2017. november 10., péntek

lekvárfőzés és békekölcsön

előkerült iskolai vonalas füzet, a boritója már nincs meg, de fogalmazások vannak benne ceruzával és tintával, 1952/53-ból 9 éves és negyedikes vagyok. Pár pirossal bejegyzett tanári krikszkraksz aláirás gyanánt benne,de semmi javitás, értékelés...

én inkább nem értékelném, hiszen a hibák nem hiszem, hogy belőlem fakadtak, az értékeléstől el is  tekintenék, de azért közszemlére bocsátom...az első két fogalmazást - a lekvárfőzésről és a békekölcsönről, tanulságos... korrajzocskák

Lekvárfőzés
Makó, 1952. IX. 9-én

Megjött az ősz. Most érik a kékszilva.

A kékszilva nagyon jó lekvárnak. Mi is tettünk el. Édesanyám hajnalba felkelt, hogy idejébe kész legyen... Leszedte a szilvát., Jól megmosta. Akkorra én felébredtem.Gyorsan felkeltem, és segítettem a magválásban. Beleöntöttük az üstbe. Alágyújtottunk az üst alá.Anyukám  kavargatni kezdte. Már nagyon kifáradt (Anyu) keze a kavargatásból dél felé. Azután lekötöztük, Késő délutánig tartott.

Télen nincs gyümölcs. Jóízűen eszem télen a lekvároskenyeret, amit csináltunk nyáron.. 


Makó, 1952. szept. 29-én

                                                 Jegyezz békekölcsönt!

Ma reggel a hirdetmények előtt csoportosulva álltak az emberek. Az új hirdetményeket nézték, amelyen az állt: Jegyezz békekölcsönt! A magyar állam kéri kölcsön a pénzt a dolgozóktól. Az államnak pénzre van szüksége, hogy az öt éves tervet minél előbb befejezhesse Ez által a boldog jövőt a szocializmust építjük.A kölcsönt visszakapjuk. Nyeremény formájában vagy beruházások képében kapjuk vissza. A jegyzéssel a hazámnak és magamnak használok. minden dolgozó kötelessége, hogy jegyezzen békekölcsönt. A kölcsönnel hazámat s a békét védem. 

6 megjegyzés:

  1. Csodálatos! A boldog jövőből visszatekintve ráismerek, milyen szövegek jelentek meg az olvasókönyvünkben.Nemcsak a fogalmazás tanítása feltűnő.
    *

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. vajon az unokám - lassan iskolába megy- miket fog tanulni ott (mivel fogják tömni a fejét , jaj (remélem oviban még nem...(?) (már rékérdeztem...)

      Törlés
  2. Szépen írsz és "lényegretörően" fogalmazol: semmi felesleges sallang!

    Így utólag is megdöbbentő, milyen korán kezdődött az ideológiai agymosás...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de hát nem ez az egész "sallang"? épp azon rágódtam, hogy ezeket ln irtam volna? vagy belém rakták?)

      Törlés
  3. bevallom, ami után épp kézhez kaptam az (aktuális nemzeti) boritékot (már nem találom, h pontosan idézzem)...iródott ez a bejegyzés ..."véletlen"...

    VálaszTörlés
  4. kicsit megsajnáltam magam...lehet, hogy itt valahol keresendő, miért is nem lettem (lehettem) iró. (egyébként magamat beszéltem le róla, még a legelején, azzal, hogy úgy úgyse tudnék, akarnék irni amit és ahogy elvárják! (elvárnák)

    VálaszTörlés