2021. június 1., kedd

EGY RÉGI EPIZÓD (2007)

 Jut eszembe: egyetemista koromban: hatvanas évek... egyszer egy tanszéki összejövetelen, ahol asztalok mellett ültünk, mert volt valami elemózsiaféle is, a tánc előtt vagy közben, vissza akartam ülni az ideiglenesen elhagyott székemre, de egy évfolyamtársam ült már rajta, mire elég agressziven tiltakozott, nem adja vissza a helyem, mér is tenné, nem zsinagóga ez,ahol foglalt ülőhelyek vannak! - mondta. Egyszerűen elképedtem. Szólni képtelen voltam. Csak csodálkoztam. Amúgy én is tudtam, hogy a zsinagógákban lehetnek foglaltak a helyek, de a mi zsinagógánkat olyan kevesen látogathattuk, addig is, míg be nem zárták, -életveszélyessé nyilvánítása miatt -, majd később le is bontották (65-ben) – mindenképp értelmetlen lett volna egy majdnem üres zsinagógában ezt tenni. (a női karzatot el is hagytuk, amin kislány koromban mikor végigmentem, körbe rajta , a sok üres szék közt, nyikorgott a lábam alatt a fapadlóburkolat)....de hamarosan a lenti férfirészleg jobb padoszlopában húztuk meg magunkat. - nem állandó helyen, hol itt hol ott. Az külön szerencse volt, hogy amikor mártír gyászistentiszteleten, a deportálás évfordulóján leszakadt a csillár a kupolából, pont ott senki se volt, ahova zuhant...(pont előttem, és még szerencse, hogy nem mentem az első sorokba ahol pedig a nagybátyám volt. és megfordult a fejemben, hogy ...) Többen voltak a szokásosnál ezen a napon, más vallásúak is , tiszteletből, de hogy pont ott nem ült senki ahova a csillár szakadt, csodaszámba ment... ki is mentünk a vendégrabbi vezetésével (nekünk csak kántorunk volt, aki gyönyörűségesen énekelt, zokogva, különösen, mikor mazkírkor felolvasta a mártírok neveit, akik nem jöttek haza a deportálásból, köztük a felesége és két gyermeke... az ő nevüket nem is mondta hangosan, könnyeit nyelte olyankor... ) odamentünk a mártírok emléktáblájához, az előcsarnokba... ahova apám neve is be volt vésve a mártírok emléktáblái egyikébe, egy kisebb emléktáblán meg nagyapa neve, aki a templom alapításakor 1914 ben hitközségi alelnökként vezetőszerepet játszott a templom létrehozásában... idejöttünk tehát ki túlélők a holtak nevei közé, és itt mondott hálaimát a rabbi (másodszori) csodás megmenekülésünkre.. és lehetett kádis is a halottainkért... természetesen álltunk. Aztán sehol nem maradt helyünk később, mert ez után az eset után...lezárták a zsinagógát. Ma sem tudjuk a csillárzuhanás okát...talán a kupola háborúbeli megrongálódásával volt összeköttetésben? A bontást szorgalmazta a városvezetés, bennünket, makói zsidókat nem kérdeztek meg, a fejünk fölött zajlottak az események, ekkor még talán nem, de erre felé tartottak az események, mikor hallom, évfolyamtársamtól... az egyetemi tanteremben: nem zsinagóga ez!



43 megjegyzés:

  1. Micsoda beszólás, és még csak nem is szégyellte magát érte.:( Ezek az emberek nem szégyellősek.
    Sok mindenen átmentél.

    VálaszTörlés
  2. Zsuzsa Hahn
    A poszt íróját sem ismerem, nemhogy az említett, helyet vissza nem adót, úgy gondolom, két eset lehet. Vagy zsidó volt az illető, vagy antiszemita. Harmadik lehetőség nincs!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pálné Szabó
      Zsuzsa Hahn De van, esetleg tudatlan! És udvariatlan! Amúgy meg úgy tudom, a keresztény templomokban is lehetőleg a megszokott helyükre ülnek a hívek!

      Törlés
    2. Erzsébet Csiszár
      Pálné Szabó Így igaz!

      Törlés
    3. Katalin Pető
      Ez bizony sajnos zsidózasnak hangzik.

      Törlés
    4. nem értem - én irtam a posztot, természetesen zsidó, az évfolyamtársam se volt feltétlen antiszemita, poénnak szánta, rögtön bocsánatot is kért. (a Makói neológ zsinagógáról van szó (a fotón részlete, az ominózus padok) AZ egybemosást nem értem: "vagy zsidó vagy antiszemita". Szerintem nagyon sok változat van!

      Törlés
    5. Zsuzsa Hahn
      Gonda Julia: akkor máskor vagy légy egyértelműbb, vagy írd ki, hogy köszönöd, nem kérsz hozzászólásokat! Én mindenesetre ha bármit látok ezután tőled, hidd el, szó nélkül hagyom!

      Törlés
    6. Zsuzsa Hahn miért ne "kérnék" a hozzászólásokat, épp ez a "hozzászólás" lényege: véleménycsere és tisztázás (úgy látom más is alább velem ért egyet)Nem értem, miben nem lehettem "egyértelmű". A dolgok amúgy nem is azok!!!!! Megleszek hozzászólásaid nélkül, azt hiszem..

      Törlés
  3. Imre Vágó
    1 évig nyomdaipari tanuló voltam, sok antiszemita volt. Egy megbízható főnökhöz mentem panasszal, egy tervezett kiszúrás miatt. Intézkedett is, viszont közvetlen csoportvezetőm kioktatott, vegyem tudomásul, hogy ez nem zsinagóga, hanem munkahely. Hamarosan ott is hagytam a középiskolás pályaválasztási tanácsadó által tévesen javasolt területet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flóra Tree
      Imre Vágó szerintem az említett csoportvezetö sese látott még belülröl zsinagogát. Szerencsere ilyen tapasztalaim nem voltak. Németországban, ma nem divat nyilt antiszemitának lenni.

      Törlés
    2. Imre Vágó
      Persze, hogy nem látott, antiszemita volt a javából.

      Törlés
  4. Éva Streitné Trepper
    Köszönöm a posztot érdeklődéssel olvastam sajnos mindig van miből levonni a konzekvenciát és ez olyan szomorú!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. már rég túltettem magam rajta, vagy mégse? hisz megmaradt az emlékeimben...

      Törlés
    2. Katalin Vertesi
      Úgy tudtam eddig, hogy a" nagy zsinagóga" Makón elég jó állapotban volt, amikor lebontották a kommunisták, mert kellett a telek a pártház építésre. A zsinagógában az ülőhelyet meg lehet, lehetett venni, de ez a tisztelet jele volt, hiszen aki ilyet meg tudott engedni magának, az azt jelentette, hogy tetemes összeggel járult hozzá a hitkösség életéhez. Igen annak ez járt és mindenki tisztelte érte.

      Törlés
    3. Katalin Vertesi
      Sajnos az évfolyamtárs egyszerűen tanulatlan és ostoba fajankó volt.

      Törlés
  5. Tomi Barak
    Nagyon meghato es meg is az jutott eszembe, hogy "Tavol van mint Mako Jeruzsalemtol" Szerencsemre az utobbi evtizedekbe Jeruzsalem van kozelebb hozzam es kevesebben hivnak "budos zsidonak" mint az elott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen Makó elég messze van tőle, bár a régi időkben Kis Jerusalemnek is nevezték...annyian voltunk! (Szerintem itt se lehet nagyobb antiszemitizmus mint másutt, egyébként az eset Szegeden volt)

      Törlés
    2. Katalin Vertesi
      Gonda Julia Ez a mondás: messze van mint Makó Jeruzsálemtől nem Makó városra vonatkozik, hanem Makó János keresztes lovagra, aki el akart jutni a Szentföldre, de soha sem ért oda.

      Törlés
    3. Tomi Barak
      Katalin Vertesi Ki volt az a hires Mako Janos akirol kozmondas van? Cserebe megmondom, hogy ki volt Bali Mihaly. (a kozmondas vagy inkabb esku):"ugy eljen Bali Mihaly")

      Törlés
  6. Judit Breuer
    Soha sem lesz vége ennek.!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gonda Julia
      Szerző
      ez 60-as évek elején volt!

      Törlés
  7. Tamás Kálmán
    Csak eszembe jutott, hogy micsoda kampányt csináltak a-89-es váltáskor a városligetben lerombolt templom(Regnum Marianum) miatt. Az pedig még említésre sem került, hogy hány zsinagógát romboltak le ugyanabban az időben(Rákosi kor)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Károly Hegyi
      Tamás Kálmán
      Az "örökjáradék" mond valamit?

      Törlés
    2. Tamás Kálmán
      Károly Hegyi A kérdésből az derül ki, hogy hallottad ezt a szót, de nem tudsz róla semmit !! Az "örökjáradék" -89 után a kárpótlás törvény alapján indult !! Ez elég messze volt a lerombolt zsinagógágtól !! ( és az elrabolt, további államosított zsidó ingatlanok idejétől ! )

      Törlés
  8. István Korányi
    Köszönöm a történetet.

    VálaszTörlés
  9. Éva Krausz
    ez sokkoló lehetett!én se tudtam volna nyekkenni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gonda Julia

      Annyira azert nem...inkabb meglepő!

      Törlés
  10. Hermann Zsuzsa
    amikor gyerek voltam, még volt szombaton is tanítás, igaz, csak délelőtt, pár óra. Én, mint általában órákon, ábrándosan bámultam kifele az ablakon, mire Maruszja (az orosz tanárnő) imígyen szóla: Mi van, a Hermannak talán tiltja a vallása, h szombaton dolgozzon?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gonda Julia
      Szerző
      ó hát engem az igazgatónő leteremtett a fizikai bántalmazásig, azért mert nem mentem iskolába Jom Kipurkor!!!! (el is hagytam az iskoláját)

      Törlés
    2. Józsi Darvas
      Nekem meg fordított emlékem van. Miskolcon a Palótzy iskolában az 50es években az osztályunkban volt egy ortodox vallásos gyerek. A tanitónő vigyázott hogy a gyerek ne írjon szombaton.

      Törlés
  11. Zsófia Zoltán
    Mélyek a gyökerek.

    VálaszTörlés
  12. Havas Tamasne
    Ugy mondanám ....egyszerű burkolt zsidózás.....undoritó....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. rég volt, tán igaz se.. rögtön bocsánatot kért...lapoztunk

      Törlés
  13. László Tóth
    Szomorú történet….

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. van ennél sokkal szomorúbb is! (az életemben)

      Törlés
  14. Klári Kovácsné Marosi Klári
    Sok bun...ó van a világban.

    VálaszTörlés
  15. Ilona Tekse
    Némelyik embernek megvan az a "képessége",hogy bármilyen helyzetben tud bántó megjegyzéssel "odaszúrni", ahol legjobban fáj, majd ártatlan képpel, álságosan elnézést kérni....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez egy meglepően szerény, a légynek is nem ártónak túnő fiú volt - ezért is lepődtem meg

      Törlés
    2. Zsuzsanna Bàron
      Gonda Julia Mengele is egy szép kékszemű szörny volt...anyukám szerint...

      Törlés