2023. augusztus 12., szombat

felsebzetten

 felsebzett a lelkem

valami bántja marja

valami felszakadt rajta

valami jóvátehetetlen


nem tudom, csak érzem

folyik a vérem


.....


s ma ezt látom G-nél:



s SZabó T Annánál tovább...ma...:

„Mint fűszál széle, papír éle:
alattomosan ejt sebet
ez a csupa-él Mindenféle:
alig vérzik; lassan heged.”
Petri György Seb című versét rengeteget idézem magamban, egyrészt a konkrét sebeknél, minden papír-sebnél eszembe jut, másrészt a lelki szúrásoknál – de olyankor inkább az alábbi, Minduntalan (nahát, majdnem azt írtam, Mindenféle) című Nemes Nagy verset szoktam idézni magamnak, épp a közöny ellen. Érdekes, hogy Garaczi László oldalán láttam meg ma reggel a kéziratot (puha, sebmentes papírra írta Petri, ha jól látom), épp azután, hogy Lackfi Jánosnál láttam, hogy a maga váratlanul felcsapó, semmiségek miatt is kirobbanó indulatairól beszél. A két vers önmagában is remek, de még remekebb, ha hozzátesszük olvasáskor a magunk tapasztalatait és sebződéseit. Vigasztaló a tudat, hogy nem vagyunk egyedül a zúzódásainkkal. (Na, még NNÁ előtt négy sor Kosztoányi erről a közösségről, a Számadásból, milyen érdekes ez a „tompa hit” szókapcsolat, tiszta önellentmondás : „csak rád tekint fásulva, tompa hittel,/ rokon közönnyel s néha kezet ád, / de ha ezekkel a testvéreiddel/ élsz majd, elámulsz. Nagy ez a család.”)

Hozzá kellett kommentelnem:


Lelkes rajongó
Gonda Julia
milyen különös és furcsa egybeesés, hogy tegnap reggel erre a szóra ébredtem: FELSEBZETT (s ezt irtam rá: "felsebzett a lelkem
valami bántja marja
valami felszakadt rajta
valami jóvátehetetlen
nem tudom, csak érzem
folyik a vérem
2
  • Tetszik
  • Válasz
  • Módosítva
  • Anna Szabó T
    Gonda Julia nagyon szép, köszönöm. A költők hozzánk szólnak: mindig megtalálják azokat, akiknek szüksége van épp rájuk. Ahogy most minket ez a szépszomorú szöveg is.
    • Lelkes rajongó
      Gonda Julia
      Anna Szabó T oda s vissza, rejtett utakon (egyébknt egyidősek vagyunk/voltunk Perivel, s fiatalkormban évekig a tárcámban volt egy verse (a Magyarázatokból...)
      • Tetszik
      • Válasz
      • Módosítva


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése