2016. március 7., hétfő

a kizökkent idő helyretolása egy filmben

megnéztem tegnap a legújabb Oscar díjas filmet, a Spotlight-ot, (egy nyomozás részleteit) bevallom, ha nem kapja meg a díjat eszem ágába sincs megnézni.... (az oknyomozás újságban sem a kedvenc műfajom)és utólag meg úgy tűnik, hogy tán nem is kellett volna megnéznem... és tán a dijat se kellett volna ennek a filmnek adni(?)...

nem kell törődni a díjakkal! - ezt is igazolva látom...

igaz, mondják , hogy a  jelöltek közt tulajdonképpen nincs már értékbeli különbség, és szinte a véletlen dolga ki lesz az első , ki kapja a legtöbb szavazatot közülük (a többit nem láttam)

de azért  bár kissé értetlenül gondolok a díjazásra, talán mégis megérte valamiért megnézni ezt a filmet (azt se értve közben, hogy miért jelöltek legjobb rendezésre is, majdnem elaludtam, a szinte azonos képiségű jelenetek közt)

viszont a végére, mégis csak nagynehezen megszületett valami kis katarzis, bennem is... és egy olyan mondandó, ami nagyon markánsra verekedte ki magát, és megszólítóan:

igenis nem szabad elhallgatni semmit, ha tudunk valamiről, ami "rossz"!    
nincs kompromisszum, igen , megint a babitsi igazság jött elő "vétkesek közt cinkos, aki néma"!

a bostoni katolikus  papok visszaéléseit, a gyerekek ellen elkövetett molesztálásait... már korábban is megírhatták volna adataik birtokában az újságírók - mégis évtizedek kellettek (és nagy mértékben egy új, más helyről jövő s zsidó főszerkesztő elindítása  , hogy nyilvánosságra kerülhessen végre minden)

a film végén , a felderítő cikk megjelenése utáni napon, jól lehet ,vasárnap!, tele a szerkesztőség az újságírókkal, és alig tudják fogadni a telefonálások tömkelegét, valamennyien egykori áldozatok...a betelefonálók...


úgy tűnt, a kizökkent időket, (ó, kárhozat!) helyre lehet tolni...ha némi időeltolódással is -




(Ők, ezek a "hős" oknyomozó újságirók, tették...)


2 megjegyzés:

  1. A gondolat meggyőző, tényleg, minek törődni a díjakkal. Bár némelyiknek azért lehet örülni.

    VálaszTörlés
  2. és milyen gyarló az ember (én is), ad rá, és akkor inkább megnézi (mondjuk a Sault én még a dij előtt néztem meg)

    VálaszTörlés