2018. augusztus 16., csütörtök

újra Homonnai

a művésztlepen Homonnai fényképész mester (művész?) volt a téma...Forgó Géza az előadó, (aki utalt közben a jelenleg is múzeumban megtekinthető kiállítására) (amit láttam is , írtam is róla itt?:

http://aliz-napok.blogspot.com/2018/06/homonnai.html

de azért hallottam-láttam újdonságokat most is



35000 üvegnegatívja van a múzeumnak, digitalizálásra ebból 29252 Homonnaié

1866 óta volt fényképezés a városban, többen megfordultak vándorfényképészek,de végül is Homonnai minden konkurenciát letört...1914-1936-ig működött ( Székelyudvarhelyen született, 1904-ben, zsidó családból), Makóra Kolozsvárról jött (ott tanulhatta a mesterségét) Spitzer Berta makói lányt vette feleségül.Két lányuk és egy fiuk volt (Zoltán, Magda, Ibolyai a Deák Ferenc u 2 alatt (amely emeletes házat érhetetlen okokból lebontottak a 80-as években, hiszen ma is üres telek áll  a helyén...)




és néhány kép újranézve:



Iritz család

Kecskeméti Ármin

paraszt család

polgári család


József Etelka


Bauer Zsuzsa néni nekem is csinált két ruhát 13 éves koromban!

És ne feledjem az összes régi Löwinger családi fotónk Homonnai műtermében készült!

https://makohirado.hu/2018/08/16/sok-makoi-otthonban-is-megtalalhatoak-meg-homonnai-fenykepei/


6 megjegyzés:

  1. A makói gazdag kulturális múlt (melyben nagy szerepe volt a város zsidó polgárainak... Mennyire fontos e megkülönböztetés, érdekes kérdés magában is)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...hát igen, (S minderről, egy katolikus iskolai kollegiumban esett szó :)

      Törlés
    2. hát... a zsidók nem hiszem hogy nagyon örültek, örülnek (örülünk) ennek a folytonos megkülönböztetésnek!

      Törlés
  2. Ez egy nagyon érdekes, tartalmas, és időigényes bejegyzés. Kár, hogy megcsúsztam a mai nappal, de holnap alaposan átnézem a hivatkozásokkal együtt. A képek közül "kiragadom" az együtt zenélő testvérekét, ami olyan melegséggel töltött el. Úgy szerettem volna együtt zenélő családban élni. Gondolom sokan mások is. Aztán kinek ezért, kinek azért nem adatott meg a közös zenélés öröme. Én - mondjuk - a lányommal zenélhettem volna együtt, ha az én tangóharmonikámat nem adták volna el a szüleim. A négykezes is összejöhetett volna, ha én az ügyes jobb kezemmel megtanultam volna bal kézzel (is) zongorázni. Késő bánat!
    A Google-mapson rá fogok keresni a lebontott épület üres helyére.

    VálaszTörlés
  3. Javítás: ...az ügyes jobb kezem mellett megtanultam volna...
    A tangóharmonikán a jobb kéz ugyanúgy működik, mint a zongorán a jobb kéz. Ballal viszont csak a basszus gombokat kellett nyomkodni, ami sokkal könnyebb, mint zongorán bal kézzel megtanulni ügyesen játszani.

    VálaszTörlés
  4. engem is megragadott az a zenélős családi fotó, pedig ütött-kopott (azt még a kiállitáson fotóztam, de idehoztam, akartam , hogy bekerüljön..ha róluk volt szó. De eszembe jutott, hhogy mi is lehetett velük később? (Egy Spiczer Magdát? személyesen ismertünk, rokon volt, mielőtt kiment Izraelbe, járt nálunk...50-es években, anyu varrt neki...)

    VálaszTörlés