2017. október 9., hétfő

interjuvolgatnak

nem tudom, mi hozta így, de rövid időn belül ez már a második interjú, amivel "megkörnyékeztek'

önként semmiképp se jelentkeztem volna egyikre se (sőt előszörre ki is hátráltam)

de aztán  tudtam, hogy visszautasítani nem szabad, nem volt kérdéses

az első jóhosszú, elemző is, megkaptam 6 részletben a nyers anyagát (le is merült a nettáram)

a másikat, ma csináltuk, korlátozott , eleve kiszabott, 5 perces időre

azt kell mondanom, hogy meg vagyok elégedve

akik csinálták, azok is

amit és ahogy mondok

leszámítva a hiányos  fogsorom , ahonnan kijön mindez

nem adhat rosszallásra pláne visszavonásra okot

kár, hogy korábban nem kerestek, azaz dehogyisnem , mondtam le pár éve életútiterrjút, akkor még pedig jobb állapotban levő fogaim miatt - badarság- az embernek el kell mondania, ami fontos... és neki, mert úgy hiteles, akárhogy is néz ki, ámbár fogorvoshoz most már tényleg és újra el kell mennem, és nem bujdosni előle

a hosszú interjúhoz még keresek archív fotókat, amikre a szövegben utalás is történt (addig is takar - meg erősíti a mondttakat a dokumentációval)

nézve és hallgatva magam be kell vallanom, hogy egy színes, intelligens, kicsit csapongó, (mert sokmondandójú)de a fővonalhoz mindig visszatérő öregasszonyt látok - hallgatok. Unalmasnak igazán nem mondhatót, és őszintét...aki szívesen beszél, ha kérdezik, mégha olyasmikről is, amikről nehéz. (kétszer mondja is, hogy erről nem fog beszélni...) De végsősoron örül neki, ha kérdezik, sőt hálás érte. És magvas, alapos, átgondolt és elmélyült, sajátos és eredeti , mindenképp figyelemreméltó válaszokkal hálálja meg az érdeklődést és figyelmet..

namosts jól megöndicsértem magam

azért kértem , hogy ellenőrizhessem magam, el a nyersanyagot, mert más kívülről látni magunkat...

hiába is mondták a felvételvezetők, hogy ők mennyire elégedettek stb...

most valljam be hogy egyezik a véleményünk?

utálnám az álszerénységet, persze a szerénytelenséget is

jó ügy érdekében szerepeltem...

vannak idők mikor (nem menni kell feltétlenül) de beszélni, nem elhallgatni legalább!


mert itt van dolgunk.













és azért - ha már igy esett- jólesik ilyen sorokat olvasni..pár nap múlva a projeketvezetőtől:

".:Engedje meg, hogy az egész csoport nevében megköszönjem a megrázó makói beszélgetést. Meggyőződésem, hogy az Önnel készített interjú nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a tanulmányút résztvevői jobban megértsék a huszadik század tragikus eseményeit, hogy valamifajta képet alkossanak a megérthetetlenről, hogy érzékenyebben viszonyuljanak a huszadik század eseményeihez és saját embertársaikhoz. Az egykori szemtanúk továbbadott történetein és rajtuk, az újabb nemzedékeken múlik, hogy még egyszer ne történhessen meg mindaz, ami a huszadik században megtörtént."
                                                                      

                                                                        ***




21 megjegyzés:

  1. Igazad van. Néha muszáj, sőt, kötelező a tanúvallomás, hiszen a tanúk egyre fogynak... S nemcsak magunkról van szó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. pont igy gondodltam, gondolom. hogy egyre kevesebben vagyunk (rám kerülhetett igy a sor), ásrészt tudtam, hogy nem magamról van szó , illetve általam, ha az én sorsomon keresztül is, de valami többről.

      Törlés
  2. Hol lehet elolvasni vagy meghallgatni?
    Kerestem a Szombat-ban, de (még) nincs ott. Különben jól tetted, hogy mégis vállalkoztál rá, amit csak te mondhatsz el, annak legyen nyoma!
    (Centropa?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. olvasni nem... s ahoo kerested, ott srmmiképpsem, nem is sértem, hogy miért ott kerested?! (azaz nagyon is , és elszomorit - a szegregáció feltételezése a részedről) itt pont az a fontos, hogy ezekről a solgokról ne egymás között beszéljenek az "érintettek"... és ez (volt) a jó benne!

      Törlés
    2. Kerestem a Szentesi Híradóban is

      Törlés
    3. ugyan Klári, te most direkt froclizol? mi közöm Szenteshez? egyáltalán... a hosszú riport egy nemzetközi (egyetemista) kutató csoport projektjének része .. . a másik egy középiskolásoknnak megfirdetett versenyé... egyiket se lehet "megtalálni" még sehol, nem készült még el, csak fel lett véve. Szentesi tévé! nem is tudok mire gondolni, Miért pont szentesi? Az általad emlitett "Szombat" főszerkesztőjének elbeszélésből készült film , az 1945 amúgy világásiker. Csak úgy mondom...

      Törlés
    4. A google ezt adta ki, amikor fiatalok tanulmányútját kerestem Makón:
      https://radio451.hu/2017/04/muzeumi-tanulmanyut-makora/
      Ezért Szentes, mert ők voltak ott. Nem tudtam, hogy nemzetközi, és örülök, hogy sikeres volt.

      Törlés
    5. még csak felvették, mondom újra, kár volt irni róla,ill. korai ezek szerint, ha ennyire másfelé vitt téged:( én nem a kész interjúkról irtam (nincs is kész még egyik sem, mondom újra) hanem a készités közbeni reflexióimról. (de az ilyen ill. hasonló témájú posztjaim és a hozzá irt kommentjeid közt mindig van valami anomália... sajnálom :( ja, és nem áprilisban volt természetesen, hanem most/anában...ill. szeptember vége felé

      Törlés
    6. Ha kész lesz, majd belinkeled, remélem. Addig is a legjobbakat kívánom.

      Törlés
    7. persze, de az még arrébb lesz, december után...azt hiszem

      Törlés
    8. Klári, az 5 perces itt van, a legutóbbi bejegyzésemben: https://aliz-napok.blogspot.hu/2017/10/apammal-egy-filmben.html?spref=fb



      Törlés
    9. ill. közvetlenül a youtube-on:

      https://www.youtube.com/watch?v=bRDve-ZNlyM

      Törlés
  3. Én is nagyon várom, hogy láthassam, hallhassam a felvételt.
    Amúgy meg csak légy nagyon büszke magadra, több okból is! Nem is kezdem el sorolni (1) Timi, (2) tanári pályád, és a többi nagyon fontos dolog, amiben nyomot hagysz az utókornak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. miért is kellene "büszkének" lennem, egész más az attitüdöm, legfeljebb elégedett ha jó ügyet jól tudok szolgálni. de azért kedves tőled, hogy még fel is sorolod:) (s a végét tapintatosan...gyűjtőfogalomban)

      Törlés
  4. Igazad van, az elégedett szó sokkal megfelelőbb.
    (Amúgy megfigyeltem, hogy hajlamos vagyok az agyam férfiasabb felével arra gondolni, hogy akkor éltünk tartalmasan, ha valamiféle nyomot hagy(t)unk magunk után. Pedig ez nagyon sok embernél nem történik meg. Akinél meg mégis, azokat érdeklődve figyeljük. Én a magam részéről egészen biztosan.)

    VálaszTörlés
  5. de ha jobban meggondolom az se vagyok teljesen (inkbb nem is gondolommegjobban:) úgyis egész életemben elégedetlen voltam magammal (utólag látom, hogy akkor is, amikor nem kelltt volna:)Nekem ez a nyomot hagyás mindig is "mániám " volt. De ebben az elsődleges, hogy legyen gyerekem, utódaim.Ez megtörtént h. I. De aztán rájöttem, hogy nem fair mindent ((további nyomhagyást) átruházni ... s azon túl is kell csinálni valamit, mert az neki is teher lehet, ha meg igen, az jó,azért is buzditgat,meg örül, amikor valami pluszt tényleg fel tudok mutatni) De sokszor úgy tűnik, hogy élni, az élet követelményeit teljesiteni is épp elég, ha azt jól csináljuk! Még az is nehéz (egy idő után pláne)

    VálaszTörlés
  6. Jó ez a fajta együttgondolkodás. Hogy egyes szavak helyes értelmét is körbejárjuk.
    Az elégedetlenségről annyit, hogy én is mindig elégedetlenkedek valamin. Olyankor a barátnőm azt szokta mondani: "Ne bántsd már mindig magadat! Szeresd kicsit jobban azt a Kelemen Évát, aki tudsz lenni!" És nagyon igaza van.
    Valójában nagyon jó, ha van egy szavahihető ember a környezetünkben, aki helyrebillenti az értékítéletünket, de legalábbis javít a saját értékünkön kezelésünkben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jó ha nem vagyunk magunkra hagyatva , de legjobb ha mi magunk tudjuk helyünkön értékelni magunkat. de se nem fölül se nem alul,

      én azért örültem a filmfelvétel megnézési lehetőségének s még vágás előtt, nyersen, mert igy kivülről szemlélhettem önmagamat (ami lehetőség egyébként nem adott ugyebár), viszont senki se lehet igazán tükrünk a környezetünkben - szerintem.

      azórta a másik film is megjött első változatban, és ott már elégedetlenebb is vagyok, mert elég halk vagyok egy-két helyen...:(

      Törlés
  7. A hangmérnök (ha van ilyen) biztosan tud megoldást találni a hangerőre. Bár én egyáltalán nem értek ehhez, csak találgatok.

    VálaszTörlés
  8. nincs ebben az esetben, de persze, hogy fel lehet erősiteni technikailag, én nem a film szempontjából mondtam, hogy ez nem jó (a "tükör" miatt...)

    VálaszTörlés
  9. ma jött:

    https://www.youtube.com/watch?v=ijmgrkQoKPI&feature=share

    VálaszTörlés