2018. február 3., szombat

Timi irodalmi artisjus dija



a hirt az MTI már 25-én nyilvánosságra hozta (csak én itt - ritka módon -visszafogtam... magam...:)

"Turi Tímea Anna visszafordul című verseskötetéért kapja az elismerést. Az 1984-ben, Makón született költő 2008-ban, kommunikáció és magyar szakon szerzett diplomát a Szegedi Tudományegyetemen, majd ugyanitt volt az Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2012-től a Magvető Kiadó szerkesztője, 2017-től főszerkesztője. Az Anna visszafordul kötetet „fájdalmas, gyönyörű és megrázóan hétköznapi alanyi költészet”-ként jellemzi Grecsó Krisztián. Méltatásában hozzáteszi: „majdnem rezignált és majdnem kiábrándult, de mindenképpen bölcs és alázatos líra ez, a test árulásairól, a lélek esendőségéről, a házasság megcsontosodásáról, a kopott és tovább kopó dolgainkról, arról, hogy szeretni mekkora kockázat… Az Anna visszafordul érett költészet, egy fontos költő fontos kötete.” Turi Tímea 2012-ben Király István-díjban, 2016-ban Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjban részesült."


https://www.prae.hu/index.php?route=news%2Fnews&aid=32659


a teljes laudáció (Grecsó Krisztiántól):


Turi Tímea: Anna visszafordul


Úgy nem kezdünk laudációt, hogy a költő fiatal és szép. Nem csak, mert nem píszí, de a díjazott kötet szempontjából lényegtelen is, elvileg, aztán mégis az a helyzet, hogy ez az „elvileg” csak részhalmaza a valóságnak, illetve a személyes valóság egyéni olvasatának, ennek a fájdalmas, gyönyörű, megrázóan hétköznapi alanyi költészetnek, amit Turi Tímea az új kötetében, az Anna visszafordulban csinál. Majdnem rezignált és majdnem kiábrándult, de mindenképpen bölcs és alázatos líra ez, a test árulásairól, a lélek esendőségéről, a házasság megcsontosodásáról, a kopott és tovább kopó dolgainkról, arról, hogy szeretni mekkora kockázat. Aztán megnézi az olvasó a költő portréját, nekem nem kellett, ismerem, és nem érti, hogy egy ifjú ember hogyan olvashatja ilyen rétegzetten az életet, hogyan lesett be a belső ruhatárba ennyire a korán. Hogy lehet bölcs és elfogadó, megértő és higgadt, és mégis kíméletlenül őszinte. Gyilkosan pontos jelzők, csontig ható „elemzések”, leírások, és bár ez összeférhetetlennek tűnik, egy kritikusan objektív, csontosan realista, mégis dalszerűen könnyed és érzéki versnyelv az övé. Portrék, mélynyomatok, látleletek a városról, az országról, és arról, milyen ezen a tájon feleségnek és anyának lenni. Az Anna visszafordul érett költészet, egy fontos költő fontos kötete.  

Valuska fotója:


Az artisjus rövidfilmje :




....     a hir Makón, a szülővárosban:   

Délmagyar január 26-án:

"Az ország egyik legrangosabb irodalmi elismerését, az 

Artisjus Irodalmi Díjat február 1-jén adják oda a tegnap 

megnevezett alkotóknak.


...a szegedi egyetemen végzett Turi Tímea is megkapja az Artisjus-díjat az Anna visszafordul című verseskötetéért. A makói születésű költő jelenleg a Magvető Kiadó főszerkesztője "

http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/artisjus-dijat_kap_turi_timea/2547209/

---

Makói Hiradó-ban interjú is:
Turi Tímea verseskötetéért kapja az Artisjus Irodalmi Díjat
A makói születésű költőnő a tavaly megjelent, Anna visszafordul című verses kötetéért veheti át február 1-jén az Artisjus Irodalmi Díjat a budapesti Music Centerben kezdődő ünnepségen. 
....
 Nagyon örültem neki, nagy megtiszteltetés ez a díj. Azon elismerések közé tartozik, amely szakmai kiválasztása miatt okoz örömöt az embernek – válaszolta Turi Tímea, amikor azt kérdeztük tőle, mit szól, hogy a költészet kategóriában Artisjus Irodalmi Díjat vehet át.
.....
A költőnő legutóbb 2012-ben kapott Király István-díjat. Azt mondta, hogy a két elismerés közt az a különbség, hogy míg a Király István-díj esősorban értekező munkáknak szokás odaítélni, s mely elismerés magándíj, melyet a Király István Alapítvány hozott létre, addig az Artisjus Díjat minden évben szépíróknak ítélik oda a jogvédő szervezet.
– A Magvető Kiadó Időmérték sorozatában tavaly áprilisban megjelent Anna visszafordul című verseskötetemért kaptam az elismerést. A kötetben különböző irodalmi, mitológiai, bibliai alakok történetét próbálom újra elmesélni – sajátosan női szempontból – jellemezte a kötetet. Arra a kérdésünkre, mit jelent neki, hogy Makóról származik azt mondta: – Mindenképpen sokat jelent számomra a makóiság, hiszen olyan útravaló, amit a szülőváros tud adni, amelyből az ember egész életében tud táplálkozni. Makón különösen erős volt mindig a művészeti képzés, tehát nagyon-nagyon sokat tanultam, amit a mai napig tudok hasznosítani – mondta.
Túri Tímea az akkori nevén Bartók Béla Általános Iskolába járt, melynek akkor Gilinger Katalinvolt az igazgatója. – Ő egy olyan közeget tudott teremteni, amiért a mai napig hálás vagyok. Olyan világos értékrendet adtak át már nagyon korán a gyerekeknek, amihez később is lehet igazodni – tette hozzá a költőnő.
Turi Tímea 1984-ben, Makón született. 2008-ban, kommunikáció és magyar szakon szerzett diplomát a Szegedi Tudományegyetemen. 2012-től a Magvető Kiadó szerkesztője, 2017 júliusa óta főszerkesztője. Művei: Jönnek az összes férfiak (Kalligram, 2012), A dolgok, amikről nem beszélünk (Magvető, 2014), Anna visszafordul (Magvető, 2017).
...https://makohirado.hu/2018/01/26/turi-timea-verseskoteteert-kapja-az-artisjus-irodalmi-dijat/#respond
*****

Makói Városi Televizió (február 2.)


****

függelék:

a kötet bemutatója az Irók boltjában 2017. május 2-án:

                       
*****
az imént egy nagyon érdekes beszélgetés hangzott el a Klubrádió klubdélelőttjén...élőadásban-
majd felteszem a linket ide is ha konzerválva  lesz:

ime:

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20180203-105855.mp3

pár ütem zene, meg hírek, reklám után kezdődik! (szűk fél óra)

*

ez meg egy tiszatáj interjú  a kötetről (a dijtól függetlenül):http://tiszatajonline.hu/?p=110847

*

tudom, már túl hosszú ez a bejegyzés, de most jött szembe velem az Artisjus fényképsorozata még a dijátadóról: ime, onnan a fotó ezzel az aláirással: "Turi Timea a kötészet kategória győztese...."....
épp megköszönheti...:





5 megjegyzés:

  1. Nem elég azt írni, hogy: gratulálok. De mit lehetne többet, hiszen a szakemberek már elmondták az elmondhatót... (Az én ráismerésem:szeretni nagy kockázat, hamar rájött. Okosabb mindannyiunknál.)

    VálaszTörlés
  2. már az első mondatodnál magam is rámondtam magamban, hogy de elég:), de neked mindig vannak éles és plusz meglátásaid!

    ismétlik este 10-kora déletti klubrádiós beszélgetést (klubdéleltőtt), meg tán holnap is. Mindneesete ez a konzerv link, ide is irom, ne vesszen bele a fenti rengetegbe:

    http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20180203-105855.mp3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, odakapcsolok, délelőtt főznöm kell.

      Törlés
  3. Érdekes interjúk többnyire. De már a F-B-on is túl sokat fejtegettem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem ez a klubrádiós beszélgetés mivolta miatt tetszett leginkább (űjra meghallgattam az előbb a linkről, de harmadszor azért már nem fogom :)

      Törlés