2018. október 2., kedd

leszállóban

mindennek van egy felmenő ága és egy lemenő

mit szépítgetjük a dolgot, én már jócskán a lemenőben vagyok

gyerekkoromban azt hittem, hogy mint a mesében, boldogan élünk, amíg meg nem halunk

(és az amúgy is olyan soká lesz., beláthatatlan messzeségben)

hát tényleg mesebeszéd

mert az ember nem él addig... igazán

és sokkal hamarabb eljön a halál, észre se veszed s már itt van
azaz te vagy az előszobájában (ahogy kortársam Nádas írja önéletrajzi regényében, (s vénségesnek is tartja magát...) (mindjárt elfogy a könyve...nem akar többé írni ilyen nagylélegzetűt. ezt is vagy 13 évig írta (kutatta)

az étteremben, ahova újabban járok, csak néniznek a hátam mögött (tán szemben is). de kedvesek, udvariasak, az asztalhoz hozzák a számlám előzékenyen, hogy ne kelljen ácsorognom a pultnál... és külön melegítik a másodikamat, mert párszor szóltam, hogy hideg...

egyre kevesebb dolgot tudok megcsinálni, reggelre mit "felejtek el"?

lassanként unokám lehagy az öltözéssel is....

a délelőtti mazkírra megint nem tudtam bemenni Szegedre ...mire összeszedem magam, majdnem dél van

s még örüljek, hogy össze tudom szedni magam... szó szerint, merthogy nagyon szana-széjjel vagyok amúgy



23 megjegyzés:

  1. N. Á. Én is néni valék (65 évemmel így szólítanak engem is), de semmit nem gondolok azzal, hogy a Világ nélkülem is létezhet! Ezzel arra, azzal próbálok hinni-gondolni, hogy eltolom magamtól a "már nem létezés" időtlen szakaszát. Gyermekként is azt szajkóztam, hogy mindig voltam és örökké leszek. Persze előfordul velem is, hogy ettől a változékony időjárástól szédülgetek, hogy itt-ott nem kicsit fáj, de nem adom meg magam, tovább pakolom a lábaimat (még, ha kicsit lassabban is), de nem kívánom kivetíteni azt, ami...!... Időtlenül (mások szemében ezekkel a különös "tudatosságokkal" meglehet, hogy inkább idétlenül), de élem azt az életet, ami számomra "örökké" kell tartson, mert így akarom hinni! A bakancslistám is még nem teljesített dolgokkal kell, hogy előcsalja belőlem a reményt... Kívánom ezt a "néni" megszólítás, a "lelassult" életvitel, a fájó tagjaim mellett és ellenére hittel. Kérem, vetítse önmaga elé is ezeket a "tudásokat" Kedves Tanárnőm! Kellenek a Világnak a Túlélők, mert ott kell szerepeljenek erőt diktálón a kevésbé, de korosak előtt, mint Példák! ÖRÖKKÉ!
    1
    Kezelés
    ImádomTovábbi reakciók megjelenítése · Válasz · 2 órája

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez a "valék" is nagyon archaikus:) mindazonáltal szépet irtál ! előre "örökké" ! :Máris tetterősebb vagyok! :)

      Törlés
  2. K. V. D. L. Ecsődy tanár úr sokszor emlegette: minden művészeti irányzatnak (s az élet is művészet - teszem én hozzá) hármas a tagozódása: felfelő törő, kiteljesedő és lemenő ága, és szerinte ez a harmadik mindig a leggazdagabb. Igaza lehet, de csak távolról (mondjuk, fentről) nézve

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ebben is van valami (a vigaszán túl)! (mert ez a leggazdagabb, értelemszerűen is), de csak amíg nem kezd maga is hanyatlani/

      Törlés
  3. T. L. Ketsegtelenul a leggazdabb mivel magaba foglalja az elso kettot, melyeket szintetizal (a hegeli ertelemben) es meg kepes szintezist tovabb vinni is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ja, de meddig? egyszerre csak vége szakad

      Törlés
    2. T.L. A regi slager, 'egyszer minden vegeter' nem nullaza a realitast amig tart. A vegnek semmi jelentosege sincs. Megszunik minden tudat. Ha meghalsz nem tudod, hogy meghaltal.

      Törlés
    3. ó, de megnyugtattál! :)

      Törlés
    4. H.M.M. viszont addig mindent meg kell tenni hogy mindig a legjobbat hozzuk ki Minden nap a legjobb legyen addig is (a lelki beke egyutt jar a testi egeszseggel es a pozitiv gondolkodassal) nalam legalabb is

      Törlés
    5. ezt a "pozitiv" gondolkodást...csak csinján, mert ha azt jelenti hogy becsukom a szemem a rossz dolgok előtt, vagy letagadom magam előtt is és nem élem meg... az csak rosszhoz vezethet (az elfojtása!)

      Törlés
    6. H.M.M. de nem elfojtani hanem iranyitani a sajat eletem csak oda megyek ahova en akarok csak azzal baratkozom akivel en akarok es ahol vagy akivel nem jo azt torlom az eletembol Ez latszik is nagyon jo barataim vannak es jol erzem magam veluk (ezt mar 7 eve fotokon is lathatjatok)

      Törlés
    7. az nyilvánvaló,de akkor is találkozhatsz negativummal....(persze, kevesebbel)

      Törlés
    8. H.M.M azokat helyre teszem Tudod en mindig azt mondom hogy 24 eve ezen a foldon teljesen megvaltozott az eletem Itt valami van a levegoben amitol teljesen maskepp gondolkozom mint azelott de nem csak en az itteniek is ill toluk tanultam ezt..

      Törlés
    9. H.M.M. ja meg annyit nekem 24 eve van a felmeno agam ahogy te irtad az elejen

      Törlés
    10. akkor te egy minden biológiai törvénynek ellentmondó csoda vagy!

      Törlés
    11. H.M.M. csak annyi a titok hogy hazatalaltam itt

      Törlés
  4. A.Sz. Amíg nincs vége addig nincs vége. Addig változások vannak, barmilyen időszakban.
    Szerintem azután is....
    Az emberi elme ugyanúgy birkózik a “vége” fogalommal, mint a végtelennel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azt hiszem ez a dolgok "nyitja" (és zárja:), nem foglalkozni a véges végtelennel...
      De hát épp ez lenne lényeg...

      Törlés
    2. A.SZ. nem lehet vele nem foglalkozni, csak erdemes tudni a “végtelen” korlátozottságot a foglalkozásban.....

      Törlés
    3. sajnos, igy vagyunk vele

      Törlés
  5. Paloczi Gabi
    Igen ez nagyon igaz, lefordítva a minden napra. A masodik Westie kutyám 13 evesek hagyott itt, es elott ahogy lassult, allandoan azon toprengtem, hogy lesz-e annyi erőm, hogy be tanítsák egy kisbabát. Amikor aztan tenyleg itt hagyott, t nap sírás keserves utan megtaláltam a 10 hetes kislany Westie barati. Rossz, mint az ordog, o is en is, o is vezetni akarunk, Nagy osszecsaposok vannak, de amikor az ujjamat nyalogatva elalszik, vagy reggel jatszik a hajammal es puszilgat, akkor rajovok hogy az aggodasom hogy lesz-e ero vagy nem, fel sem merult.
    Sot tegnap este mar azt szamolgattam hany eves leszek mire o is Oreg lesz mellettem mint az elment volt, es egyaltalan nem razor meg hany eves is leszek 13 ev mulva.

    VálaszTörlés