2020. október 1., csütörtök

archiv

 úgy örülök, kaptam két régi dokumentumot is a szegedi archivum vezetőjétől, Verától (Bak ősökről)

sőt Bak részről (épp egyik leszármazottal) épp ma tudtam felvenni a kapcsolatot brazil negyed unokatestvéremmel.. ő is örül (Ricardo Emilio Costin)

a dokuk a második világháború előttről származnak. (1939)bizonyára akkor volt szükség különböző származási helységbeli igazolásokra

az első egy születési anyakönyvi kivonat azaz igazolás Zwijah (máshol Czeczilia) Bakról, aki 1845-ben született, február 8-án, atyja Bak Jőzsef Eliezer, anyja Friedmann Júlia , a szülők lakása ill, a születés helye Szeged, 1939 április 17-én állitotta ki a rabbi, az anyakönyvvel megegyezően...

 

a másik papir fiának igazolása, szegedi illetőségéről, aki dr Papp Róbert, hogy bár Szelevényen született, (Kohn József - akkor még nem Pap és Bak Cecilia  szülőktől)  1874  szeptember 18-án, de már 1921 julius 26-án Szeged kötelékébe tartozott....de azért ez nem tekinthető a magyar állampolgárság igazolásának ( csak egy illetőségi bizonyitványnak)

dátuma ennek is 1939. junius 15 (a polgármester megbizásából)

 

 

 

dr Pap (mint Temesinél olvastam) összekötő lett a gettóban.... (a szegedi deportálási listán láttam a nevét feleségével együtt)

a genin valami miatt kimaradt

de anyja gyászjelentésén ott szerepel az ő neve is

tehát Szeged első rabbijának Bak Hirschnek, aki Bak József Eiezer apja,  a dédunokája, egész közeli egyenes ági leszármazottja, a későbbi  hitközségi elnök dr Pap Róbert, következtette ki Vera, akitől elsőre hitetlenül hallottam a Pap Róbert olajfestménye alatt ezt a rokonságot, bár akkor még ő se tudta pontosan megnevezni....Köszönöm neki!

 

 

a lánytestvér Hilda Braziliában élő leszármazottaival tudtam kapcsolatba lépni épp ma!

Éljen! Éljünk!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése