2018. február 1., csütörtök

vis major

már rég felírtam a mára szánt blogbejegyzés címét ("moziegyveleg"),s már tartogatom is egy ideje három mostanában látott filmről..,.

de valahogy most nem tűnik fontosnak, a mai napomnak semmiképp se lényeges mondandójának

épp most olvastam egy blog- és egykori egyetemi társ posztját a test és lélekról, amiről én is írtam, amikor láttam frissiben (még márciusban - az immár Oscar-díjra jelölt filmet), be is linkeltem neki, mire ezt is írta: Aliz, mindenki a maga szemüvegével nézi. Én nem is mint filmet, hanem mint az életet néztem...

Hát. valójában, csak az élet ami lényeges. (ebből s szempontból a film is, mint tán a legéletközelibb művészeti ág)

DE jut eszembe, ha élet-halálról lehet szó, elsikkad a jelentősége mégis csak egy filmnek vagy bármi művészeti alkotásnak.(s jut eszembe az 1970-es árvíz idejéből, mikor a szegedi vendégszerepelni jött színészeket, csak azért tartották itt a városban, hogy jelenlétükkel nyugtassanak,, nincs semmi baj... volt!.a Maros csordultig tele, s evakuáltak is bennünket...) nos én ma sem a filmművészettel foglalkoznék, mikor reggel olyan rosszul voltam, hogy azt hittem meghalok, a szédülésemre kapott gyógyszertől valószínűleg... szerencsére már a hányingeres rosszullét elmúlt, csak a szédülés maradt, de ez már megszokott...

(az viszont vis majorként eldőlt, hogy az Artisjus díjatádasra se tudok elmenni, ahol pedig lányom is a színpadra lesz híva irodalom kategóriában az Anna visszafordul c. verskötetéért....

ma a lakásból se mertem kimozdulni, sőt a lakásban is óvatosan közlekedtem...

(még a különleges kék holdat se néztem meg - az ablakból nem  látszott)


10 megjegyzés:

  1. pontosan ugyanezek a tüneteim vannak (a nyaki meszesedésemtől, meg az ugráló vérnyomásomtól)...most még rémálmaim is velem maradtak, amitől eleve felébredtem (egy Japán nagyvárosban elvesztettem a csapatomat, eltévedtem, és nem értettek meg, akiről azt hittem segít, az hátba szúrt,...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én az álmaim -szerencsére- elfelejtem, de tudom, hogy jócskán vannak...kösz a diagnózist, ezek nekem is vannak, de hozzájött most smég az a gyszer mellékhatás nagyban...(azóta, hogy kiürült...már "csak" szédülök:)

      Törlés
  2. Sajnos ez az évszakok közt ugráló hideg-meleg mindenkit megviselt. Nem kedvelem ugyan a telet, de a január végére idetoppanó áprilisi langyosság azért nem kellett volna.
    Vigyázzatok Magatokra!
    /én megúsztam fejfájással, izületi nyűgökkel, de hétfőn kísérőként rengeteg szédülős, panaszos embert láttam a sürgősségin, sokukat súlyos állapotban... míg vártunk a sorunkra/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...épp most olvastam , hallottam,milyen áldatlan állapotok, zsúfoltság minden sürgősségin.Én tavaly kétszer is, azóta többször meggondolom...mégha esetleg kéne is. -A fejem fáj, rendelüetlenül, de az már föl se veszem, mert ifjúkorom óta hűséges kisérőm :) Az izületeim meg persze, hogy elkoptak...az is már megszokott nyűgöm. de az ilyen kiugró rosszullét meg tud viselni. Fogok hallgatni az intuiciómra, most is kellett volna, halogattam, és ki se akartam váltani azt a gyszert, nem hogy bevenni... (első mellékhatásként meg is volt jelölve a hányinger, de hogy ilyen tud lenni, azt nem is sejthettem)

      Törlés
  3. Ma reggel én is szédültem, még mindig gyenge vagyok. :(

    VálaszTörlés
  4. Debrecenben ma kezdődik a "3. Filmszüret". Ennek záró filme lesz Enyedi Ildikó filmje, amire már nagyon vártam régóta. Így nagy meglepetésként ért Györgyi tegnapi bejegyzésénél a feltett film, meg is néztem azonnal.
    Végig a "Te bejegyzésed" járt az eszemben, amíg néztem a film jeleneteit. Valóban, mindenki a maga szemüvegén keresztül nézi a filmet. Számomra sokkal borzasztóbb volt az öngyilkossági kísérlet véres jelenete, mint az általad felemlegetett vágóhídi véres jelenetek. Egyébként pedig éppúgy jártam, mint Te, Julika! A beharangozók után sokkal nagyobb katarzisra számítottam. Ezzel együtt nem vagyok ellendrukkere a filmnek.
    Mielőbb rendeződjenek az egészségeddel kapcsolatos problémáid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát persze hogy bborzasztó volt "az" a jelenet, lehet, hogy védekezésből "töröltem",amkor irtam a posztot, hogy ne kelljen újra átélni, egyszer is nehéz volt, és ahogy direkt el lett nyújtva....Én nem a beharangozók miatt vártam nagyon, hanem Enyedi Ildikó korábbi filmjei miatt, amiket nagy becsben tartottam. Mmások véleménye nem szokott túlságosan befolyásolni. (sőt, sokszor vitára, ellenérvek összegyűjtésére késztet:) Persze, nyerjen csak, örülnék neki,az Oscar dijas filmek közt se minden hibátlan...

      Sokkal jobban vagyok, a tegnap délelőtthöz képest, de még van javulni való (nem adnék magamnak (az egészségi állapotomnak ) Oscart... hogy a témánál maradjunk. Inkább mindenkit lebeszélnék.

      Törlés
  5. Enyedi Ildikó elsőnek látott filmje "Az én huszadik századom" teljesen magával ragadott. Pedig az se volt egy tündérmese, és mégis.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is annak alapján főleg vártam ezt, na de az rég volt, más volt, mi is mások :)

      Törlés