2018. február 11., vasárnap

tulajdonképpen

tulajdonképpen minden napot
meg kellene köszönnöm
hogy még van

s ha már nem lesznek
akkor meg
azt hogy voltak

tulajdonképpen ez a kadis

csak azt már nem mi mondjuk

8 megjegyzés:

  1. sőst, az is vitatott, hogy nők egyáltalán... l:http://rabbi.zsinagoga.net/2016/08/23/rabbi-mi-az-igazsag-nok-es-a-gyaszolok-kaddisa-hagyomany/


    VálaszTörlés
  2. "A Káddis valójában nem a halálról szól, hanem Isten dicséretéről." !Istent dicsérjük ezzel az imával, és ezzel köszönjük meg neki, hogy a szerettünk, akire ezzel az imával emlékezünk – itt volt közöttünk, így a Káddis tulajdonképpen az igazolása, elismerése annak, hogy az Isteni Gondviselés igazságos és a világ mennyire szebb és csodásabb lett azzal, hogy akit most elvesztettünk, ő megszületett és élt.
    A káddis elmondásával, a mi ajkunkról Ő is imádkozik.
    A tények előadásával nemigen lehet elmagyarázni a Káddis-mondás szokásának ősi és mély erejét.
    Maga az ima, egy erőteljes ritmusú, izzó hangú, gyönyörű ditirambus. Hiszen már szavainak muzsikája is csodálatos, és ha a gyászolók közül bárki is érti jelentésüket, a hangzás maga megrendítő.
    Ott van az érzelmi élmény, hogy együtt mondjuk másokkal, akiknek a családját a csapás érte. Ott van a halál tiszteletének hatalmas érzése, amely a hosszú idők folyamán beleivódott a szövegbe. A gyászoló ösztönösen megvigasztalódik és felszabadul a cselekmény által: úgy érzi, hogy halottja felé nyújtja megnövekedett karját, és megfogja a kezét."
    http://rabbi.zsinagoga.net/2018/01/24/informaciok-a-gyaszolok-kaddisarol/

    VálaszTörlés
  3. Megnyitottam Zoli rabbi blogját, és elolvastam az askenáz rítusú káddist. Nagyon nehéz nyelvezetűnek találtam. Egy sor megtanulása is komoly gondot jelentene számomra. Szívesen meghallgatnám a hangzása miatt. Majd rákeresek a Youtube-on, hátha sikerrel járok.

    VálaszTörlés
  4. http://www.zsido.hu/vallas/kaddis.htm

    VálaszTörlés
  5. Sajnos nem tudtam megnyitni. (Not found, ezt írta ki.)

    VálaszTörlés
  6. utánanézek, mi történt, én még láttam

    VálaszTörlés

  7. http://www.zsido.hu/vallas/kaddis.htm

    tökéletesen nyilik, nekem most is, ugyanaz, valamit elirhattál

    VálaszTörlés