2023. február 10., péntek

vidám dolgos élet a Magvetőben

 

itt a csapat pár ember hiján,egy Capa kiállitáson-...

az ig. irt róluk, életükról műnahelynapló szerűen, de mindenkire sor kerül (lányomra hónap végén)

kiderült, hogy minthogy az ignőjé a legnagyobb szoba itt zajlik minden "közösségi", ami jócskán van, ez egy jó csapat.... (nem csoda, hogy jól érzi köztük magát főszerkesztő lányom (is)

de ime a beszámo?"enyém a legnagyobb szoba a kiadóban, így ez a tárgyaló, az étkező, internetes adásoknál a stúdió, a játszószoba és a hétfői értekezletek helyszíne. A hétfői értekezlet ad lehetőséget a heti első komolyabb közös kalóriabevitelre: a nagyasztal valahogy megtelik hétvégi süteményekkel, kaláccsal, ajándékba kapott csokoládékkal, gyümölccsel, olykor kolbász is akad. És miután megtudtuk, ki hogy van, végignézzük a gyártási tervet, és a júniusig megjelenő könyveink ügyeit megbeszéljük. Hogy áll a kézirat, a szerkesztő, a korrektor, a tördelő, van-e fülszövege, kész-e a borítója, megvannak-e a szerződések, készült-e fotó a szerzőről, mikor lesz a bemutató, ott mi történik, felkértük-e a szereplőket és így tovább. Gyakorlatilag ilyenkor tervezzük meg, ki mit fog csinálni a héten – és aztán e terveket az élet gyakorta felülírja. A gyártási terv után jön a „PR osztály”, és általában ők ketten is számos feladatot osztanak maguknak és a többieknek. Ezek egy részén aztán kisebb csoportokban dolgozunk tovább délután vagy másnap. Eztán következnek a beszámolók: elmeséljük egymásnak, ha jártunk valahol, vagy csináltunk valami olyasmit, ami a többieknek érdekes lehet. Aztán a ventilálás, mert szinte mindig akad az előző héten olyasmi, amit nem volt könnyű elviselni. Aztán a gondolkodni valók, ötletek, tervek következnek, és aztán az egyéb tennivalók a pályázatoktól az elszámolásokig, az adminisztráció új szabályaitól a visszaérkezett ramponált (sérült) könyvek sorsáig, a kávéfőző-javítástól a szárazáru-beszerzésig. Ha jól csináljuk, mindenki egy rakás feladattal távozik, de nem messzire, csak a konyháig, hogy aztán az értekezlet ebédbe fordulhasson. Lekerülnek a sütimaradékok, és előkerül a terítő, szépen megterítünk, és aztán az ebéd mellé jöhetnek a receptek, filmek, színház, sorozatok, olvasmányok, podcastok, kötési kérdések és tanácsok (keleti, nyugati vagy kevert nagymamás módon kötünk-e), családi történetek, pletykák és minden más. Ha minden jól alakul, akkor sokat nevetünk, és nagyon elfáradunk. Ebéd után viszont nem a délutáni alvás következik, hiába tervezgetjük évek óta ovis ágyak beszerzését, hanem nekiveselkedünk a hétnek.

A képen a szerkesztőség nagy része látható. Ha úgy adódik, szívesen megyünk együtt kiállításra, színházba, cirkuszba, ide-oda. Két hete Dezső Tamás olyan kedves volt, hogy Szablyár Eszterrel együtt vezetést tartott nekünk a Capa Központban a kiállításán. Ő készítette rólunk ezt a képet.”
Fotó: Dezső Tamás"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése