2017. szeptember 18., hétfő

naphála

azért hálás vagyok a Napnak
olyan odaadóan süt ha süt
s simogatja arcom
ha feléje tartom

azt hihetném  szeret
mit számít hogy nem
csak engemet

melegéből
jut is marad is

télig

mindenkinek


6 megjegyzés:

  1. Aliz, a te gyengéd naphimnuszod eszembe juttatta Karinthy Figyes krokiját: A kályha mindenkihez meleg. A naphimnuszod pedig Assisi Szent Ferenc Naphimnuszát. Rávezettél régebbi irodalmi élményekre, amelyek mára élettapasztalattá lettek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mintha egyszer már irtad volna, mert irtam volna?:)
      de ez a hasonlat (vélt hasonlóság9) nem kiérdemelt
      egyébként megfordulta a fejemben a naphallél cim is(csak fellengzősnek éreztem...a hallél hálaima, tele van velük az imakönyvünk, csupa hallel (halleluja)...mindenért hálát mondunk:) őrület! de helyes..:) Karinthytól nem ismerem ezt, de Örkénynek van egy szenzációs (szomorún groteszk irása: AZ ember melegségre vágyik - és egy cserépkályha áll a középpontjában, és Kállai Ferenc szerepelt benne 8még) zseniálisan és szivszoritóan) Valóban, a kályhákra is rá szoktam ülni, (lányom kiskorában mindig rám is skiáltott : vigyázz, megégsz! de azért jobb, igazibb a Nap melege!br mr annak is vannak veszélyei... )

      Törlés
    2. jajj, ez a rengeteg melléütés!!! de akkor már irom ide, hogy Assisi Naphimnuszához hasonlitásra irtam hogy nem kiérdemelt! legfeljebb a cim ill. a lényege, de az egy csoda..vagy egy korábbira utaltál? (ezt csak találtam a betelt noteszomba, mielőtt eltettem volna, raktam ide)

      Törlés
    3. A lényege akkor is a lényege, ha egyszerűen mondja a fenségest. Hallelúja, a falusi imában hállá (a férjem így mondja, nem szokott le a régi kiejtésről).

      Törlés
  2. bevillant végre, amit sejtettem, hogy én már irtam egy naphalélt (is) :)

    :http://mindentkimondani.blog.hu/2015/03/19/naphalel

    többnyire pofonokat kaptam

    de a nap mindig simogatott
    meg is vigasztalt
    köszönöm neki
    most is

    s ha már nem ér el
    akkor is
    mert éltetett
    míg lehetett

    ámen

    így legyen

    VálaszTörlés