2018. március 10., szombat

élek...énekelek...

JÖTTEM AZ ESŐBEN, ELÁZOTT BICIKLIM TOLVA, EBÉD UTÁN, S MONDOGATVA, RITMUSRA MAGAMBAN

alig élek
de míg élek
addig élek
csakazértis

és üzenem
mindenkinek
hogy örüljön
amíg élhet

s még tovább is
hogy élhetett


és még motoszkált bennem
hogy ezt éneklem
AZ ÉLETET ÉNEKELEM

élet ének...

de nem állt össze

aztán délután elmentem Csonka András vidám énekes nőnapi műsorára, ahol hallám a régi, ismert dalt...

szóljon hangosan az ének (1981) Zeneszerző Soltész Rezső, Szövegiró S Nagy István

örülj velem kérlek
úgy ahogyan én

ameddig csak élek
énekelek én

ez az



elmegyek táncdalszövegirónak(?) (vagy egyszerűen ellopom S Nagytól?)

no én nem...

viszont az elgondolkodtatott, hogy ennek a dalnak a dallama, nagyon egybe csengett egy részleténél ezzel az Abba számrészlettel:(később énekelte  Csonka, akkor döbbentem az egybeesésre - ő nem hallotta?!! Does your mother know  (vagy vegyük egyszerűen zenei idézetnek ? :) hiszen úgy kezdődik a "Soltész "dal is, hogy: nem is olyan rég, ha jól emlékszel még, játszottam egy gitáron...

lehet, hogy épp ezt a Abba számot?!
csak ez akkor hogy nem ment a köztudatba bele?
ja hát szeretünk lopkodni innen-onnan megjelölés nélkül egy ideje(?)
vagy tán észre se vesszük
(nyomát se találom az egyezés megemlitésének vagy akár az ABBA megemlitését , a dal kapcsán, Soltésztől, mástól se,  sehol)






pedig a világsiker Mamma miában is hallhatjuk megint (szinházban, moziban): (persze a szöveg egész más, de a dallam, "szószerint"  klappol!)


*******
egyébként (ön)védekezésből is mondom, hogy szavak, dallamok akaratunk ellenére is fészket rakhatnak bennünk, és azt hihetjük, hogy a sajátunk...nem? (persze egy bizonyos szócsoportig ,meg hangcsoportig, azt hiszem zenében 7  megegyező hang a limit! -ez itt több, a ritmusegyezésről nem is beszélve)

(s túl kevés szavunk van , meglehet, s gondolhatjuk nagy eséllyel ugyanazt vagy hasonlót.. hát ott meg az idézőjelet esetleg lehet használni, ha rájövünk az egyezésre, ami persze merő véletlen is lehet - szinkronicizmus netán)

5 megjegyzés:

  1. Igazad van. Bár nem volt ez mindig így, de ma, erősen individualista korunkban nagy véteknek számít a plagizálás. Felvetésed érdekes.

    VálaszTörlés
  2. Hmmm... azért úgy igazából nem egyezik. Az első két-három hang igen, de a dallamvezetés más. Bocs' az ellenvéleményért. :)

    VálaszTörlés
  3. akkor nem azt a részt nézted, hallgattad,szerintem hosszabb az egyezés, és az egész ritmusvétel. csak nem a két refrén esik egybe... hallgasd még egyszer! (esetleg kijelölthetem a perceket a videon)

    Nekem elég jó a hallásom (jóval jobb az átlagnál :)

    VálaszTörlés
  4. szó sincs "két három hangról", egész zenei mondatok...!!! motivumok!belehallgattam a Mamma mia végébe, az egész zárás...ami a főmotivum, itt a refrén...:Well I can dance with your honey If you think its funny Does your mother know that you 're out ect..ect...!és ez a Soltésznál az "És most itt vagy velem..." kezdetű s hosszabb! rész (egész a z ő refrénjéig a "Szóljon hangosan az ének"...-ig) Plagiumpert megnyerne könnyedén az Abba (de nincs s nem volt rászorulva, ha egyáltalán hallott volna Soltészről, de neki ez lett A siker)

    VálaszTörlés