2015. október 8., csütörtök

új komolyság

nocsak? a legújabb líráról szóló irodalmi konferencia ezzel a fogalommal "dolgozott" a legszívesebben... nekem ez nagyon tetszik annyi "komolytalan" vicceskedés és öncélú szövegelés/szövegeskedés? ) után, bár, elég furcsa maga a kategória, és az előadók közt épp lányom elég frappánsan fejezte ki, hogy azért e kategórián belül nagyon különböző költészetek adódhatnak, legfeljebb Varró Danihoz képes lehet hasonló Borbély Szilárd és Kemény István... vagy "új érzékenység" kategória... (apropo mintha ez már foglalt lett volna egyszer a szentimentalizmusra, a romantika után), vagy az "új személyesség"ről... Kosztolányi jut eszembe... nincs új a nap alatt?... forog  a kerék, minden már volt valamikor, csak kissé elfelejtődött? Persze, mindig minden kicsit másképp jön elő, és csak örülhetünk ennek az u.n. "lirai fordulatnak" egy bizonyos elprózaiasodás után (ami nem csak az irodalomban jelzi a próza fölényét, hanem a mindennapokban is, )jó hallgatni, olvasni, újra "komolyabb" műveket, és ilyen remek előadásokat is róluk, mint ezen a konfon...


persze, ha lányom nem ad elő rajta, nem veszek részt, igy is kakukktojás voltam, a sok egyetemista közt, de azért mégis kicsit otthon is, a régi-új egyetemi épületben,-ide jártam valaha az egyetemi könyvtárba, de most  szemem, szám elámult, oly gyönyörűvé újitották fel kivül-belül az épületet, az udvarból dupla atrium is lett, Sonkodi Rita irodalmi konfhoz is illő irodalmi tárgyú, finom képeivel... szünetekben meg előadás előtt is azokban gyönyörködtem...
Este a JATE klubban felolvastak a költők (köztük a Makói Medáliánkkal kitüntetett  Simon Marci is - nekem ő tetszett legjobban... a konferenciaelőadók közt meg perszehogy ("szintén" makói)lányom, de nem csak anyai elfogultságból, úgy látszott, másoknak is... a moderátor is nagyon gondolatébresztőnek  és izgalmasnak titulálta. (és hasznosithatónak a liraolvasáshoz is, meg a lirai szubjektivitás kérdésköréhez. (Milyen érdekes , hogy annak idején hasonló megközelitésben boncolgattam Kosztolányi liráját - mint ő most a kortárs Lanczkor költészetét....)
Persze van új is a Nap alatt... de mennyire. Szerencsére. Meg fejlődés is. Bár igazán jó értékelést kaptam a szakdolgozatomhoz, doktori disszertációnak ajánlották a védéskor, (kis továbbdolgozással), de hol van az szinvonalban lányom tanulmányaItól?! (igaz, ő már bőven irja is a disszertációját is...)

(Nietzsche mondta Imígyen szóla Zaratustra:(kár, hogy félremagyarázva is rosszra forditották gondolatait, de ebben, talán, igaza volt): "Építs magadon túl"..."Ne csak tovább plántáld magad, hanem föllebb.")

(2011. okt.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése