2017. július 17., hétfő

az álszerény

az álszerénység
rosszabb a gőgnél

a gőgös legalább
vállalja magát
és nem csap be

nem ravasz
mint aki
szerénynek
mutatja magát

s közben

majd szétveti
a büszkeség

még arra is
büszke

hogy mindenkit
átver
seperc
alatt


2 megjegyzés:

  1. Bevallom, nemigen ismerek ilyet a környezetemben...

    Egyszer engem vádolt meg vele egy ismerősöm, de azt feleltem neki (szerintem nagyon találóan): "Tu m'accuses de fausse modestie, car tu ne connais pas la vraie!" (Azért vádolsz álszerénységgel, mert az igazi ismeretlen előtted!) Az én nagy bizonytalanságomat és önbizalmam kóros hiányát látta annak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én se tudom, konkrétan gondoltam-e valakire , amikor irtam (nem is most betelőben levő noteszben találtam a portréskiccek előtt még, de úhgy látszik nem találtam elég jónak blogbairásra - nem is az,. miost meg volt egy hiátusom... félkész, bobyolultabb megszerkesztendőkkel)

      valóban az aki nagyképességű és mégis szerény, tűnhet annakj (néha a saját lányom is vádolhatnám ezzel, ha nem ismerném igazán), de tényleg felfoghatatlan lehet, egy kivülállónak, h miért szerény, ha semmi oka rá.
      Pedig: "Nézd a búzakalászt, büszkén emelődik az égnek,
      Míg üres: és ha megért, földre konyítja fejét."...(Verseghy)

      valójában engem az szokott bosszantani, ha valaki nem az, aki, nem annak mutatja magát... bárminek is. mert az hamis. és a hamisságot nehezen viselem. (nade mit számit ez? :) Legyek én azonos önmagammal, kicsinyes dolog másokat birálni , ha nem azok...(persz engem hagyjanak ki a játszmájukból!)

      Törlés