2017. augusztus 15., kedd

"a büszke anya" s büszkesége tárgya:


a vicces fotó nem mostani a cimkémmel, az ok akkor egy - csomagolópapirra  kislányom rögtönözte - meditációs festményszerűség volt, mögöttem a  szekrényajtón,s a vicces tábla is a kezemben az ő "műve":




de most megint előbukkant a "büszke anya", már "anyalánya" mögött....):

 az "ok" itt látható, hallható, a Mindenki Akadémiája szinpadán előadást tartó "irodalmi szakértő" "Az irodalom szabadságáról...", szerkesztésről, könyvkiadásról... beszél elhivatottan.

(tegnap előtti az adás M5-ön , de utána fel is tették netre, előbb a kis beharangozót,



http://www.mediaklikk.hu/video/turi-timea/

aztán az egészet, előadásostul:

http://www.mediaklikk.hu/video/mindenki-akademiaja-turi-timea-az-irodalom-szabadsaga-mit-csinal-es-mit-tehet-egy-konyvkiado/

http://www.m5tv.hu/mindenki-akademiaja//az-irodalom-szabadsaga-mit-csinal-es-mit-tehet-egy-konyvkiado


és még ismétlik a héten többször is...Duna Wordon is

(de rossz a tévém, én is csak a laptopom kisebb képernyőjén láttam..)

----

és itt van (a felvétel után, bár a megjelenés előbb) még valami: (2 interjú)




http://drot.eu/article/valsag-van-de-nem-csak-konyvkiadasban-turi-timea-magveto-uj-foszerkesztoje




http://24.hu/kultura/2017/08/05/a-suttogopropagandanal-nincs-jobb-reklam/

Nem a közbeszédnek, az irodalomnak kellene radikálisnak lennie – vallja Turi Tímea, a Magvető Kiadó új főszerkesztője.

 kicsit büszke vagyok most -vallottam be ezután restelkedve-,de erre valaki azt mondta, hogy  legyek nagyon büszke. Hát én azért csak óvatosan( vagy idézőjelben, lásd fent:)  (nem tetszik a büszke szó amúgy se, nem szeretem ezt a "büszke" szót, irritál , és valójában én nem is tudok és nem is akarok büszke lenni, valami jobb szó kellene ide..., de ami elismerni való , az az, még ha a lányunkról is van szó, nem?



22 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. igazában sajna én az se tudok lenni - sose, de ez nem von le semmit...

      Törlés
  2. Szerintem egyszerűen boldog, hogy ő a Te lányod. Hogy felhőtlenül örülsz neki, érte, általa.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ?
      egyébként sose vagyok "felhőtlen"...
      de ne beszéljünk rólam,ne rólam!..:)

      Törlés
    2. de igen, mégis az "öröm" szó jó ... (még ha Tóth Á. szerint az is illan(ó) (?)

      Törlés
    3. az első mondatot nem egészen tudtam értelmezni, nem azt akartad írni, hogy "boldogIT"? :) (mert úgy valahogy igen:)

      Törlés
  3. nem is tudom, vajon miért is ugrott be hirtelen a fejembe?:) :
    "Minden csak hiúság" (Kölcsey)
    "Vanitatum vanitas" (A Predikator könyve(bölcs Salamon)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a Predikator könyve visszatérő mondata: Minden hiábavalóság (és szélkergetés) amúgy...de ez is benne van: "beláttam, hogy nincs jobb az ember számára, mint hogy örömét lelje munkájában, mert ez a sorsa." :)..meg ezt is:"...dicsértem az örömöt. Mert nincs más java az embernek a nap alatt, mint hogy egyék, igyék és örüljön. Ez kísérje munkájában; életének napjain, amelyeket Isten adott neki a nap alatt. Préd 8.16" meg "Ami tennivalót csak talál a kezed, azt mind tedd meg, amíg képes vagy rá. Préd 9.11"

      Törlés
  4. Öröm és boldogság, ami ilyenkor feldobja az anyákat. Na és, ha egy kis hiúság is meglapul az érzelmek között, igazán megengedhető.

    VálaszTörlés
  5. közben én istt belemerülteem aA Prédikétor könyvébe:), de nem is értem, hogy csúszott ennyire egybe a "hiúság" meg a "hiábavalóság"...viszont nem lehet véletlen

    viszont Klári jó lenne, ha megnéznéd s főleg hallgatnád az előadást, érdekelne a te "kiadói" szakértői véleményed is... meg szerintem téged is , a téma miatt is az előadás...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aliz, mert te olyan szigorú vagy önmagaddal!
      Rendben, mindjárt megkeresem. Örülük Timinek én is!

      Törlés
    2. a Prédikátorban hol hiúság-ra hol hiábavalósg-ra forditották a nemtudommit (utána kéne nézni ) (de nekem a hiúság szó ötlött elsőre fel, azt hiszem)

      Törlés
  6. ez itt egy új link, ai csak az előadást tartalmazza , ezért rövidebb is (19perc) (bár nekem a "civil képsorok a kedvenceim, szövegestül: ezek:http://www.mediaklikk.hu/video/turi-timea/)

    VálaszTörlés
  7. ja, az új link meg lemaradt:) :
    http://www.m5tv.hu/mindenki-akademiaja//az-irodalom-szabadsaga-mit-csinal-es-mit-tehet-egy-konyvkiado

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem a mindenki akadémiáját, fantasztikusan jól felépített és tartalmas, életközeli előadást tartott a kislányod.Meghatódtam, hogy a "Három lektor"-al kezdte, hogy Réz Pállal folytatta, hogy verseskönyv sorozat kiadását is fölvállalta a könyvkiadójuk, hogy beszélt a példányszámokról és a kiadói szakmai háttérmunkáról, de persze, ami a legjobb, hogy az ember egész nap olvashat, oly természetesen jött elő, mintha csak rakott krumplit rétegezne egymásra a háziasszony. :))
      Jó kérdéseket vett elő Timea mint irodalmár, hogy kimondjuk-e, amit gondolunk, jó, hogy kimondhatják, (anno mi előbb körülnéztünk). Például a Tények és tanukba, Király István hasonló belső utazása is csak a halála után, egy régi dobozból került elő... Nagyon jól beszélt a kislányod, kedvesen, okosan meggyőzően.(Elolvastam a megjelenésekor Márványi Judit emlékezését is,azt nem nagyon szerettem.)
      Nagyon jó volt a Drótban megjelent interjú is!
      Tetszett az e-könyvek megemlítése, itt a faluban, messze egy normális könyvesbolttól, csak az e-könyvtől remélem a lépéstartás lehetőségét. A városi könyvtárban sincs ott, amire kihegyeztem a fogamat. Pl. éppen a Vida Gábor könyve. Hogy kerestem!

      Törlés
    2. Köszönöm szépen!

      ...én az e-könyvekhez nem értek! :( pedig érdekelne.
      a könyvtárunkkal én is elégedetlen vagyok nem volt mindig igy, ennyire legalább is...(pl még mikor az egyik lektor :) öccse volt a könyvtárigazgató)

      Törlés
  8. Válaszok
    1. csak nem gondolod, hogy feltűnt, vagy egyáltalán észrevettem egy -r hiányt? de te itt és most is minimum egy lektor vagy:), és mindig minden mondatod nyomdakész:) nekem is tetszett ez a fölvezetés amúgy...)

      Törlés
  9. Még benne vagyok, az előadás erős visszhangot keltett bennem. Jó volt követni a fiatal szerkesztőt "az értelemig és tovább! "

    VálaszTörlés
  10. Tudod, mert halálra bosszant az érzelgés és az ömlengés köz-és magánéleti divatja. Jó, hogy van hová menekülni ezek elől.

    VálaszTörlés
  11. most 7 kor még újra ismétlik m5-ön

    VálaszTörlés