2015. október 21., szerda

mennyit ér egy kalap

sokszor eszembe jut az egyetemi ötödévemből (ez egyben gyakorlótanári év volt)
a szakvezető tanárom (szegedi gyakorló ált iskolában, magyar nyelv és irodalomból) egy alkalommal félrehívott, s bizalmasan közölte, hogy gondolja, biztos jól jönne nekem egy kis ösztöndíjpótlás, vállaljam el korrepetálásra az egyik kislányt, helyesírásból, mert igen-igen gyenge... 
elvállaltam. (akkoriban - később is sokáig - nem tudtam nemet mondani, bár korrepetálást , külön órákat később nem vállaltam, legfeljebb szívességből, barátian - lehet , hogy e korai visszás élmény miatt is?)
nos, a kislány édeasanyja kalapkészitő volt. Én mindig szerettem volna egy kalapot. (addig még sose volt.) Volt viszont egy angol királykék gyapjú szövetkabátom, nagybátyám feleségétől kaptam, hoztam magammal a nyári nyugati nyaralásból, s arra gondoltam, ahhoz jól nézne ki egy ugyanolyan kék s piros kockás felfelé perdülő karimájú kalap. Megbeszéltük az anyukával a lakás mellett található kalaposműhelyében. Mire befejeződtek a helyesírási órák, elkészült a kalap is. Az óradijam beszoroztuk a megtartott órák számával, és az összeg kiszámolása után kiderült, a kalap többet ért, mint az én többheti korrepetálásom.Kifizettem hát szó nélkül a különbözetet!
És én ebben semmi kivetnivalót nem találtam.
Miért? Ma ki keres jobban? Egy tanár vagy egy kalapos?


5 megjegyzés:

  1. Ugyanekkor hasonló kalapom volt, csak apróbb kockás, anyagából sállal.Csinos, jól áll neked .
    A tanításhoz: közelim angolt tanít,egyénre szabott módszerrel és tartalommal, bérletes rendszerben. Van lehetőség, csak meg kell találni.
    A kalaposunknak a főúton van üzlete, farmerkalaptól téli nyúlszőrig mindenféléje van. Mellette munkavédelmi ruházatot is tart, nála vesszük a kerti munkához a kesztyűt, Martensz bakancsot, fele áron van az igazi Martenszhez képest. Mindenki igyekszik, erre akarok kilyukadni.

    VálaszTörlés
  2. -t! :) (múlt idő)
    legutóbb, mikor már napos lett hirtelen az idő, utazás közben, a szegedi pályaudvaron, valószinű a sinek közt elszórtam egy olivzöld (nyúlszőr?) kalapot, már indult a vonatom, mikor észrevettem és időre mentem Pestre, egy esedményrfe, úgyhogy csak telefonon próbáltam intézkedni. Nem ment. Summa summárum a kalapom elveszett, nem adták le... (másnak is mmegtetszhetett, szegény szomszédnéni is mindig megcsodálta, és el akarta kunyerálni, bár adtam volna oda neki...) (egyébként készen és leértékelve vettem, azt hiszem potom 1200ért.... Én nem "igyekszem"... :( Soha nem tudtam semmi pénzt kérni korrepetálásért. (felkészitettem érettségire baráti kérésre valakit, egy Dior kölni vel honorálta az apuka...évekig azt használtam:) És ahogy irtam is soha nem vállaltam magántanitványt....Azt hiszem, igy félévszázad után visszatekintve erree a felemás esetre, hogy eleve elhibázott volt az ügy. Nem lett volna szabad (fél)kalapra váltanom a munkám! Egy kis szegény, szűkölködő egyetemitának... ? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Értem, csakhogy akiről szó van, abból él, hogy tanít, és nem iskolában. A keresményéből fizeti az albérletet és egyéb kiadásait.
      *
      Anno én is korrepetáltam, selyemsál, kölni, ha pénz, azt nehezen fogadtam el én is. Egy határozott családanya felvilágosított, hogy az elvégzett munkáért fizetség jár. Tényleg, munka. Ki hitte volna, hogy ami nekem szórakozás, az másnak munka.

      Törlés
    2. én is érte, hogy ez más eset,akkoriban nem volt ilyesmi... (hivatalos, szabályozott magántanárság)

      nahát amiket irsz, azért nem "vállaltam" korrepetálást ill. magántanitványt. Ha kellett segitettem, persze, "csakúgy"...

      Törlés
  3. Nagy Ágnes
    No de a kalap alatt a mosolyt küldő orca is jót tesz ennek a megőrzött fotónak
    Válasz6 é.
    Gonda Julia
    🙂
    Válasz6 é.Módosítva
    Katika Szekeres Ferencné
    Ma már lehet, hogy a tanár, de nem vagyok benne biztos.
    Válasz6 é.
    Gonda Julia
    nem tudom... de nekem a mából nézve is olyan visszás ez az egész történet, minden szereplőjével (magamat is beleértve, azt hiszem rossz ötlet volt ez a kalap-dolog, és sehogyse volt egyenértékű -a fele se- azzal, hogy mennyit kinlódtam a -kissé nehézfejű - kislány helyesirásával)
    Válasz6 é.Módosítva
    Katika Szekeres Ferencné
    Hát igen, itt hiányzott az anyukából a gesztus, mert a kettőt órabérrel nem lehet összemérni.
    Válasz6 é.
    Gonda Julia
    félévig rendszeresen tanitottam...
    Válasz6 é.
    Zsuzsanna Molnár
    A kalapot ajándékba kellett volna adni, de lehet a mama is kissé nehézfejű volt.
    Válasz6 é.
    Katika Szekeres Ferencné
    Mégegyszer elolvastam a címet. Mennyit ér a kalaph, hát azt mondanám, hogy egy kalap.......se.
    Válasz6 é.

    VálaszTörlés