2021. június 13., vasárnap

ÚJRAÉLJÜK! (2007)


Folytattam az elkezdett "elmeséletlen történetem". Ez most már afféle memoár akar lenni. Úgy látszik tényleg abba a korba léptem, amikor az ember visszaemlékezik, s rögzíti az emlékeit.

Előzetesen elkészitett jegyzeteimet átolvasva látom, hogy kihagytam  egy fontos esetet. Ma pótlom.

Nem véletlen feledkezhettem meg erről, mert életem egyik - talán legtraumatikusabb - esete volt. Valószínű nem akartam emlékezni rá. Olyan volt az egész mint egy koncepciós tárgyalás - egy teljesen ártatlan gyerek ellen...

Ahogy írom, minden felidéződik. A szigorú, gúnyoros tekintetek, az ellentmondást nem tűrő hangsúlyok,  a rágalmak, a hazugságok, az én  ártatlanságom és tehetetlenségem, a kiszolgáltatottságom....  újra érzem, újra élem, mindazt, amit  50 éve.... De mi ez, mire át is olvasom az oldalnyi emlékidézést, már nem csak a lelkem fáj. Fizikailag is rosszul kezdek lenni.  A szívem jóval gyorsabban ver, a vérnyomásom is felmehetett, érzem. (még jó, hogy általában alacsony.)

Gyorsan kikapcsolom a gépet, s még otthonról is elmegyek, ki a szabadba, szabad levegőt szívni, még a diktatúra felidézésének a mai színhelyét is felejtve...

Még régebben valahol ezt a kérdést olvastam, s szöget ütött a fejembe:

"Amikor felidézzük, vajon újraéljük, vagy újraírjuk az emlékeinket?"

Az én válaszom már megszületett ma.

Keserves válasz.

 


aliz2. :: 2007. jún. 12. 21:02 :: 2 komment 
Kategóriák: :: Címkék: 
emlekezesiras


4 megjegyzés:

  1. Dóra:
    2007. 06. 12. 23:16
    Szeretném ha tudnád,hogy ha nem is irok kommentárokat,de olvasom az irásaidat, gondolataidat ,érzéseidet igaz erdeklődéssel ,megértéssel és együttérzéssel.
    Én nem tudok, nem szeretek irni ,vagy talán az igazség az, hogy nagy bátorság kell az iráshoz,s belőlem az ilyen fajta bátorság hiányzik. Ezért választom a beszélgetést , ha hozzájutok. De szerintem is nagyon jó találmány ez a blogirás. Ne hagyd abba!
    Hol találom meg az Ujraéljükben emlitett elmeséletlen történeted folytatását?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Dóra! Köszönöm, hogy olvasol! S most külön is a -kivételes - kommentet.
      A történet folytatását -mihelyt "kész"nek tekinthető lesz - küldöm, email csatolmányként.

      Törlés

  2. . similis:
    2007. 11. 12. 15:30
    Újraélni rosszabb - szerintem

    VálaszTörlés