2023. február 24., péntek

László János és felesége

 



1921


anyu másik unokatestvére (S Juéia anyja L Ilona) bátyja (S Julia nagybátyja)

ő is László Alfréd, nagyapa testvére fia!


Ez anyuka bátyja, László János és a felesége, Weisz Csilla [Nagyvárad, 1895 -- Temesvár, 1984]. Jánosék egy darabig itt laktak, Marosvásárhelyen. A felesége nagyváradi volt. Nagyon édes emberek voltak. A fénykép valószínűleg itt készült, Marosvásárhelyen. Szilágyi Erzsike, egy orvosnak a lánya fényképezte. Ő nem volt zsidó, de egy bűbájos, kedves nő volt. A Bolyai utcában lakott, volt egy helyisége, ahol fényképezett. Én is voltam nála a stúdióban. Jól nézett ki a hely, rendesen volt berendezve.

 László János [Szeged, 1887 -- Temesvár, 1982] könyvelő volt, és könyvelt Simi bácsinak, Deutsch Sámuelnek, Margit húga férjének. Nagyon sokáig volt fogságban [az első világháborúban], a fogságban lehetett tanulni nyelveket, beszélt oroszul, németül, franciául, olaszul. A jelenet, mikor megérkezett hozzánk, még előttem van. Tudta, hogy anyuka kinek a felesége és hol lakik, de hogy a szülei hol laknak, nem tudta. Egy reggel megjött, én éppen jöttem ki a fürdőszobából, és ott ültek a gyerekszobában az asztalnál: János és még egy katona, és anyukával beszélgettek. Éppen akkor érkeztek a fogságból. Jánosék a Kossuth Lajos utcában laktak egy darabig, majd elköltöztek Aradra és aztán Temesvárra. 1921-ben megnősült. A felesége, Csilla háziasszony volt. 

Van egy lánya, László Éva, aki 1922-ben született Marosvásárhelyen, divatrajzoló lett, 1950-ben feleségül ment Donáth Istvánhoz, egy textilmérnökhöz, aki most hol Németországban, hol Ausztráliában lakik.

 [László Jánosnak] van egy unokája, Ingrid, aki tehetséges hegedűs volt, és Bukarestben íratták be konzervatóriumba. Közben 1972-ben férjhez ment egy mérnökhöz, Arden Ervinhez, kimentek Izraelbe, és ott fejezte be a zeneiskolát. Aztán elváltak, s a férfi maradt Izraelben, ő meg Amerikába ment. Ő mindig Amerikába vágyott. Először a tel-avivi, majd a New York-i filharmóniában játszott, nagyon tehetséges hegedűs volt. 1979-ben vált el az első férjétől, és 1996-ban újra férjhez ment Becker Siegfriedhez, egy német sporttanárhoz. Ingrid ma fogorvos San Franciscóban.

***

Név Szül./hal. hely és idő Foglalkozás Házastárs adatai Gyerekek adatai Mennyire voltak vallásosak? László János Szeged Könyvelő László Csilla Donáth Éva (szül. (Csongrád vm.), (könyvelt (szül. Weisz László Éva) 1887 / Margit húga Csilla) (Marosvásárhely, Temesvár, 1982 férjénél). Az (Nagyvárad 1922) (Románia) I. világháború /Bihar vm./, divatrajzoló. Férje, Marosvásárhelye után hosszú 1895 Donáth István n, Aradon és ideig volt Temesvár, 1984 textilmérnök. Temesváron fogságban, /Románia/) Felváltva élnek éltek. több nyelven Németországban megtanult és Ausztráliában. (orosz, Gyermekük német, (Ingrid) francia, konzervatóriumot olasz). végzett zenekari hegedűs volt, ma fogorvos. Amerikában él.

 Deutsch Makó (Csanád Háztartásbeli Deutsch Sámuel (1) Deutsch László Sámuelné (szül. vm.), 1888 / ( Simi ) (Szászrégen László Margit) Auschwitz, 1944 (Szászrégen /Maros-Torda (Lengyelország) /Maros-Torda vm./, 1910 vm./, 1879 Migdal-Haemek, Auschwitz, /Izrael/). /Lengyelország/) (2) Deutsch Gyula Textilkereskedő, ( Buba ) Budapesten Szászrégen közgazdasági (Maros-Torda akadémiát vm.), 1918 (középfokú okt. Marosvásárhely, int.) végzett /Románia/) Marosvásárhelye jogot végzett, de n és nem dolgozhatott Szászrégenben ügyvédként, mert volt üzlete. mint kizsákmányoló gyermekét nem vették fel sehová. 20

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése