2024. február 4., vasárnap

cserhalmi karmikus? botja

 előre is elnézést, nem akarok senkit se megbántani, nem csak a megbántottakat védeni, hanem a megbántót sem.  támadni..!

csupán mindkét irányba sajnálatom kifejezni...


...évtizedekkel ezelőtt emlékszem, nagy vihart kavart Cserhalmi -akkor még ifjú sőt pályakezdő- színészünk kijelentése, mely azóta elhíresült: a "lefúrt lábú színészet"* kárhoztatása, ami nem is személyekre vonatkozott, de úgy hallottam, hogy Kálmán György - az én imádott szinészem - nagyon a lelkére vette...

(láttam a Faustot Cserhalmival (most tudtam meg, hogy épp a megbetegedett Kálmánt helyettesitette,- a Nemzetiben, hát rémes volt, bár mozgott benne épp eleget, csak a gondolatok nem kellően. Meg is bukott.. Kálmán gratulált is neki s tán a bukást is megköszönte - helyette?)

Mindegy - Kálmán  idő előtt abbahagyta a szinészetet, "lefúrt" lábaival, száguldó szellemiségével..

Cserhalmi pályája pedig felivelt..

mignem ő is beteg lett...

mostanában bottal közlekedik

szivszoritó volt, hogy a Mága újévi koncerten (tegnap láttam felvételét),  a botja mennyire akadályozta a mozgásban (mondjuk Molnár Piroskának is volt...de ő azért zavartalanul játszik - botostul)

Az én gyarlóságom? hogy mindig, ha meglátom Cserhalmit a botjával, a "lefúrt lábakra" gondolok...s a karmára




*"Cserhalmi György úgy lett színész annak idején, hogy saját bevallása szerint nem szerette nézni a színházi előadásokat a hatvanas-hetvenes években. És hogy miért nem? „Minden le volt vasmacskázva. Álltak a színészek szinte mozdulatlanul, szemben a nézőkkel… Rettenetes volt. Én a sportból érkeztem ebbe a világba, több dimenzióhoz voltam szokva. Mellesleg a színpadon is illett volna lennie háromnak. Elhatároztam, hogy ezen változtatok. Sokan nem kedveltek érte – mondta a színész a Fideliónak.  – Volt például egy ominózus mondatom 1975-ben a televízióban: ’Én nem tehetek róla, hogy Magyarországon a lefúrt lábú színészet a divat.’ 

6 megjegyzés:

  1. Edit Martonosi
    Ez neked most elégtétel Julika?

    Gonda Julia
    Tudom, hogy neked Cserhalmi az imádottad, Légyszives olvasd el figyelmesen, amit irtam. Mindkét oldalt sajnálom. "e-lég-té-tel" - miket beszélsz?!!!igazságtalan a megjegyzésed.Bár lehet hogy a sors is az! Mindenesetre tán el lehet gondolkodni... (?)

    Edit Martonosi
    Gonda Julia Cserhalmi egy interjúban elmondta, hogy sportoló volt és úgy gondolta, amit ő is meg tud csinálni, ahhoz nem kér kaszkadőrt. Előtte mindig meg kérdezte a kaszkadőrt, hogy szerinte lehet-e az adott jelenetet neki csinálni. Csak azt vállalta, amit előtte megbeszélt. Előre nem tudta, hogy ez később ide vezet, nagyon bánja, mert most megfizet érte, pedig szeretne az unokákkal játszani, mozogni.
    Nézd meg a Rangos Katalin interjút, ha érdekel, bár tudom zsigerből nem szereted Cserhalmit, pedig egyik legjobb szinészünk, mégsincs elszállva magától.

    Gonda Julia
    sőt: kaszkadőr volt maga is !én szeretem a Cserhalmit is,:) sajnálom, ami vele történt, de annak alapján is sorsszerú volt, amit te irtál, Ismerem a z interjukat is (a z eredeti blogomban idéztem is őt) (Te nagyon elfogult vagy általában, s sajnos egy irányban! Felborzolod a kedélyeket a más iránti érzéketlenségeddel...bocs, de igy van 🙁
    Bea Kiss
    A “lefúrt lábú” színészetet szerintem lehet szakmailag nem kedvelni akkor is, amikor nem elvi, hanem gyakorlati okokból nem vagy képes akrobatikus elemeket belevinni a színpadi játékba. A mozgásnak és a nem mozgásnak is megvan a szerepe a színpadon. Amit Cserhalmi mondott annak idején, az egy olyan kor/ízlés kritikája volt, amely a mozgást, mint színházi eszközt nem használta tudatosan, sőt a kőszínház egyáltalán nem. Bottal is lehet jelentéssel bíró mozgást végezni a színpadon, sőt kerekesszékkel vagy hasoncsúszva is, ad abszurdum nem mozdulva is. (Mint ahogyan a csend is hang, egy zeneműben.) Ha van mögötte gondolat, alkotói szándék.

    Gonda Julia
    persze, a blogom eredeti helyén pontosan idéztem is tőle, ilyen értelemben...Hááát azért vannak fizikai korlátok, ezt volt fájdalmas látni! (hogy akart "mozogni", táncolni, de nem tudott... (majdnem olyan gesztussal, mint mikor A pápa a legvégén nem tudott még valamit mondani húsvsétkor, bár akart, s csak legyintett ) (A "lefúrt lábú" K. Gy szellemisége pedig igenis "mozgott" a szinpadon, de mennyire, mérföldeket járt ill. "szállt" be!



    VálaszTörlés
  2. Edit Martonosi
    Gonda Julia Kálmán Györgyöt nem ismerem, soha semmiben nem láttam, talán nem az én generációm színésze, de nem bántottam meg szerintem semmivel. Csak annyi történt, hogy te az ő rajongója vagy, én pedig Cserhalmié, de mi is volna, ha mindenki csak ugyanazt a színészt kedvelné?

    Gonda Julia
    Edit Martonosi Nagy kár, hogy nem ismerted!És nagy veszteség...de itt nem a két szinész szembeállitásáról volt csak szó, ha nem vetted volna észre, hét nem..."Sok dolog van földön-égen...)"

    Edit Martonosi
    Gonda Julia észrevettem.

    Gonda Julia
    akkor örülök...

    VálaszTörlés
  3. Muskát Zsuzsa
    Gonda Julia Kálmán Györgyöt is szerettem, Cserhalmit is szeretem. Más kor, más karakter, mindkettő jó színész, egyikük volt, a másikuknál fájdalmas volt tegnap látni a leépülés jeleit. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy mindkettőnek kortársa voltam/vagyok.

    Gonda Julia
    Muskát Zsuzsa en is ugyanezt mondtam.ha nem is ennyire sűrítve!!!

    Muskát Zsuzsa
    Gonda Julia minimalista vagyok🙂

    Gonda Julia
    Muskát Zsuzsa hasznos (mert mondjak, sok beszédnek sok az alja... meg elveszhet a lényeg! )

    VálaszTörlés
  4. Szegő János
    Mellékszál gyanánt: A Tüske a köröm alatt című Sára Sándor rendezte filmben mindketten játszanak: https://youtu.be/cidszilDbnw?si=rwmWtY-nVfYcr8gb

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gonda Julia
      Szegő János Óriási! kösz. Meg kéne keresni az egészet... De milyen érdekes: itt pl épp forditott a helyzet, Kálmán mozog s Cserhalmi van egy helyben 🙂 S egy v két év mulva Kálmán halott... (és pont a szellemellenes korról beszél!)

      Törlés
    2. Gonda Julia
      meglett: https://videa.hu/.../tuske-a-korom-alatt-1988...

      Törlés