit mondott (akkor még le se leplezték a szobrát ): majd a szobor

igen, bár nagyon jól tudott beszélni is, igazán a szobrai beszéltek helyette+

s micsoda beszédes szobrok !!

11 megjegyzés:

  1. ZS.M.SZ.Nagyon sok szép szobra van.

    VálaszTörlés
  2. P.G. Tehat 3-szor lett volna lehetoseged vele beszelni, es mind a haromszor feltel? Mitol?
    Kerd meg a lanyodat, hogy magyarazza el, o honnan szerzi a batorsagot kiallni, felolvasni, bemutatni. Gondolom nem toled orokokte:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ami azt illeti ő is elég visszafogott helyzetéhez , poziciójához, jelentőségéhez képest :) (de épp most vitattuk meg , hogy mennyire mások vagyunk ) , de ellenkező irányban mint gondolod)

      Törlés
    2. P.G. Hol, megnezem.
      Nem tudom mire gondolsz. De kivancsi vagyok.

      Törlés
    3. telefonon, szóban ( ő nem szereti a netet, facet...ebben is különbözünk)ő zárkózottabb!!

      Törlés
    4. P.G. Valoban, komolyan kerdezem, mi tartott vissza, hogy nem mertel neki szolni? Csak egy par mondatot? A lanyodnal megertem miert nincs a FB on, a helyebe en se volnek rajta. En kulonben a kisvarosom miatt vagyok rajta, mert onnan elkerultem 18 eves koromban. Azota tobbszor voltam ott, az utolso alkalommal a 90-es evek vegen. Akkor mar nem ismertem igazan ra, es az emlekeimben minden olyan szep es erdekes, hogy elrontana az ujat. Ahogy kuldenek be kepeket mar nem tudom mi hol van.
      De vissza hozzad:)

      Törlés
    5. elfogódottság, tisztelet (ÁL) szerénység? nem tudom,,,nem szoktam ismeretlenül megszólitani senkit, nemhogy nagy embereket... pedig lehet, jól is esett volna neki ...most olvasom, hogy a legtöbbre a Radnóti szobrát tartotta ő maga is....(csak akkor lett volna alkalom, váltani vele szót, balettoztam is körülötte)

      Törlés
    6. P.G. Tegnap olvastam egy ismerostol, hogy anno vett a munkahelyen egy kis szobrot amit akkor havi torlesztesre adtak el. A kis szobor az elso alkotasa volt kedvenc szobraszodnak. Megprobalom a kepet eljuttatni neked.

      Törlés
  3. E.H.G.Néhai férjem szöbájában beszélgettünk vele. Rendkivüli történelmi időket megegélt ember,rendkivüli beszélgetése volt, kissé szarkasztikus humorral, Nagy múvész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. most olvastam egy interjüt vele a Múlt és Jövőből, nagy ember volt, Ember, és hallatlanul művelt..A szobrai utólérhetetlenek

      Törlés