2020. október 11., vasárnap

lesznai anna

 2-án voltam egy különleges vándorkiállitás bemutatóján, s valószinű ennek illetve mondanivalómnak a gazdagsága s rétegzettsége hátráltatott ennyi ideig a beszámolóval róla (de most pl hogy valaki úgy számolt be képeivel. s beleülve egy nem neki szánt múzeumi enteriörbe - mintha felfedezte volna egymaga a spanyolviazzkot)(nevezetesen Lesznai Annát csak megszólalok, ha tömörebben is mint a témához illene



Igen,Lesznai Annaról van szó, aki bár sokak számára sajnos ismeretlen, engem régóta bújkálva, innen onnan előbukkanva foglalkoztatott


s hogy egy délelőtt (hajnali számomra:) 10 kor kezdődő múzeumi kiállításon már időben ott vagyok, ez is jelez valamit, nemde? :)



(csupa ismeretlen arc körülöttem, kiderül, a tegnapi konferenciáról maradtak itt, József Attila 100 éve érkezett Makóra, ez adja az apropót....(erre hivták meg az ország "illetékeseit" különböző helyekről) ...még a kiállitáshoz is, mert titokzatos barátság fűzte össze őket (L.A. unokatestvére Hatvany Lajos révén is (anyai ágon eredetileg Deutsh rokonok... ő a "zsidó báró", bár a nemesi származásról szó esett, a zsidóságáról, mint újabban szokás nem, nem baj, mi azért tudjuk, amit tudunk)

J. A-hoz ellentmondásos kapcsolat fűzte , (bár mindig is nagy költőnek tartotta, és hatással is volt rá) ami megromlani látszott a vége felé, de ez összefüggésben lehet(ett) a pszichoterápiás kezelésével (egyébként épp L.Anna ajánlotta neki ismerősét Gyömrőit)

a barátság kezdete, nagyon jellegzetes Bécsbe költözésnél könyvek pakolásánal segitkezett a szorgalmas és túlteljesitő Attila... van is egy kép a durcás változatáról..



mert hogy ki is volt Lesznai Anna? . bár irt verseket, meséket, talán elsősorban képző- vagy még inkább iparművész...


ahogy rajzai tervei tanúskodnak a falakon (egészen a tapétákig, magyar népi, szecessziós motivumoktól indián hagyományokig.. (USAban élte élete utolsó éveit)



egyetlen fiát (első férjétől ) 1944-ben vesztette el....(!) ugye nem kell mondani milyen körülmények közt..,

rengeteg neves művész élt és alkotott körülötte , voltak barátai (pl Kaffka Margit, Ady Endre, Kassák)


egyébként Alsókörtvélyesen volt a családi kúriájuk (ahova barátait is vendégül látta, Attilát egyszer se, állitólag ezt is vette zokon...) mára leégett...

"a Kezdetben volt a kert "c.műve erről is szól, régi adósságom, el kell végre olvasni



(3 kis mesekönyv van tőle, lányomnak vettem) meg a naplóját olvastam letehetetlenül,...

egy felvilágosult gondolkodású , szabad nő volt ..igazi példaképnek való




vissza-visszajárok... jó légköre van ennek a kiállitásnak, otthonos,,,,

egyébként decemberig megtekinthető! jönnek is, az országból

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm ezt a beszámolót. Eddig sose néztem utána, hogy ki volt Lesznai Anna, csak egy mesét ismerek tőle, A kis pillangó utazását Törőcsik Mari előadásában, rengeteget hallgattam. Nagyon kíváncsi lettem a naplójára :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Sorsával tetováltan önmaga" a cime a naplóválogatásnak, de igy is elég nagy, vastag könyv, érdemes forgatni!

      Törlés
  2. De jó lehetett ez a kiállítás! Makón mindig van valami különleges és tartalmas bemutató. A naplóról nem is hallottam. Meg fogom ezt is szerezni. Köszönettel!

    VálaszTörlés