2017. április 14., péntek

a költészet napján, Budapesten a Magvető Caféban...

a Magvető Cafe ünnepélyes megnyitója, amin 5 új verskötetet mutatnak be, köztük lányom legújabbját is : Anna visszafordul...

volt szerencsém (szó szerint) együltömben elolvasni a szöveget még előbb... és a nyomdából kikerülés másnapján már a postafiókomból kivehettem az immár kész könyvet dedikálással együtt - igen "örömömre"



csak azt sajnáltam, hogy erre az első , ünnepélyes bemutatóra nem tudtam elmenni...

de hamarosan láthattam a fotókat, olvashattam tudósítást, és lányom is beszámolt... még hazafelé a HÉVen, s később vettem észre, hogy egy órával előbb egy smsem is volt arról, hogy nagy siker volt....

ime egy(két) (magvető)fotó... Tóth Kriszta beszél a kötetről, , sejthető, hogy jókat, szépeket mond








ahogy az I J tudósításában másnap olvashatom is:"     Turi Tímea Anna visszafordul című, frissen megjelent verseskönyvét Tóth Krisztina laudálta. Míg más ilyenkor kezdi pályáját, addig Turi mostanra érett költővé lett – mondta Tóth Krisztina, aki Nádasdy Ádám és Rakovszky Zsuzsa költészetével állította párhuzamba a fiatal alkotóét. Eközben Turi teljesen megújítja a Rakovszky-féle szerepverset, és esszenciális módon sűrít mindent, ami az elmúlt húsz év magyar lírájában történt, de nem kíván semmihez sem kapcsolódni – fogalmazott Tóth Krisztina. Idegenkedik minden harsány megoldástól, pasztell, visszafogott színekkel dolgozik. Attrakciókra sincs szüksége, hiszen mindent tud, amit formáról tudni lehet – jellemezte a kötet verseit a költő, hozzátéve: visszafogottsága ellenére nyugtalanság árad a sorokból. Tóth Kriszta több költeményre külön felhívta a figyelmet, de ezek közül is kiemelte a Költészet története címűt, melyben Turi „a vers végső, örvénylő pontját igyekszik kitapintani, míg végül saját gyanakvását is elhagyja”. Tóth Krisztina külön kitért az ilyenkor felbukkanó „női kötet” megnevezésekre – „már előre borzongok tőle”, jegyezte meg –, és hangsúlyozta: nem a női létről beszélnek a versek, hanem az idegenségről, az alá-fölérendeltség dramaturgiájáról. Ezt mutatja be különös érzékenységgel Turi különféle mikroszituációkban, miközben elegáns távolságot is tart tárgyától. Az elhangzottak érzékeltetésére a szerző több versét is felolvasta a kötetből, például a Tükörbe nem tudni nézni, a Csupa magas C vagy a Találkozó című szövegeket.  








hhhhttp://www.irodalmijelen.hu/2017-apr-12-1126/lealdozott-multtol-az-eleven-11-ig

de az egyik fotó alá lakonikus egyszerűséggel ezt irta valaki kommentbe:"Kiváló , nagyszerű , ötletes értékelés ,, bemutatás -- -felolvasás"

 ezt már nem tudjuk pótolni, az olvasás -a kötet - szerencsére marad, s újra is olvasható l

és lesz még bemutató a nemzetközi könyvfesztiválon, meg az Irók Boltjában, sőt -bár nem akarom elkiabálni - talán még Makón is, mert itt (mindig) hivják s várják, és a másik (szellemi) szülőhelyen is, Szegeden...



10 megjegyzés:

  1. Bàr el nem olvashattam, gratulàlok igy "làtatlanban" is...

    VálaszTörlés
  2. jó pár vers azért a neten olvasható, megosztották, ill.. közöltek sajtóorgánumok, majd ide linkelek párat, esetleg...(csak most egér nélkül nehezebben megy az ilyesmi is)(ezért is lett elég ügyetlen a bejegyzésben is a másolás)...ja, meg az egész fent van digitálisan e-könyvként a neten, azt hiszem, de ehhez nem értek. nekem a könyv papirformában könyv "még" :) (de gondolom úgy is marad)

    VálaszTörlés
  3. http://www.szombat.org/kultura-muveszetek/turi-timea-anna-visszafordul

    VálaszTörlés
  4. https://www.lira.hu/upload/M_28/rek3/1319637.pdf

    VálaszTörlés
  5. http://konyves.blog.hu/2017/04/04/a_nok_taskaiban_mindig_van_egy_utvefuro

    VálaszTörlés
  6. https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/a_magyar_kolteszet_napja__versosszeallitas

    VálaszTörlés
  7. http://ertekesotletek.blog.hu/2017/04/11/turi_timea_a_lathatatlan_munkat_senki_ne_becsulje_alul_ertekes_otletek

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm! Elolvastam őket, nagyon érdekes, mai hang. Prózát is ír?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jelenleg (azaz már! és még nem igazán, nagy prózát legalább is ne, amihez több idő kéne, mint ami neki van ... az a versekre futja, meg olykor esszékre - amiket én nagyon szeretek (legutób A boldog Kertészről irt és olvasta felb az emléknapján)

      Törlés
    2. jav:neM,legutóbB, fel (kínlódok a géppel)

      Törlés