2018. április 24., kedd

25. nemzetközi könyvfesztiválról

...távolról, és személyesen

ezen se voltam ott, pedig jó pár programra szívesen elmentem volna,
ki is írogattam  a noteszembe:
pl az általam is már használt Arcanum adatbázis konferenciája, kerekasztal Nádasdy új Shakespeare fordításairól,európai elsőkönyvesek, a Szeretlek, anya! antológia, a díszvendég Daniel Kehlmann Till könyvének bemutatója, Cseh Tamás dalai koncerten, Kafka a tengerparton (színházi előadás), És a halottak újra énekelnek - máramarosi haszid zene...)

de maradtam itthon (itt volt egy Marosvidék bemutató ( a most 90 éves művészettörténet tanárom előtt tisztelgő versemmel) meg egy érdekes (a többdimenziós) József Attiláról szóló   előadással)  .nomeg az 57. érettségi találkozóm... a 25. könyvfesztivál 2. ill.  3.napjaival egyidőben

így maradt a tájékozódás a médián...(internet)

meg lányom futó mobilos beszámolói,
bár őt is inkább a "médián " látom-hallom ilyenkor különösképp...

a Kossuth rádió Belépőjében (kulturális magazin) beszélt a diszvendégről, Daniel Kehlmannról, akinek a könvvét a Tyllt szerkesztette is... (és külön is áradozott róla nekem is) (épp rám írtak cseten hogy "nagyon jó a lányod" jó, tudom - de most milyen alkalomból?  épp hallgatták a rádióban..mondják, olyan a hangja, mint az enyém, meg fantasztikus szépen beszél, tisztán, meg nagyon gazdag szókinccsel,  stb...igy (még szép...különben mikrofonengedéllyel dolgozott nem is olyan rég a Bartók rádió irodalmi újságjában. is)

tőle magától meg a 4. nap estéjén , az események záróakkordjaként ezt a felirást láthattam a fb oldalán (amire pedig ritkán ír): - nekem különösen azért is becses ez, mert az unokámmal, a fiával kapcsolatos:

"Hazaérek a könyvfesztiválról, rám néz a gyerekem:
- Anya, nem vennéd vissza a rendes ruhádat?
- Mi a baj a ruhámmal?
- Olyan... főszerkesztős."


Hát én nem tudom, , 4. záró nap mi lehetett rajta , de a több mint  200 likeos post után az egyik hozzászóló szerint "az a nadrágos cucc tényleg főszerkesztős volt" (?)


én viszont csak a 3. napról láttam nagyon kedves fotókat a litera gyűjteményében, ott (hosszú ruhában) nem annyira, : 


(itt lent a fotón legalább annyira szorosan ülnek, sőt...(mint ugyanaznap én az érettségi találkozón) németül hallgatják a dolgokat, ezért a fejhallgató a szinkrontolmácslás miatt, de ugy látszik lányomnak itt épp nincs szüksége rá(?) :(igy voltam én pár éve Ulickajaval meg az orosszal - én rájöttem arra, hogy nem egészen autentikus a tolmács, de néha azért felraktam a fülhallgatót, próbáltam egyszerre is hallani a kettőt...)









ez a fotó itt lejjebb tavalyi könyvfesztiválos kép , amikor direkt öltözött így , akkor saját kötetbemutatóra is, tán annak ellensúlyozására, hogy folyton (csak?) női költőnek ("becézik")? - ha forradalmi újitásaival  is. -  ott az asztalon a kötete is(az Anna visszafordul...): (s mellette meg egy igazi (Zilahi) Anna "költőtárs"...




itt viszont moderál (is?) nem is tudom, ezen is hiányoztam sajnos) (s csak "vadászom" a képeket...) ...(igen, most a fb feldobta egy évvel ezelőtti eseményként ezt a (prpvpkativ cimű) beszélgetést" : létezik-e férfiköltészet?" (értsd miért is beszélünk mindig külön női költészetről. l:l: 





meg jó esetben videot...ez az idei könyvfesztiválelőtt készült....természetesen, itt épp a diszvendég könyvéről is szó van: 






itt viszont épp a fesztivál ugyancsak 3. napján szinte csak anyaként egy szép anya-könyv, antológia egyik szerzőjeként ül a hosszú asztalnál, 




a többi (s nem csak író! ) szerző közt -  igen  itt pl Halász Judit is befutott épp itt lejjebb) a könyv szerkesztője (s a többiek) nagy örömére
























































erre az eseményre én persze hogy különösen szerettem volna elmenni "anyaként" (az anya anyjaként is)...

 de a könyvet meg fogom kapni....:):  háttérben a gyönyörű illusztrációk látszanak a falon is....)


úgy látom  , nagyon jó és könnyed volt a hangulat.

bár a Könyvesblog tudósitásában ezt olvasom többek közt : "

" " Turi Tímea megfogadta, hogy sosem mutatja ki az aggodalmát, ha túl messzire kell engednie a gyermekét, akiben hatalmas bizalom működik a világ iránt. Szeretné megtanítani neki, hogy hogyan őrizze meg a bizalmát úgy, hogy biztonságban maradjon. " 

hát ez nem könnyű!

ahogy pár napja a költészetnapi Versmaratonon
( https://www.mediaklikk.hu/cikk/2018/04/11/nezze-vissza-a-versmaraton-2018-1100-1200-es-blokkjat/ )
is így vezették fel azaz konferálták be, keresetlenül, szó szerint így:  :" "itt van a rendkivül fiatal költő és anya egyben, biztosan nehéz dolog, ..." 




még az ő anyjának se könnyű, (mondom én, )mert  még mindig nem tud nem aggódni örökösen, a gyermekéért és  már az ő gyermekéért is....de most megtanulta, (a lányától), hogy az aggodalmat nem szabad legalább kimutatni! (bár épp most tette fel valaki a fbra ezt a mondást: ""Azt mondani egy anyának , hogy ne aggódjon, olyan, mintha azt kérnéd a viztől, hogy ne legyen vizes"  (és az is olyan, ha azt mondanád hogy ne beszélj mindig a gyerekedről...ne irj róla ne rakj fel fotókat... és ne legyen túláradó az örömöd, (nehogy dicsekvésnek hasson)ha mégis megteszed, még akkor is, ha tudod, hogy ő nem örül ennek, és emiatt kényelmetlenül is érzed magad... :) :() - mint most is. 
de remélem azért mégis... hogy ez oda-vissza érvényes és tovább adódik...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése