2015. november 4., szerda

szerelem?



már a plakát is döbbenet!


Jean-Louis Trintignant az "Előzés" ifjonca , (aki akkoriban egy az egyben hasonlitott az én krakkowi, egyetemi szerelmemre..) és a későbbi Egy férfi és egy nő... "FÉRFI" főhőse,
 most (megöregedve) egy öregembert alakit, egy idős házaspárból a férjet, aki riadt tekintettel néz
-a filmből megtudjuk-
itt még csak átmeneti agyérkeringési zavart mutató, de később egyre rosszabb, magatehetetlenebb, teljes ápolásra, ellátásra szoruló feleségére... Gondozza is, minden erőfeszitésével s szeretetével (szerelmével?), de egy idő után felőrlődik, és váratlanul véget vet e - valószinű mindkettőjük számára, csak máshogyan- tarthatatlan helyzetnek: elkeseredettségében, s ...valószínűleg maga sem egészen tiszta tudatállapotában...

Hááát mit is mondjak? Egyre szomorúbb vagyok az emberi állapotok(kapcsolatok) romlásának törvényszerűsége(?) miatt!

Mi lesz (lett?)  velünk? Mi lesz belőlünk? (még szerencse, hogy a krakkowi fiúra Rysardra, csak örök20évesként tudok gondolni...(?) (pedig ha ő is megöregedett, ilyen kacsázó, riadt összetöpörödött, öregemberke lehet, mint akit a vásznon látok?mint ahogy az a moziplakátszéli, jegypénztár előtt fotózó öregasszony messziről se olyan már, mint az a ragyogó fiatal lány, akit Helen Shapirohoz hasonlitott az a fiú...)               (..hát most nézd meg a kép szélén!)

mi lesz belőlünk, mivé leszünk, hova megyünk?


még jó, hogy a film hőse, a viziója szerint- "újraélő" felesége kérésére házicipőjét utcaira váltja, kabátot is vesz magára,  s igy indulnak el, együtt, ki a lakásból,ő a feleség nyomában, (aki valójában már ki tudja mióta holtan fekszik leragasztott szobájában .. ezt már a film első képeiből  megtudtuk)


a záróképben felnőtt (családos) lányuk jön be a napsütötte lakásba, (láttuk korábban is párszor, anyjával, de apjával is sikertelenül kommunikálva) most egyedül ül  egy mély fotelben.... az üres lakásban.


(2012. november 4.)

13 megjegyzés:

  1. Nem kellene ilyen filmeket nézni. Napokig depressziós leszek miattuk. Az öregkor képei egyediségükben is általános érvényűek. Engem ez nyomaszt.

    VálaszTörlés
  2. nemkéne nézni..? ugy látszik ez az élet(azaz a halál) , a napokban gyanútlanul elkezdtem nézni egy északi filmet a tévében, képzeld, ugyanez lett a végkifejlet - csak a környezet más! ... hát igen "az öregség képei egyediségükben is általános érvényűek" Igazad van. De akkor hol a kibúvó! Csak struccok lehetünk... (struccolunk vagy truccolunk:)

    VálaszTörlés
  3. Inkább truccolok. Majd mi szebben, másképpen, békésebben, bölcsebben, szelídebben, okosabban csináljuk, mint az északi, amúgy is lehangoló művek mutatják.

    VálaszTörlés
  4. Hàt elég döbbenetes volt ez az egybeeses
    Foldrajztol fuggetlen tehat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Franzen: Javítások. Ez a regénye teljesen hazavágott. Mintha a mi napjainkat írta volna le.(A földrajzhoz mondom. :)

      Törlés
    2. lehet, h az épp nem (Európa?),de mintha Timi áradozott volna a szerzőről... itt is volt Pesten valami könyves alkalomból?
      (de azt hiszem fiatalabban többet tudunk elviselni életből de irodalomból is. (?)

      Törlés
    3. MÁS nem láttad véletlen a Dunán valamelyik késő este a Poézist? koreai film, főhőse egy elbűvölő idős nő... és tényleg költői a film, nagyon szomorú de szeliden... (vele egy kicsit tudtam (volna) azonosulni (bár nem vagyok "elbűvölő":) se szelid... Mondjuk az öregséget illetően nem lettem derűsebb (de a filmben szereplő fiatalságot tekintve még annyira sem)

      Törlés
    4. Igen, itt volt Franzen a könyvhéten mint díszvendég. Mind a négy könyvét olvastam, nagyon kedvelem. Jó a fordító!
      *
      Az említett filmet nem láttam, nálunk nehéz összehozni a tévénézést az eltérő érdeklődés miatt.

      Törlés
    5. https://www.youtube.com/watch?v=fo2dfY317-k

      legalább ezt nézd meg belőle!

      Törlés
    6. Köszönöm!
      *
      Európa, ford. Bart István

      Törlés
  5. Óóó, lehet rajta sírni. De szépek a színei és illékony a jelenség, amit ez a rövid részlet mutatott.

    VálaszTörlés
  6. úgy szeretném még egyszer megnézni (néha belealudtam:( és főleg a végén elhangzó versét leirnám, annyira szép volt ...s minden benne...

    VálaszTörlés