2016. szeptember 16., péntek

filmek öröme

újabban szeretek filmekbe merülni

akár tévében, akár moziban

még át is változtatnának (ha képes lennék rá)

mostanában két olyant is láttam, amik önvizsgálatra késztetnek.... (de mi másban lenne értelme egy műnek, mint -amire már rég rájöttem - a könyvek esetében is)


tévében látom, a bevezető részt még csak háttértévézésként, de aztán oda kell ülnöm a tévé elé, és maradni...felébred 41 éves korában egy nő, úgy mintha még 26 lenne -
belül - mert azt hiszi, u.i. a közbülső 15 év kiesett az emlékezetéből. közben született cuki kisfia,, szegényből gazdag lett, szerelmes lányból elválni akaró feleség - de ez elfogadhatatlan számára, mert újra a 25 éves kori életérzés tölti be. (v.ö. Karinthy találkozása egy fiatalemberrel)...

Mióta a filmet láttam, "valaki más életé"-t, . egyre gyakrabban gondolok erre,(Kinek az életét is élem:)  Játszom a gondolattal, mi minden történt,  15 év alatt, nálam 26 és 41 közt, viharos időszak volt, a legviharosabb. Hogy változtam közben, mivé, kivé.. Most szinte nem is számítana, ha 73 évesen 68 éves életérzéssel ébrednék.. de mostanában, régi fotókat nézegetve..(pl a 20-as éveimből) ,.s utána a tükörképem, hát nyilvánvalóan egész mást mutat, rosszabbat, s nem csak a ráncok miatt. Hanem a tekintetben. A régi szimpatikusabb. Tisztább.

----

aztán egy másik filmben a (majdnem üres makói) moziban annyi hamis hangot hallok, amennyit talán egész eddigi életemben nem (mert menekülni is szoktam előlük),a mozibó
l nem akartam, s különben is ilyen tehetségesen tehát hitelesen hamis éneklést még nem tapasztaltam (ahogy Meryl Streep alakította...Florencet s a "tökéletlen hang"ot), és rájöttem a film folyamán , hogy a tiszta éneklésnél van, lehet ,  ami fontosabb

a hamisan de lelkesen és elhivatottsággal éneklő milliomosnőnek - aki tragikomikus élethazugságban él - senki nem árulja el, hogy hamisan énekel azaz "meztelen a király(nő)", nem csoda, hogy az eldugni nem tudott őszinte kritikából megtudván az igazságot, rájön,mulattak rajta egész életében, és össze is omlik -de érdekes módon, ahogy mint egy vigaszul felidézi a hamis koncert fináléját, annak minden hangja tiszta, -mert.ő annak hallhatta, mindig is, belül! És azzal vigasztalja magát hogy ha nem is tudott énekelni - mondhatják róla - , de legalább megpróbálta. De
 ha élhetne tovább, biztos éneklés nélkül tenné.

A másik film 41 éves asszonya viszont folytathatja, másképp mint 15 évig, folytathatja ahol 26 évesen hagyta abba, mielőtt elrontotta volna.


...Kellenek a kizökkentő élmények, érzések. A kívülről másképp lát(tat)ások. Az őszinte kritikák is. Még ha belehalunk is. De legalább másképp, nem úgy, tisztábban, mint ahogy éltünk.Kell a tisztánlátás, -hallás!

A  kilépés önmagunkból. ami inkább VISSZAtalálás valamikori önmagunkhoz (önvalónkhoz)





7 megjegyzés:

  1. jutott eszembe a Valaki más... Kertész Irrétől (azt hiszem ez volt az első könyv, amit tőle olvastam...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát meg a titkos élet(ek), és hogy az(ok) az igazi(k)

      Törlés
  2. A számadások kora a miénk. Elsősorban magunk előtt, természetesen.

    "... legalább megpróbálta." És igaza volt. Ez az egyik elszalasztott késő bánatom. Van belőle egynéhány.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon belémragadt ez a félmondat, pedig olyan esetlennek tűnt - de nagyon emberinek! (pedig lehet, hogy jobb lett vlna , ha ezt nem "próbálja" , hanem valami mást... hiszen annyira tehetségtelenül énekelt!

      A számadásokról meg, és hogy első sorban magunk előtt, épp a legutóbbi bejegyzésem (érettségi találkozók) utolsó mondatai szólnak. (felelni - mindenekfelett magunknak)

      különben meg még az jutott eszembe általánosságban a mostani korszakomról (te még jóval fiatalabb vagy!), hogy kicsit olyan, mint óra végén, jelzőcsengetés után az az 5 perc, ami az órán elhangzottak összefoglalása öszegzése kellene hogy legyen...valami előremutatással is esetleg (néha kifutottam az időből, és elmaradt...)

      Törlés
  3. és a mai Sziv Ernő tárca hasonlóról szól..:"Fiatal költő" (és benne emlitve ugyancsak Karinthy ismert találkozását, mire én is utaltam... :) "Mindenkinek lesz egy ilyen fiatal, aki néz rád, nem érti, hogy jutottál oda, ahova, ..." ("valaki más élete...")

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ja, és SZiv is a fiatal (költő) tekintetéről ir. Az nem hagyja nyugodni... Hát igen.

      Törlés
    2. ja, és SZiv is a fiatal (költő) tekintetéről ir. Az nem hagyja nyugodni... Hát igen.

      Törlés